Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biatlonistky doběhly ve štafetě sedmé, zlepšily ale střelbu. Zvítězily Francouzky

  14:25aktualizováno  17:36
V německém Ruhpoldingu začal pátý díl Světového poháru v biatlonu, prvním závodem byla štafeta žen na 4 x 6 kilometrů. Češky ve složení Tereza Voborníková, Lucie Charvátová, Markéta Davidová a Jessica Jislová solidně střílely, což jim celkově stačilo na sedmé místo. Pro vítězství si doběhly Francouzky, naopak závod se vůbec nepovedl desátým Norkám.
POSLEDNÍ PŘEDÁVKA. Jessica Jislová přebírá štafetu od Markéty Davidové.

POSLEDNÍ PŘEDÁVKA. Jessica Jislová přebírá štafetu od Markéty Davidové. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Dvakrát letos Češky skončily šesté, jednou osmé a nyní přidaly umístění na sedmé pozici. Dá se říct, že biatlonistky v Ruhpoldingu zaběhly svůj letošní standard.

Přitom na střelnici si vedly výrazně lépe než v předešlých závodech - poprvé v sezoně zvládly štafetu bez trestného kola a s osmi dobíjeními se zařadily na úroveň šesté Itálie nebo čtvrtého Švýcarska.

Štafeta žen

online reportáž

Už v první polovině závodu se však začaly mezi závodnicemi tvořit výraznější časové rozestupy a s každým dalším kolem bylo stále těžší posouvat se pořadím.

Nejvýše se Češky pohybovaly v době první předávky, kdy Voborníková dovezla štafetu na čtvrté pozici. Charvátová následně klesla na osmou příčku a v těchto místech pak biatlonistky zůstaly až do konce.

Tereza Voborníková běží první úsek štafety žen v Ruhpoldingu.
Jessica Jislová při střelbě ve štafetě žen v Ruhpoldingu.

Střelba všech českých reprezentantek byla tentokrát velmi podobná. Vždy jedna čistá položka a pak jeden netrefený terč, který však dělal při následném dobíjení většinou problémy. Davidová k jeho sestřelení potřebovala tři náboje, Voborníková s Charvátovou dva.

„Že jedna rána ulítne, to se občas stane. Ale abych ji dobíjela dvakrát, to musela být asi nějaká moje zbrklost,“ hodnotila v rozhovoru pro ČT Sport Voborníková. Nejlepší střelecký výsledek tak z českých závodnic zaznamenala Jislová, která na čtvrtém úseku dobíjela pouze jednou.

Nejrychlejší střelba

1. Francie 3:39,1
2. Ukrajina 3:40,6
3. Německo 3:50,0
4. Švédsko 3:56,1
5. Švýcarsko 3:57,3
...
10. Česko 4:42,6

V posledním kole navíc Jislová zazářila i povedenou stíhací jízdou – přestože po výběhu ze střelnice ztrácela půl minuty na Rakušanku Dunju Zdoucovou, manko stáhla a na poslední chvíli posunula český tým na konečné sedmé místo.

Jako první doběhla do cíle štafeta Francie, která tak navázala na čtyři dny staré vítězství ve stejné disciplíně v Oberhofu. Zbylá dvě pódiová umístění obsadily Švédky a domácí Němky.

Překvapivě špatný závod zaznamenaly Norky. Marit Ishol Skoganová na prvním úseku pokazila stojku a po dvou trestných kolech spadla až téměř na konec startovního pole. V dalším pokračování se Norky sice posunuly o něco vzhůru, konečné desáté místo je však pro jedny z favoritek závodu neúspěch.

Jak se vše odehrálo

Češky téměř beze změn. Do druhé štafety v rozmezí čtyř dnů český tým postavil tradiční čtveřici. Druhá Charvátová a třetí Davidová si oproti Oberhofu prohodily své úseky, což byla jediná změna v sestavě. Z předních světových jmen naopak chyběly Francouzka Justine Braisazová-Bouchetová či Italka Dorothea Wiererová.

Na úvod dvě střelecké chyby. Voborníková na první střelecké zastávce závodu minula jeden terč, potřebovala však dva náhradní náboje k jeho sestřelení. Češky si tak pohoršily na jedenácté místo. Na čelních pozicích se naopak po čisté položce držely Norsko, Švédsko, Německo a Ukrajina.

Posun vzhůru. Střelbu vestoje Voborníková zvládla výrazně lépe, vyčistila všechny terče a poskočila na pátou pozici. Vyhořela naopak Norka Skoganová, která musela na dvě trestná kola. Jeden z velkých favoritů závodu se tak propadl až hluboko do druhé desítky.

Nejrychlejší běh

1. Švédsko 1:01:48,6
2. Francie +1,7
3. Německo +35,6
4. Itálie +53,8
5. Švýcarsko +59,2
6. Česko +1:19,5

Švédsko-francouzské duo na čele. Nejlépe si s prvním úsekem poradily Anna Magnussonová a Lou Jeanmonnotová, které předaly štafetu prakticky stejně. Jen o tři sekundy pomaleji si počínala Ukrajinka Iryna Petrenková, jež zůstala střelecky stoprocentní. Voborníková si v posledním kole o jedno místo polepšila a předala Charvátové na čtvrté pozici.

Vittozziová vytáhla Itálii. Zatímco na první předávku doběhly Italky páté, po třetí střelecké zastávce se vyhouply na první místo – Lisa Vittozziová totiž k rychlému běhu přidala i pět přesných zásahů. Výborně si vedla také Charvátová, která po bezchybné střelbě vleže zůstala v kontaktu s nejlepšími.

Charvátová udržela nervy. První čtyři terče Charvátová vestoje sestřelila, až ten poslední českou biatlonistku zdržel. Stejně jako Voborníková na prvním úseku potřebovala k úspěšné opravě hned dva náboje, ošemetnou situaci však zvládla a do svého posledního kola vyběhla na osmé pozici.

Jessica Jislová finušuje v závodě štafet v Ruhpoldingu.
Francouzská finišmanka Julia Simonová.

Ukrajinky v polovině závodu bezchybné. Julia Džimová sestřelila všech deset terčů na první pokus, Ukrajinky tak první půlku štafety zvládly jako jediné bez chyby a předávaly na třetí pozici za Itálií a Švýcarskem. Naopak Norky běžely až na třinácté příčce. Charvátová přivezla Davidové českou štafetu na osmém místě.

Němky nově na čele. Domácí Franziska Preussová za hlasitého aplausu publika vybílila všech pět terčů, poskočila na první místo a stejný počin o chvíli později zopakovala i na stojce. V těsném závěsu za Němkou se udržela Švédka Mona Brorssonová, která také zastřílela čistě.

Davidová odvracela trestné kolo. Střelbu vleže Češka zvládla bez chyby a během svého druhého kola se posunula na sedmé místo. Vestoje však přišly komplikace. Také ona musela opravovat jeden terč, oproti Voborníkové s Charvátovou k tomu však potřebovala ne dva, ale dokonce tři náhradní náboje. Těsně se tak vyhnula trestnému kolu.

Norky zůstávají dole. Velkou ztrátu z prvního úseku se Norkám nedařilo stáhnout, Juni Arnekleivová dovezla štafetu svého týmu na třetí předávku až na dvanácté pozici. Na šesté místo si pohoršily Ukrajinky, které poprvé v závodě musely dobíjet.

Francouzské biatlonistky oslavují triumf ve štafetě v Ruhpoldingu.

Jislová na střelnici nejlepší. Poslední česká biatlonistka vleže chybu neudělala a vestoje minula pouze jednou. Z reprezentantek tak byla v práci s malorážkou nejlepší. V posledním kole navíc zazářila i běžecky, když stáhla půlminutovou ztrátu na Rakušanku před sebou a posunula Češky na sedmé místo.

Francie opět vítězí. Boj o první místo se definitivně rozhodl na střelnici. Julia Simonová díky čisté stojce zvýraznila svůj náskok a na trati pak žádné drama nedopustila. Na druhém místě finišovala Švédka Elvira Öbergová, třetí doběhla Němka Hanna Kebingerová. Norky pokažený úvod závodu nezachránily a obsadily desáté místo.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo)

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Francie (Jeanmonnotová, Richardová, Chauveauová, Simonová) 1:08:44,5 (0 tr. okruhů+4 dobíjení), 2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, Brorssonová, E. Öbergová) -8,7 (0+3), 3. Německo (Hettichová-Walzová, Schneiderová, Preussová, Kebingerová) -46,7 (0+3), 4. Švýcarsko -1:22,3 (0+7), 5. Ukrajina -1:36,1 (0+4), 6. Itálie -1:40,7 (0+9), 7. Česko (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:33,1 (0+8).

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Liga a data: Na papíře je první Slavia. Kdo hraje nad poměry a kdo zaostává?

30. dubna 2024

Premium Zajímá vás, jak by vypadala tabulka fotbalové ligy po třiceti kolech čistě na základě tvrdých dat?...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...