Ostrava vyrukuje na Spartu s Handem

  12:47aktualizováno  13:10
Praha - Atraktivní souboj dvou špičkových týmů Nymburka s Prostějovem, ale také neméně důležitou bitvu předposledního Handicapu Brno s poslední Sadskou nabídne 16. kolo Mattoni NBL. V sobotu je na programu pět zápasů, pondělní dohrávku před televizními kamerami obstarají basketbalisté Děčína a brněnského A Plus ŽS.

Handicap Brno – BK Sadská
(14. 1. v 16.30)

Zápas, v němž se utká předposlední celek tabulky s posledním, je pro oba týmy velice důležitý. Hostující trenér Petr Hybler jej však odmítá označit za klíčový. "Pro mě je to jen další z řady ligových utkání," tvrdí kouč Sadské.

"Bylo by příjemné vyhrát a pokud se nám to podaří, bude lépe. Jestliže prohrajeme, bude hůře, ale rozhodně nelze brát duel v Brně tak, že v případě vítězství jsme zachráněni a v případě porážky naopak sestoupíme. Lidé v mém okolí sice přikládají tomuto střetnutí nejvyšší důležitost, ale já to tak nevidím."

Pohled na tabulku hovoří jasně. Poslední Sadská ztrácí na jedenáctý Handicap jediný bod a ve vzájemném souboji může tuto ztrátu vymazat.

"Poslední dva zápasy nám vyšly díky tomu, že jsme se dokázali soustředit jen na vlastní hru. V momentech, kdy se nám to nedaří, dostáváme technické chyby, neproměňujeme trestné hody atd. Vyhrát můžeme jedině tehdy, pokud předvedeme naprosto disciplinovaný výkon."

Domácí basketbalisté mají za sebou sérii tří náročných zápasů na soupeřových palubovkách. Po duelech s favority Mattoni NBL je nyní čeká několik utkání, v nichž mohou reálně pomýšlet na plný bodový zisk.

"Z následujících pěti zápasů můžeme v každém uspět. Uvidíme, kolik jich zvládneme," zamýšlí se trenér Vlastimil Havlík. Brňané by velice rádi odstartovali vítěznou šňůru v sobotním střetnutí se Sadskou.

"Myslím si, že máme lepší družstvo, navíc hrajeme ve své hale. Měli bychom vyhrát," míní Havlík. "Podle mého názoru jsme schopni lépe bránit a právě kvalitním výkonem v defenzívě chceme našeho soupeře přehrát."

Předchozí vzájemný zápas:
Sadská - Handicap 76:89 (Rivers 16 - Čubela a Sucharda 21)

Synthesia Pardubice – Mlékárna Kunín
(14. 1. v 17 hodin)

Trápení Synthesie pokračuje. Svěřenci trenéra Stanislava Petra obdrželi v posledních šesti zápasech v průměru více než 102 bodů a protože ani na útočné polovině hřiště se jim příliš nedaří, není divu, že na vítězství čekají už od začátku prosince, kdy vyhráli v Ostravě.

"I tentokrát očekávám velice těžké utkání. Když se podíváme na sestavy obou týmů, je jasné, že nás Kunín na všech postech jasně převyšuje," říká Petr. Mohou tedy vůbec Pardubice pomýšlet na úspěch?

"Jediný recept je dobře a tvrdě bránit, navíc by se nám muselo maximálně dařit i v útočné fázi. Nezbývá nám nic jiného, než hrát s co největším nasazením, což se nám zatím bohužel nedařilo. V každém případě nesmíme být ustrašení, naší největší zbraní by měla být bojovnost."

Mlékárna Kunín v týdnu absolvovala pohárové utkání ve Zlíně. V první čtvrtině sice nasázela jednomu z favoritů druholigové soutěže sedmatřicet bodů, ovšem nakonec musela bojovat o postup až do posledních minut.

"Po dobrém začátku jsem prostřídal sestavu a ve druhé čtvrtině jsme udělali několik chyb, po nichž se Zlín dostal do hry. Nakonec jsme měli hodně práce, abychom potvrdili roli favorita a zvítězili," přiznal novojičínský trenér Zdeněk Hummel.

V pardubickém týmu hraje podle něj prim trojice zkušených basketbalistů Trnka, Mujagič a Novotný. "Ale ani ostatní hráče rozhodně nesmíme podcenit! Musíme předvést koncentrovaný výkon, mnohem lepší, než ve Zlíně."

Předchozí vzájemný zápas:
Kunín - Pardubice 106:80 (Warrick 27 - Trnka 20)

USK Praha - SČP Ústí n. L.
(14. 1. v 17.30)

Ústí v minulém kole konečně zabralo a po devíti porážkách v řadě jednoznačně zvítězilo nad Ostravou. Na Folimanku sice nepojede v roli favorita, ovšem v každém případě se hodlá poprat o další vítězství.

"Poslední vzájemné zápasy mezi námi a USK Praha byly velice vyrovnané a očekávám, že podobné to bude i tentokrát," říká hostující trenér Jan Šedivý, jenž má ve svém družstvu několik hráčů, kteří v minulosti oblékali dres vysokoškoláků.

Hlavním úkolem Plynařů bude co nejdůsledněji pokrýt domácího dirigenta Václava Hrubého. "Pro nás bude hrozně důležité, zda na něj dokážeme vyvinout dostatečně velký tlak. Musíme se pokusit eliminovat jeho vnikání do vymezeného území, odkud dává koše a navíc získává fauly."

Pražanům by měl stále ještě chybět zraněný pivot Tomáš Hrubý, naopak se do sestavy vrací křídelník Pavel Bosák. Ten nastoupil již v minulém kole v Sadské, ovšem odehrál jen necelých pět minut. "Musíme počítat s tím, že po téměř dvouměsíční pauze to jde pomaleji," říká kouč Petr Treml.

"Víme, že Ústí má v kádru výborné střelce z dálky, hosté jsou navíc silní i pod košem." Hráči USK hodlají na soupeře vyrukovat se svými tradičními a osvědčenými zbraněmi. "Budeme se snažit o rychlý přechod do útoku a dobrou obranu," doplnil Treml. 

Předchozí vzájemný zápas:
Ústí - USK Praha 94:84 (Pohánka 20 - Bosák 21)

ČEZ Basketball Nymburk – BK Prostějov
(14. 1. v 17.30)

Duel dvou tuzemských gigantů je jednoznačně nejlákavějším představením sobotního programu. První vzájemné měření sil v letošní sezoně sice dopadlo výrazně lépe pro obhájce titulu, ovšem herní projev prostějovských basketbalistů je nyní mnohem lepší, než na konci října.

Nymburk sice před týdnem poprvé na domácí scéně klopýtl, ovšem náladu hráčům podstatně vylepšilo cenné pohárové vítězství nad Kyjevem. "Chtěli jsme na porážku v Brně co nejdříve zapomenout a vrátit se co nejrychleji do starých kolejí, což se nám díky úspěchu v EuroCupu podařilo," liboval si trenér Michal Ježdík.

Prostějov považuje za velice kvalitního protivníka. "Jde o velice dobře vybalancovaný tým s deseti vyrovnanými hráči. Toto utkání bereme jako druhý zápas, v němž bychom se rádi revanšovali za vysokou porážku v Brně."

Středočeši v současné době nemají čas na oddych. Po duelu v Brně přišel na řadu již zmíněný souboj s Kyjevem, po sobotním střetnutí s Prostějovem čeká Ježdíkův výběr další pohárový duel s Fenerbahce. A pak? Následovat budou těžké zápasy v Novém Jičíně a Petrohradu.

"Vlastně každý třetí den hrajeme super zápas, což u nás zatím nikdo neměl možnost vyzkoušet," řekl Ježdík. "Máme před sebou hodně těžkou sérii, ale hodně se na ni těšíme. Počítáme s tím, že do utkání s Prostějovem musíme dát tolik sil, jako do zápasů v evropských pohárech."

Předchozí vzájemný zápas:
Prostějov - Nymburk 90:106 (Callahan 27 - Hess 20)

Více zde

NH Ostrava - Sparta Praha
(14. 1. v 17.30)

Sparta vyhrála v Ostravě naposledy na začátku listopadu roku 2002, kdy ji výhru vystřílel 43 body Pavel Miloš. V posledních deseti vzájemných střetnutích těchto dvou týmů se z vítězství vždy radovali hostitelé. Pražané v minulém kole podlehli na své palubovce Děčínu a rádi by domácí nezdar odčinili.

"V utkání s Děčínem jsme podali velice slabý výkon, takže máme co napravovat," přikývl sparťanský kouč Jaromír Geršl. Vysoké porážce Ostravy v Ústí n. L. nepřikládá zásadnější význam.

"Nová huť je v domácím prostředí úplně jiným týmem, dokáže potrápit kohokoliv. Znovu musím opakovat, že pokud se chceme poprat o umístění v horní šestce, tak pro nás nesmí být žádný zápas předem ztracený."

Ostravští fanoušci už netrpělivě vyhlížejí návrat několika uzdravených hráčů. Podle trenéra Františka Róna je naděje, že se dočkají již v sobotu.

"Ondřej Šiko trénuje od začátku týdne, Michael Dostál od středy. Zbyněk Pospíšil začíná velmi pozvolna, ale věřím, že někdo z nich alespoň na kratší časový úsek nastoupí." Navíc by měla do hry zasáhnout i nová posila, pivot Faron Hand. "Bude hrát," potvrdil Rón.

Pokud domácí basketbalisté uspějí, stáhnou ztrátu na Spartu na jediný bod. "V týmu soupeře bych kromě výborných cizinců upozornil především na čtveřici pivotů, kteří jsou pro všechny týmy dost tvrdým oříškem. Bratři Doušové, Frána a Dvořák dokáží vytvořit pod košem velice slušný tlak, na ně si musíme dát velký pozor."

Předchozí vzájemný zápas:
Sparta - Ostrava 90:89 (Savič 20 - Gavlák 28)

BK Děčín – A Plus ŽS Brno
(16. 1. v 16.15, ČT2)

V televizní dohrávce na sebe narazí dva týmy, které spolu v loňské sezoně svedly dramatickou bitvu o postup do semifinále playoff. Obě družstva dokázala v minulém kole vyhrát. Severočeši uspěli na půdě Sparty, brněnští basketbalisté pokořili obhájce titulu z Nymburka.

"Abych řekl pravdu, předchozí porážka v Ostravě nám evidentně prospěla. Na Spartě jsme se znovu přesvědčili, že pokud se budeme držet našeho způsobu hry, můžeme být úspěšní," konstatoval děčínský kouč Pavel Budínský.

Na pondělní utkání s Brnem se velmi těší. "Je to pro nás velká výzva, vždyť jde o tým, který před týdnem přesvědčivě přehrál ligového lídra. A co může být pro hráče větší motivací než porazit tým, který zdolal Nymburk?"

Brněnský trenér Miroslav Pospíšil rozhodně neočekává tak jednoznačný zápas jako na konci října, kdy jeho družstvo zvítězilo nad Děčínem o sedmadvacet bodů. "Bude to o mnoho těžší a vyrovnanější utkání," tuší Pospíšil.

Hráči A Plus ŽS budou chtít navázat na svůj vynikající výkon z minulého střetnutí. "V Děčíně vyhrává málokdo, ale jestliže předvedeme takovou obranu, jako v prvním poločase proti Nymburku, tak na tom budeme dobře."

Předchozí vzájemný zápas:
A Plus ŽS - Děčín 95:68 (Machač 22 - Sanders 20)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

Obránce Slováček míří na Slovensko. Po odchodu z Kladna posílí Michalovce

6. června 2024  9:30

Český hokejový obránce Ondřej Slováček posílil Michalovce. Do týmu semifinalisty uplynulého ročníku...

Cristiano zatím chyběl. Potřebují ho hvězdami nabití Portugalci vůbec?

6. června 2024  8:59

Osvalený Cristiano Ronaldo se vystavuje do půl těla na privátní pláži, protože dostal krátkou...

Usyka láká změna. Po další bitvě s Furym by se mohl vrátit do křížové váhy

6. června 2024  7:34

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk zvažuje, že se po prosincové odvetě o titul absolutního mistra...

Ještě zatneme drápky, říká Hermannová k boji o účast na olympijských hrách

6. června 2024  5:58

Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová tuší, že z ostravského turnaje J&T Banka Ostrava Beach...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...