Zkuste třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle živého receptu

  2:39
Křupavá konzistence slaného korpusu, krémová náplň a sladkokyselé třešně přesvědčí vás i vaše blízké o chutnosti živé stravy. Jedná se o pokrmy, které nebyly zahřáty na více než 42 stupňů a zachovaly si díky tomu více výživných látek.

Třešňový cheesecake s bílou čokoládou podle vitariánského receptu Judity Wignallové | foto: www.synergiepublishing.com

Třešňový cheesecake z bílé čokolády

Máčení: 2 hodiny, příprava: 45 minut, chlazení: 2 hodiny
Na 12 porcí
Korpus:

Živá kuchyně

Novodobá bible o jídelníčku z čerstvých potravin rostlinného původu vyšla nyní i v češtině. Kuchařka je plná receptů a tipů, jak z těla vyhnat nemoci a přebytečné kilogramy, obsahuje také rady, jak živé produkty a bylinky nakupovat, skladovat, správně krájet i pěstovat. Nabízí zcela nový pohled na vaření: suroviny se tu pouze mírně zahřívají (nebo mrazí), takže v nich zůstávají enzymy, vitaminy a minerály, které se jinak tepelnou úpravou ztrácejí.

Kuchařka Živá kuchyně vysvětluje základy tzv. živé stravy a chutné vitariánské...
  • 225 g vlašských ořechů, máčených 6 až 8 hodin, znovu usušených
  • 48 g datlí Medjool
  • 30 g palmového cukru
  • 20 g kakaového prášku
  • 44 g kousků kakaových bobů
  • 1/8 lžičky mořské soli

Náplň:

  • 360 g kešú ořechů, máčených 2 hodiny
  • 235 g základního ořechového mléka (31 g ořechů dle volby a 200 ml vody)
  • 255 g agávového sirupu
  • 60 ml citronové šťávy
  • 30 ml vanilkového extraktu
  • 30 ml lecitinového prášku
  • 164 g rozpuštěného kakaového másla

Posyp:

  • 310 g vypeckovaných čerstvých nebo rozmrazených třešní

Příprava korpusu:

Postup přípravy vitariánského třešňového cheesecaku

1. V kuchyňském robotu rozemeleme vlašské ořechy na mouku (a).
2. Přidáme datle a palmový cukr a mixujeme, až se směs promísí.
3. Přidáme kakaový prášek, kousky kakaových bobů a mořskou sůl a mixujeme tak dlouho, až se směs začne lepit (b).
4. Stranou si dáme 60 g směsi na posyp.
5. Směs rozprostřeme ve stejnoměrné vrstvě na dno dortové vyklápěcí formy o průměru 23 cm vyložené pečicím papírem (c).
6. Směrem od středu směs pevně upěchujeme až k okrajům (d).
7. Povrch korpusu včetně okrajů zarovnáme a uhladíme (e, f).

Příprava náplně (živé bílé čokolády):

1. Nejprve si připravíme ořechové mléko rozmixováním 31 g (vážených za sucha) máčených ořechů ve 200 ml vody a následným scezením přes jemné sítko. Mandle namáčejte 8 - 12 h, vlašské ořechy 6 - 8 h a kešú, para a lískové ořechy 2 hodiny.
2. Do vysokovýkonného mixéru dáme kešu ořechy a nalijeme ořechové mléko, agávový sirup, citronovou šťávu a vanilkový extrakt. Rozmixujeme na velmi hladkou směs. Přidáme lecitinový prášek a kakaové máslo a znovu rozmixujeme.
3. Náplň nalijeme na korpus (g).
4. Povrch uhladíme roztírací lopatkou (h).
5. Na náplň rozmístíme třešně (155 g). Mezi jednotlivými třešněmi ponecháme stejně velké mezery (i).

Postup přípravy třešňového cheesecaku s bílou čokoládou

6. Třešně opatrně ponoříme do náplně pomocí párátka (j), aby vznikl puntíkatý vzor. Můžeme je také naskládat na korpus a zalít náplní.
7. Zbývající třešně rozmístíme do mezer na povrchu a opatrně vtlačíme do náplně prstem tak, aby byly do poloviny ponořené v náplni (k).
8. Povrch posypeme uschovanou směsí, kterou jsme použili na korpus (l).
9. Hotový dort dáme do mrazáku a necháme tuhnout 2 hodiny. Před podáváním ho rozmrazíme.

Cheesecake lze skladovat v mrazáku 1 měsíc, v chladničce vydrží 3 dny.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...