Nymburk - Kolín: Slezák (vlevo) atakován Pavlíkem

Nymburk - Kolín: Slezák (vlevo) atakován Pavlíkem - Pavel Slezák z Nymburka je atakován kolínským Pavlíkem. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Soupeřovy opory jsme k ničemu nepustili, těšilo Bendu

  • 0
Eliminovat dva nejnebezpečnější hráče soupeře, kterým patří v hodnocení užitečnosti celé Mattoni NBL první a třetí místo. To byl hlavní cíl nymburských basketbalistů ve včerejším šlágru 13. kola na půdě Nového Jičína. A protože se jim to povedlo, oslavili své dvanácté vítězství a v čele tabulky mají už dvoubodový náskok.

Robert Šarovič a Kenneth Walker.

Právě tito dva podkošoví hráči jsou největší útočnou hrozbou novojičínského Geofinu.

Až do včerejšího utkání s Nymburkem společně nastříleli v každém utkání průměrně 37 bodů. Obhájci titulu je však dokázali výrazně přibrzdit: Walker zaznamenal 11 a Šarovič pouze 9 bodů, přitom oba dva odehráli více než 31 minut.

"Myslím, že můžeme být spokojeni. Dá se říct, že jsme opory Jičína k ničemu nepustili," poukázal nymburský pivot Petr Benda na skutečnost, že žádný z domácích basketbalistů nenastřílel více než 11 bodů.

 Zejména Šarovičovi věnovala hostující obrana velkou pozornost.

Srbský pivot má v průměru 18 střeleckých pokusů na zápas, včera jich bylo jen 11. "Pokrytí Roberta Šaroviče je myslím jednoznačný cíl pro každé družstvo, které hraje s Novým Jičínem," podotkl Benda.

Zároveň zdůraznil, že eliminovat klíčové hráče Geofinu nebylo nijak snadné.

"Určitě se jedná o jednu z nejkvalitnějších podkošových dvojic v lize. Je to proti nim opravdu hodně těžké, neboť většina míčů jde právě přes tyto dva hráče. Měli jsme hodně práce," pousmál se šestadvacetiletý český reprezentant.

Jeho tým získal kontrolu nad vývojem zápasu ve třetí čtvrtině.

Po prvním poločase vedl o jediný bod, avšak úsek hry mezi 22. a 30. minutou vyhrál 31:13 (!) a závěr už s přehledem kontroloval.

"Ve druhém poločase jsme začali hrát tu obranu, kterou jsme na Nový Jičín trénovali, také se k ní přidala naše bezchybná střelba z dálky. To byla pro Nový Jičín smrtící kombinace."

Středočeši trefili ve třetí čtvrtině 6 z 10 tříbodových pokusů, sám Goran Jagodnik měl v této fázi utkání skvělou bilanci 4/6.

O tom, že hosté měli po přestávce jasně navrch, svědčí i další statistický údaj: mezi 22. a 39. minutou měli vítězové skvostnou úspěšnost střelby z pole 65,5 %, naopak tu soupeřovu srazili ve stejném období až pod hranici 35 %

"V Novém Jičíně se nehraje dobře a první půlka naznačila, že by to mohlo být drama, ale nakonec to tak nebylo. My jsme samozřejmě rádi, že jsme vyhráli takovým rozdílem," řekl dále Benda.

Nymburk prokazoval vzestup formy už v předchozích zápasech.

Zatímco v úvodu sezony sice vítězil, ovšem kouč Muli Katzurin nebyl s herním projevem příliš spokojen, v poslední době mu jeho svěřenci dělají mnohem větší radost.

Střetnutí s USK Praha i Libercem měli hned od začátku plně pod kontrolou a zvítězili o 28 a 38 bodů, teď přivezli třicetibodovou výhru i z Nového Jičína.

Před vstupem do Eurocupu je to pro celý nymburský tým velké povzbuzení.

"Je pravda, že se naše hra lepší. Už poslední dva zápasy něco naznačovaly a utkání v Jičíně to jen podtrhlo," přikývl Benda. "Já doufám, že formu vyladíme přesně na Eurocup."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž