Doporučujeme

Kuřecí nugetky, špagety s rajskou a další tipy, co vařit dětem v lockdownu

  • 0
Jak se zavděčit mlsným dětským jazykům a zároveň neslevit z rodičovské představy zdravého oběda? Vezměte oblíbená jídla, uvařte je z kvalitních surovina a děti si ani nevšimnou, že snědly tolik zeleniny a místo kečupu dostaly domácí omáčku.
Nugetky s domácí sladkokyselou omáčkou

Nugetky s domácí sladkokyselou omáčkou

Ingredience:

  • 400 g kuřecích prsních řízků
  • sůl
  • mandlová mouka na obalení
  • 3 vejce
  • strouhanka na obalení (cca 100 g)
  • rostlinný olej na potření 

Na sladkokyselou omáčku:

  • 200 ml ananasového džusu
  • 1 lžíce solamylu
  • 60 g třtinového cukru
  • 50 g kečupu
  • 3 lžíce jablečného octa 

Pracovní postup:

  1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na užší kousky. Osolíme je a obalíme v mandlové mouce.
  2. Vejce vyklepneme do misky a prošleháme. Namočíme do nich kousky masa, které pak obalíme ve strouhance smíchané s trochou mandlové mouky.
  3. Obalené kousky masa rozložíme na plech s pečicím papírem potřeným olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 10 minut, pak je otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 10 minut.
  4. V části ananasového džusu rozmícháme solamyl. Zbylý džus nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr, kečup a ocet. Přivedeme k varu a necháme cukr rozpustit. Pak vmícháme džus s rozmíchaným solamylem, plamen zmírníme a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s kuřecími nugetkami.
Domácí tvaroháček s piškoty

Domácí tvaroháček s piškoty

Ingredience: 

  • 250 g tučného měkkého tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • čerstvé ovoce k podávání 

Na piškoty:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 90 g moučkového cukru 

 Pracovní postup:

  1.  Žloutky vyšleháme se 60 g cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem dotuha. Do žloutkové pěny střídavě vmícháme sníh a mouku.
  2. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme malé pusinky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
  3. Tvaroh vyšleháme se smetanou a cukrem v pevný krém. Do pohárků nebo mističek rozdělíme nalámané piškoty, tvaroháček a doplníme ovocem.
Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými koulemi

Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 50 g strouhanky
  • 1 vejce 
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 750 g rajčat
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml rajčatové passaty
  • 400 g špaget
  • 100 g tvrdého sýra 

Pracovní postup:

  1. Maso vložíme do mísy a promícháme se strouhankou, vejcem, solí a pepřem. Z hmoty vytvarujeme menší kuličky, které opékáme v pánvi na rozehřátém oleji cca 5 minut.
  2. Rajčata spaříme a zbavíme slupky. Cibuli a česnek oloupeme a společně s rajčaty nakrájíme nadrobno.
  3. Rajčatovou směs vsypeme na pánev ke kuličkám a přidáme i passatu. Dusíme asi 20 minut. Špagety mezitím uvaříme dle návodu na obalu. Podáváme s masem, omáčkou a nastrouhaným sýrem.
Cheeseburger

Cheeseburger

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • 40 g změklého másla
  • rostlinný olej na potření
  • 4 burgerové housky
  • 4 lžíce domácího kečupu 
  • 4 plátky sýra
  • 4 menší kyselé okurky
  • 4 listy salátu
  • 2 rajčata 

Pracovní postup:

  1. Maso promícháme se solí a změklým máslem. Vytvarujeme 4 placičky, které potřeme olejem. Opečeme je dohněda na rozpálené pánvi (z každé strany cca 3–4 minuty). 
  2. Housky podélně rozkrojíme a spodní díl potřeme kečupem a naplníme plátkem masa, sýra, nakrájenými okurkami, salátem a rajčaty.
Zeleninové šunkofleky

Zeleninové šunkofleky

Ingredience:

  • 300 g těstovin
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 250 g uzeného masa
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mrkve
  • 100 g mražené kukuřice
  • 300 ml mléka
  • 3 vejce
  • mletý černý pepř 

Pracovní postup:

  1. Těstoviny vaříme ve vroucí osolené vodě doměkka asi 12 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme ji v pánvi na másle. Přidáme k ní na kostičky nakrájené uzené maso. Krátce orestujeme a přimícháme hrášek, na kostičky nakrájenou mrkev a kukuřici. Vše společně krátce orestujeme a odstavíme.
  3. V mléce rozmícháme vejce. Osolíme a opepříme. Těstoviny přendáme do pekáčku a promícháme se zeleninovo-masovou směsí. Zalijeme vaječnou směsí a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 35–40 minut.

7 mýtů o dětské stravě

Teplé jídlo dvakrát denně je nutnost
Není, stačí jednou a nemusí to být vždycky oběd. Stále však platí zásady vyvážené stravy, podle nichž vhodným obědem rozhodně není rohlík s máslem a salámem. Lepší variantou je kváskový chléb s tvarohovou pomazánkou nebo tvrdým sýrem, případně obložený vajíčkem, občas může být i kousek libové šunky. Nezapomeňte na zeleninu. 

Polévka musí být ke každému obědu 
Záleží na situaci i chuti dítěte, pro některé může být problém sníst k obědu dva chody. Zatímco vývar v chladných dnech zahřeje a třeba i pomůže doplnit tekutiny, sytější polévku můžete podávat i jako samostatné jídlo . 

Dítě by mělo dojídat 
Rodiče by měli vědět, kdy má jejich dítě dost a jaké jídlo mu chutná či nechutná. Pokud budou potomka do jídla nutit, může si k něm u vypěstovat odpor. Zároveň by však neměli podléhat nátlaku dítěte a podřizovat se jeho chutím, protože to by mohlo vést k přejídání, nevyváženému jídelníčku či dalším problémům, např. obezitě. 

Sladkosti je třeba zakázat 
Ne tak úplně, protože po nich dítě může začít toužit ještě více a přejíst se jimi, když se naskytne příležitost. Lepší je dávat sladkosti v malém množství a spíše výjimečně, aby se nestaly každodenní součástí jídelníčku. Neměly by být odměnou za něco nebo náplastí na smutek. Vyhýbejte se smaženému a jemnému pečivu, jako je croissant, sladkým tyčinkám, sušenkám s náplní a polevou, bonbonům. Vhodnou sladkostí může být kousek koláče z celozrnné mouky s ovocem, tvarohem nebo mákem, pár kousků sušenek z ovesných vloček, kousek kvalitní čokolády, v létě domácí zmrzlina. 

Mléčné výrobky jsou vhodné pro všechny 
Kvalitní mléko a mléčné výrobky dítě ke svému růstu potřebuje a vhodné jsou zakysané mléčné výrobky, produkty se sníženým množstvím tuku (ne však nízkotučné) a méně sladké. Pozor na různé přeslazené dezerty, pudinky a ochucená mléka. 

Z oplácanosti vyroste 
Dětský věk je specifický tím, že dochází k růstovým skokům – v některých obdobích výška stagnuje a pak dítě najednou hodně vyroste. Rodiče by na to však neměli spoléhat a měli by udržovat správnou životosprávu dítěte s dostatkem pohybu. 

Maso musí mít denně
Nemusí, ale dětská strava by měla být pestrá, proto maso z jídelníčku nevynecháváme. Dáváme však přednost libovému, drůbeži, rybám. 

Zdroj: iniciativa Vím, co jím a piju 


  • Vybrali jsme pro Vás