Rychlí, inteligentní, tvrdí. Přijela Argentina. Zvučnější tým letos v Brně nebude

  8:00
Kdo ví, zda ještě někdy někdo překoná rekord, jímž se před jedenácti lety zapsal do historie NBA argentinský basketbalista Pablo Prigioni. Bylo mu už pětatřicet, když na sebe poprvé navlékl dres slavných New York Knicks a stal se nejstarším nováčkem nejlepší ligy světa.

V akci argentinský basketbalista Carlos Delfino. | foto: Profimedia.cz

I v tomto věku dokázal Prigioni, ověnčený individuálními cenami z Euroligy a španělské nejvyšší soutěže, získat místo v základní pětce Knicks a dovést je z pozice rozehrávače po 13 letech do 2. kola play off. NBA pak hrál další tři roky, během nichž se objevil ještě v Houstonu a Los Angeles Clippers, než se vrátil do Španělska a uzavřel kariéru tam.

Posledních pět let je Prigioni asistentem koučů v NBA a od loňska hlavním trenérem Argentiny, která v pátek nastoupí proti českému týmu na úvod přípravného turnaje v Brně.

Kouč argentinských basketbalistů Pablo Prigioni.

Současné hvězdy světového basketbalu, jakými jsou v argentinské sestavě třeba Facundo Campazzo z Realu Madrid nebo Luca Vildoza z Panathinaikosu Atény, doplňuje „mohykán“ Carlos Delfino, pamětník olympijského zlata z roku 2004.

„Campazzo a Vildoza patří mezi elitní světové rozehrávače,“ upozorňuje Jiří Welsch, bývalý reprezentant a současný generální manažer mužských národních týmů. V NBA odehrál 247 zápasů, řadu z nich proti Argentincům. „Dlouhodobě patří mezi elitu. Vrátil bych se na začátek století, kdy generace kolem Ginobiliho, Scoly a Oberta sahala po titulu mistrů světa v roce 2002 a vyhrála olympiádu o dva roky později. Všechno jsou to legendy, výjimeční hráči, pro mě hlavně Manu Ginobili. Extrémně inteligentní, výjimečný hráč, ve své době patřil mezi top patnáct až dvacet borců v NBA. Vyhrál Euroligu, olympiádu, NBA, je v Síni slávy,“ rekapituluje.

Basketbalisté se v Brně musejí obejít bez zraněných Bohačíka a Karnika

S dvěma Argentinci – mimo jiné s dalším z olympijských šampionů Pepe Sanchezem – hrál na klubové scéně, další vídal jako soupeře. „Pro mě Argentinci představovali vždycky velkou hrdost. Hráli tvrdě, sebevědomě a hrdě. Jejich tvrdost byla místy na hranici nečisté hry, avšak v rámci pravidel,“ vybavuje si.

Stejný přístup od úřadujících vicemistrů světa očekává i v pátek v Brně.

Sežeňte žraloka!

Věhlasu, jakému se basketbalisté Argentiny těší, odpovídají i nároky jejich vedení na start v Brně, který se dojednával jeden a půl měsíce. Výprava čítá sedmadvacet lidí a mezi původními požadavky na dopravu a jídelníček bylo například i zařazení žraločího masa do menu pro hráče.

Češi se připravují na olympijskou kvalifikaci

Turnaj v Brně zahájí v pátek zápas Česko – Argentina. V sobotu se Argentina utká s Belgií a v neděli proti Belgičanům nastoupí opět domácí. Všechna utkání začínají v 17 hodin v Králově Poli.

Pro Česko je turnaj generálkou na předolympijskou kvalifikaci, k níž nastoupí příští týden v Estonsku. Vedle domácího týmu je čekají také Severní Makedonie a Izrael. Do další fáze postoupí ze skupiny dva nejlepší, Češi by se v případě postupu přesunuli do Polska.

V Brně jim budou chybět zranění Jaromír Bohačík a James Karnik, naopak tým doplnili Vít Krejčí z NBA a Martin Peterka.

„Jídelníček se od našeho lišil. Vyžadovali i tropické ovoce a některé druhy ryb, které u nás ani nejsou k dostání, což jsme jim po sáhodlouhých diskusích o tom, že nemáme moře a ani se ty ryby u nás nedají sehnat, vysvětlili,“ referuje Michal Šob, manažer české reprezentace. Ve své funkci je dlouhodobě a podílel se na organizaci mnoha akcí, přesto říká: „Vyjednávání s Argentinci byla na můj evropský vkus poměrně složitá, komplikovaná, táhlá a nejasná. Jsem rád, že se je sem podařilo dotáhnout.“

To kvůli Argentině se měnil program brněnského turnaje, když hosté před týdnem náhle přišli s informací, že z pobytu v Evropě odlétají už v neděli. Nemohli tedy ten den nastoupit proti Česku, jak bylo plánováno, ale zápas se uskuteční už v pátek.

Překvapením může být, že jejich start v Brně nestojí víc peněz než v případě jiných soupeřů. „Drazí nejsou,“ ví Šob. „Podmínky mají všichni stejné. Je nepsaným pravidlem, že za pořadatelem turnaje jdou náklady na ubytování, dopravu na místě a jídlo pro 18 až 20 osob. Výdaje nad tento rámec si hosté hradí ze svého. Byť se Argentinci všemožně snažili vyzískat lepší podmínky a chtěli, abychom toho platili daleko víc, zůstalo to takto,“ sdělil manažer.

Úspěchu české nabídky prý nahrál i původní plán organizovat turnaj v Praze. „Klíčová pro nás byla informace, že se Argentina bude měsíc připravovat v Evropě. Použili jsme trik s Prahou, což je nejkrásnější evropská metropole,“ pobavil Šob novináře v Brně. Až poté se ukázalo, že v Praze není volná hala, a přišlo stěhování na Moravu.

Letní liga v NBA, šachové bitvy v horách. Teď je Krejčí připraven pro reprezentaci

Přes veškerou domluvu však Češi ve čtvrtek čekali napjatě, kdy vlastně Argentinci do Brna dorazí. Kvůli potížím s odletem ze španělského Alicante se museli přesunovat až pozdě odpoledne na dvě skupiny. K zápasu tedy možná vyběhnou bez tréninku.

Řeší se i zlomený nos

Jako by přílet Argentinců nebyl už tak dost komplikovaný, organizovala česká strana i akutní vyšetření pro veterána Delfina, který si měl v týdnu zlomit nos.

Čtyřicetiletý pamětník sice již není v nejlepších letech své kariéry, přesto poutá velkou pozornost. „I když asi nebude tak rychlý a dominantní jako dřív, pořád jeho zkušenosti a čtení hry znamenají strašně moc. Vždycky byl výborným střelcem. S tím se budeme muset poprat,“ vyhlíží rozehrávač českého týmu Viktor Půlpán.

Od zápasu si slibuje velký svátek. „Je to soupeř, který k nám nejezdí každý den. Proti borcům s takovými jmény to musí být speciální. Poměříme si síly s někým, jehož level je úplně někde jinde,“ těší se několikanásobný nejlepší obránce české ligy, hrající za Basket Brno.

Facundo Campazzo (7) z Argentiny zakončuje na australský koš kolem Pattyho Millse.

Proti Argentině v pátek nastoupí poprvé, stejně jako jeho spoluhráči. Na hvězdy, s nimiž se utkají, se dosud dívali jen v televizi.

„Osobně, když se dívám na Euroligu, tak Campazzo a Vildoza jsou jedni z těch, které sleduji. Jejich hra je hodně slušná, mají čísla, jsou tahouny svých týmů. Uvidíme, jestli se v reálu dají ubránit. Já myslím, že ano, ale uvidíme až na hřišti,“ uvažuje dvacetiletá „mladá puška“ českého týmu Richard Bálint, do konce minulé sezony Půlpánův spoluhráč v Brně.

Od té nadcházející bude působit ve druhé španělské lize. „Pro mě to budou zkušenosti k nezaplacení. Proti takovému týmu jsem s výjimkou Francie a nedávno hodně nabité Černé Hory ještě nehrál. Zjistím, jak na tom jsem,“ očekává Bálint.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Zlín - Karviná 0:1, záchranářský souboj rozhodl hned v úvodu Regáli

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  18:50

Karvinští fotbalisté zvládli důležitý zápas ve Zlíně a po výhře 1:0 ve 30. kole Fortuna ligy...

Baník - Liberec 2:2, domácí ztratili náskok, přesto udrželi čtvrté místo

28. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  18:48

Ačkoliv vedli o dva góly, ztráta je nakonec mrzet nemusí. Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli ve 30....

Hr. Králové - Slavia 1:2, hosté rozhodli v závěru první půle. Snížení přišlo pozdě

28. dubna 2024,  aktualizováno  18:46

Do ligového finiše vstoupí se čtyřbodovou ztrátou. Slávističtí fotbalisté zvítězili ve 30. kole v...

Priske: Fanoušci oceňují, co jsme vybudovali. Získali jsme spoustu bodů

28. dubna 2024  18:38

Už před zápasem si užil bouřlivý aplaus sparťanských fanoušků, kterých dorazilo do Olomouce na pět...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...