Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

  16:25
V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen několik a když americkému výrobci kloubních náhrad skončilo povolení, byly vyhlídky pro pacienty nejisté. Teď začínají první lékaři znovu operovat.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kvůli poškozeným chrupavkám trpí seniorka z Moravskoslezského kraje už dlouho silnými bolestmi rukou v zápěstí. Léky jí nepomáhají. Proto souhlasila s výměnou zápěstního kloubu.

Z termínu naplánovaného na září 2022 ale nečekaně sešlo. V celém Česku totiž tehdy došly umělé náhrady kloubu do zápěstí. Americkému výrobci skončilo povolení, o nové nežádal. Na operaci tak řada pacientů čeká dodnes. Ale konečně mají novou šanci. Marta Reichenbachová ze Stonavy říká, že celý život pomáhala druhým a nemůže se smířit s tím, že teď už to moc nejde.

„Dennodenně mi v rukou trhá a štípe, nepřestává to ani v noci. Mám těžkou artrózu. Přestože se snažím zápěstí a prsty rozhýbat, třeba při pečení preclíků pro rodinu i známé, ruce jsou tak oslabené, že mi z nich někdy vypadávají věci. Musela jsem přestat plést i háčkovat, o zahrádku už se starají jen mladí,“ popisuje své problémy devětasedmdesátiletá žena.

Pacienti, kteří potřebují vyměnit zápěstní kloub, museli čekat rok i déle, protože v zemi chyběly umělé náhrady. Teď mají novou šanci. Model umělého kloubu na snímku leží v místě, kam ho lékaři voperují místo původního, opotřebovaného.

Těšila se, ale z operace sešlo

Když seniorce už předloni primář ortopedie v Karvinské hornické nemocnici Radek Pavličný nabídl jako řešení postupnou výměnu poškozených zápěstních kloubů za umělé, neváhala. Na první zákrok se těšila. „Svému lékaři věřím. Už dávno mám vyměněné oba kyčelní klouby a při chůzi to na mně nikdo nepozná, tak snad to bude stejné i se zápěstím,“ míní Marta Reichenbachová.

V září 2022 šla proto bez obav na předoperační odběry krve. Jenže operace se nedočkala. „V nemocnici mi řekli, že zákrok nebude, protože nejsou k sehnání umělé klouby,“ vzpomínážena. Doufá, že nový termín naplánovaný na letošní květen už klapne. Nového kloubu by se měla dočkat těsně před oslavou 80. narozenin.

Karvinský primář ortopedie Radek Pavličný její slova potvrzuje. „Museli jsme předloni na podzim zrušit termíny několika pacientům, kteří u nás měli podstoupit výměnu zápěstního kloubu. Zjistili jsme totiž, že endoprotézy, které jsme používali řadu let, už k sehnání nejsou a jiné v té době v Česku opravdu nebyly,“ říká ortoped Pavličný.

Primář ortopedie v Karvinské hornické nemocnici Radek Pavličný začne jako druhý v zemi znovu měnit zápěstí klouby začátkem května. Na snímku drží model nového umělého kloubu.

Pracovišť, která dříve měnila klouby v zápěstí, bylo v zemi jen několik. Stejný problém s umělými náhradami se týkal všech, i pražské Fakultní nemocnice v Motole, která dělala tyto operace nejčastěji. „Každý rok jsme implantovali asi tři desítky endoprotéz lidem se zápěstními klouby poškozenými po úrazu nebo vlivem zánětlivého onemocnění, nejčastěji revmatoidní artritidou. Loni jsme bohužel nemohli operovat nikoho, protože jsme neměli k dispozici žádné implantáty,“ líčí ortoped motolské nemocnice David Veigl.

Podle něj totiž americkému výrobci umělých zápěstních kloubů skončila platnost registrace v Česku i dalších evropských zemích a její obnova by se mu zřejmě nevyplatila.

V Motole už znovu operují

Právě Veigl, který se specializuje na léčbu onemocnění ruky a lokte, jako první letos výměny zápěstních kloubů obnovil. Domluvil se s jinou firmou. Trvalo to delší dobu, ale nakonec se jí podařilo zajistit složitou registraci kloubů pro místní trh.

„V Česku i dalších evropských zemích kde se používaly americké implantáty do zápěstí, jsou nyní schválené švédské výrobky. Každý, kdo s nimi chce pracovat, ale musí nejdříve absolvovat zaškolení ve Švédsku. Já tam byl začátkem roku a od února operuji,“ říká Veigl. Na ortopedické klinice v Motole zatím vyměnil zápěstní kloub asi deseti pacientům. Další dva operoval v chomutovské nemocnici, jejíž odborník se na školení teprve chystá.

V Karviné začnou v květnu

Druhým lékařem, který má školení za sebou, je Radek Pavličný. „První operaci zápěstního kloubu jsme naplánovali na začátek května. Jako druhá přijde na řadu asi o dva týdny později paní Reichenbachová,“ slibuje primář ortopedie z Karvinské hornické nemocnice.

Oba odborníci ale netají, že část pacientů, kterým mohla pomoci výměna zápěstního kloubu, už se jí nedočká. Kvůli silným bolestem nechtěli někteří lidé čekat tak dlouho a zvolili jiné řešení. Lékaři jim při operaci zpevnili poškozený kloub titanovou destičkou. Zbavili je tím úporných bolestí, ale za cenu toho, že zpevněné zápěstí se nedá ohýbat. A po takové operaci už výměna kloubu není technicky možná.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...