Nugetky s domácí sladkokyselou omáčkou
Ingredience:
- 400 g kuřecích prsních řízků
- sůl
- mandlová mouka na obalení
- 3 vejce
- strouhanka na obalení (cca 100 g)
- rostlinný olej na potření
Na sladkokyselou omáčku:
- 200 ml ananasového džusu
- 1 lžíce solamylu
- 60 g třtinového cukru
- 50 g kečupu
- 3 lžíce jablečného octa
Pracovní postup:
- Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na užší kousky. Osolíme je a obalíme v mandlové mouce.
- Vejce vyklepneme do misky a prošleháme. Namočíme do nich kousky masa, které pak obalíme ve strouhance smíchané s trochou mandlové mouky.
- Obalené kousky masa rozložíme na plech s pečicím papírem potřeným olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 10 minut, pak je otočíme na druhou stranu a pečeme dalších 10 minut.
- V části ananasového džusu rozmícháme solamyl. Zbylý džus nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr, kečup a ocet. Přivedeme k varu a necháme cukr rozpustit. Pak vmícháme džus s rozmíchaným solamylem, plamen zmírníme a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s kuřecími nugetkami.
Domácí tvaroháček s piškoty
Ingredience:
- 250 g tučného měkkého tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- čerstvé ovoce k podávání
Na piškoty:
- 100 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 90 g moučkového cukru
Pracovní postup:
- Žloutky vyšleháme se 60 g cukru do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem dotuha. Do žloutkové pěny střídavě vmícháme sníh a mouku.
- Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme malé pusinky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
- Tvaroh vyšleháme se smetanou a cukrem v pevný krém. Do pohárků nebo mističek rozdělíme nalámané piškoty, tvaroháček a doplníme ovocem.
Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího masa
- 50 g strouhanky
- 1 vejce
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 750 g rajčat
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 ml rajčatové passaty
- 400 g špaget
- 100 g tvrdého sýra
Pracovní postup:
- Maso vložíme do mísy a promícháme se strouhankou, vejcem, solí a pepřem. Z hmoty vytvarujeme menší kuličky, které opékáme v pánvi na rozehřátém oleji cca 5 minut.
- Rajčata spaříme a zbavíme slupky. Cibuli a česnek oloupeme a společně s rajčaty nakrájíme nadrobno.
- Rajčatovou směs vsypeme na pánev ke kuličkám a přidáme i passatu. Dusíme asi 20 minut. Špagety mezitím uvaříme dle návodu na obalu. Podáváme s masem, omáčkou a nastrouhaným sýrem.
Cheeseburger
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl
- 40 g změklého másla
- rostlinný olej na potření
- 4 burgerové housky
- 4 lžíce domácího kečupu
- 4 plátky sýra
- 4 menší kyselé okurky
- 4 listy salátu
- 2 rajčata
Pracovní postup:
- Maso promícháme se solí a změklým máslem. Vytvarujeme 4 placičky, které potřeme olejem. Opečeme je dohněda na rozpálené pánvi (z každé strany cca 3–4 minuty).
- Housky podélně rozkrojíme a spodní díl potřeme kečupem a naplníme plátkem masa, sýra, nakrájenými okurkami, salátem a rajčaty.
Zeleninové šunkofleky
Ingredience:
- 300 g těstovin
- sůl
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 250 g uzeného masa
- 100 g mraženého hrášku
- 100 g mrkve
- 100 g mražené kukuřice
- 300 ml mléka
- 3 vejce
- mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Těstoviny vaříme ve vroucí osolené vodě doměkka asi 12 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme ji v pánvi na másle. Přidáme k ní na kostičky nakrájené uzené maso. Krátce orestujeme a přimícháme hrášek, na kostičky nakrájenou mrkev a kukuřici. Vše společně krátce orestujeme a odstavíme.
- V mléce rozmícháme vejce. Osolíme a opepříme. Těstoviny přendáme do pekáčku a promícháme se zeleninovo-masovou směsí. Zalijeme vaječnou směsí a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 35–40 minut.
7 mýtů o dětské stravěTeplé jídlo dvakrát denně je nutnost Polévka musí být ke každému obědu Dítě by mělo dojídat Sladkosti je třeba zakázat Mléčné výrobky jsou vhodné pro všechny Z oplácanosti vyroste Maso musí mít denně Zdroj: iniciativa Vím, co jím a piju |