Novým koučem basketbalistů je Španěl Ocampo, vedl Satoranského i Krejčího

  10:09aktualizováno  10:25
Po desetiletém angažmá Izraelce Ronena Ginzburga, jemuž po minulé sezoně skončila smlouva, začínají čeští basketbalisté novou etapu. Jako hlavní trenér k nim přichází 46letý Španěl Diego Ocampo, který má zkušenosti z nejvyšší španělské i německé ligy. Basketbalová federace ho oficiálně představila v pátek dopoledne, smlouvu dostal na dva plus dva roky.
Nový trenér českých basketbalistů Španěl Diego Ocampo pózuje po oficiálním...

Nový trenér českých basketbalistů Španěl Diego Ocampo pózuje po oficiálním uvedení do funkce. | foto: CZ BASKETBALL / Václav Mudra

Ocampo jako asistent nebo hlavní trenér prošel ve Španělsku Gironou, Sevillou, Murcií, CB Estudiantes, Joventutem Badalona, druhým týmem Barcelony či Zaragozou. První zahraniční angažmá si vyzkoušel v německém Frankfurtu v roce 2021, vydržel do března 2022, v uplynulém ročníku působil v Tizoně, s níž postoupil do druhé španělské ligy.

„Jsem rád, že jsem dostal tuhle příležitost,“ prohlásil v pátek na tiskové konferenci. „Český basketbal se zvedá každý rok, máme top hráče jako Tomáše Satoranského, taky máme mladé hráče, kteří se každým rokem zlepšují. Hodně z nich znám, což je pro mě výhoda. Chceme být konkurenceschopní, nemám pochybnosti o odhodlání hráčů.“

Mise Neno splněna. Ginzburg začínal jako blázen, teď končí jako hrdina

Provází ho pověst trenéra, který dokáže výborně pracovat s mladými nadějemi a dále rozvíjet jejich dovednosti. Důraz klade i na dobrou obrannou práci a týmové pojetí. Proces výběru nového kouče začal na přelomu roku, Ocampo představuje španělský basketbal, který v Evropě i světě disponuje vynikajícím renomé.

Ve Španělsku pod ním jako asistentem v Seville hrál Tomáš Satoranský a později v Zaragoze i Vít Krejčí, v současnosti jediný Čech v NBA. Ocampo trénoval i Kristapse Porzingise nebo Marca Gasola, kteří se následně propracovali mezi výrazné postavy nejprestižnější ligy světa.

Nový trenér českých basketbalistů Španěl Diego Ocampo (vlevo) si podává ruku s předsedou ČBF Miroslavem Janstou.

„Diego Ocampo na mě měl v mé profesionální kariéře obrovský vliv. Pracoval jsem s ním v období, kdy mi bylo 17 až 22 let, jeho angažování do role hlavního reprezentačního trenéra je pozitivní zpráva nejen pro naplnění našich týmových cílů, ale i pro budování a začlenění nové generace hráčů,“ líčí Satoranský.

„Jsem rád, že jsem s Diegem pracoval už v minulosti. Je zastáncem tvrdé práce a rychlého basketbalu, takže si myslím, že se k našemu týmu skvěle hodí. Těším se na spolupráci a doufám, že budeme moct dále posouvat český basketbal,“ doplnil Krejčí.

Vít Krejčí na tréninku v Praze.

„Diego přináší roky zkušeností z nejlepších lig v Evropě, skvělé znalosti i reputaci jednoho z nejlepších trenérů na rozvoj mladých hráčů, což naše postupně se omlazující družstvo bude potřebovat,“ uvedl v tiskové zprávě basketbalové federace Jakub Kudláček, ředitel mezinárodního skautingu klubu NBA Charlotte Hornets.

S Ocampem přichází i španělský asistent Lluís Riera, českou stopu v trenérském týmu bude zajišťovat Jan Šotnar, který velí lavičce Ústí nad Labem z tuzemské nejvyšší soutěže. Manažerem zůstává Michal Šob, bývalý hráč Jiří Welsch zaujme roli generálního manažera mužských reprezentačních týmů.

„Hlavním cílem letošního léta je efektivní přebrání týmu,“ zdůraznil Welsch. „Skončila jedna etapa, začíná nová a je třeba ji dobře nastavit. Abychom byli připraveni na únor 2024, kdy proběhne první okno kvalifikace na EuroBasket 2025.“

Na úvod snaha přiblížit se olympiádě v Paříži

Reprezentace se pod novým vedením poprvé sejde příští týden v Poděbradech, kde začne přípravu na srpnovou předkvalifikaci o postup na olympijské hry v Paříži.

V nominaci na tuto akci, kterou národní tým rovněž odhalil v pátek, chybí opory Satoranský, Jan Veselý, Ondřej Balvín či Patrik Auda, nikdo z nich ale neoznámil konec reprezentační kariéry. Připraveni jsou naopak Krejčí, Vojtěch Hruban, Jaromír Bohačík, Martin Peterka či Tomáš Kyzlink.

Vojtěch Hruban (vlevo) a Martin Peterka na tréninku českých basketbalistů v Hamburku

Národní tým před odletem na kvalifikaci do Tallinnu odehraje pět přípravných utkání. První tři v rámci turnaje v Portugalsku, během prvního srpnového víkendu pak v Brně vyzve Belgii a Argentinu. Krejčí se vzhledem k povinnostem v letní lize NBA připojí až na duely v Brně.

V základní skupině předkvalifikace Češi narazí na Estonsko, Severní Makedonii a Izrael. První dva celky postoupí do semifinále, kde hrají s nejlepšími dvěma týmy ze druhé skupiny, kterou pro reprezentanty tvoří Portugalsko, Polsko, Maďarsko a Bosna a Hercegovina. Vítězové si mezi sebou zahrají o jediné postupové místo na olympijský kvalifikační turnaj.

Dalším úkolem pro Ocampa bude postoupit na mistrovství Evropy 2025. U reprezentace má zatím zkušenosti jen z mládežnických výběrů: v roce 2009 se španělským týmem U16 vyhrál mistrovství Evropy, o rok později vedl španělskou U17 na MS a v roce 2011 získal opět se španělskou U16 bronz na ME v České republice.

Nominace českých basketbalistů na turnaje v portugalském Viana do Castelo (28.-30. července), v Brně (4.-6. srpna) a předkvalifikaci o OH v Tallinnu a Gliwicích (12.-20. srpna):

Rozehrávači: Viktor Půlpán (Brno), Ondřej Sehnal (Nymburk).

Křídla: Richard Bálint (Brno), Jaromír Bohačík (Bamberg/Něm.), Ondřej Hanzlík (Girona/Šp.), Vojtěch Hruban (Londýn/Brit.), Vít Krejčí (Atlanta/NBA), Tomáš Kyzlink (Limoges/Fr.), Spencer Svejcar (Ústí nad Labem), Matěj Svoboda (Děčín).

Pivoti: James Karnik, Šimon Puršl (oba Brno), David Böhm (USK Praha), Martin Kříž (Nymburk), Ondřej Husták (Zamora Enamora/Šp.), Michal Kozák (Hamburk/Něm.), Martin Peterka (Štrasburk/Fr.).

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Pražská S míří k výhrám, Slovácko srovnává, Bohemians znovu vedou

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:44

Sledujeme online S jakým náskokem půjde Sparta do nadstavbové části? Kdo bude šestým účastníkem elitní skupiny o...

Závod Kolem Romandie vyhrál španělský cyklista Rodríguez

28. dubna 2024  16:31

Závod Kolem Romandie opanoval španělský cyklista Carlos Rodríguez. Třiadvacetiletý člen týmu Ineos...

Prskavec si udržel šanci závodit v olympijské Paříži i na kánoi

28. dubna 2024  15:49

Olympijský vítěz na kajaku Jiří Prskavec má stále naději závodit v Paříži také na kánoi. V Troji...

ONLINE: Arsenal v boji o titul hraje derby na Tottenhamu, pak jde do akce City

28. dubna 2024  14:44

Sledujeme online Po sobotním zaváhání Liverpoolu se boj o titul ve fotbalové Premier League už může zúžit pouze na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...