Čokoládové lanýže
Ingredience:
- 140 g smetany ke šlehání
- 200 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 400 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce griotky
- kakao holandského typu na obalování
Pracovní postup:
- Smetanu nalijeme do kastrůlku, přidáme nakrájené máslo a cukr. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a máslo nerozehřeje.
- Odstavíme a vmícháme čokoládu nalámanou na kousky. Měla by se ve směsi rozpustit. Nakonec přidáme griotku a necháme zcela vychladnout v chladničce.
- Poté z hmoty odebíráme kousky a rukama z nich tvarujeme nepravidelné hrudky, které ihned obalujeme v práškovém kakau.
- Hotové lanýže uchováváme v chladu. Můžeme je použít také jako jedlý vánoční dárek.
Domácí rafaelo
Ingredience:
SOUTĚŽPošlete nám svůj recept na vánoční cukroví a vyhrajte praktické pomocníky od Tescoma. Formulář k zaslání receptu najdete ZDE. |
- 125 g změklého másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 125 g sušeného mléka
- 60 g strouhaného kokosu + na obalení
- 40 ml vaječného likéru
- loupané mandle
Pracovní postup:
- Máslo utřeme s oběma cukry a sušeným mlékem. Vmícháme strouhaný kokos a vaječný likér, takže nám vznikne hustší voňavá hmota. Tu dáme do misky, zakryjeme potravinovou fólií a vložíme do chladničky.
- Druhý den nebo za několik hodin z hmoty odkrajujeme kousky, ze kterých tvoříme kuličky a doprostřed zabalíme mandli. Obalíme ve strouhaném kokosu a uložíme na chladné místo.
Sladký vánoční salám
Ingredience:
- 100 g nalámaných piškotů
- zlomky cukroví
- rozinky nebo jiné sušené ovoce namočené v rumu
- nasekané oříšky a mandle, které zbyly ze zdobení cukroví
- 200 g másla
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 100 g moučkového cukru + na obalení
- 2 lžíce tuzemáku
Pracovní postup:
- Do mísy nasypeme všechny suché ingredience kromě cukru.
- Ve vodní lázni rozehřejeme máslo a čokoládu a vmícháme moučkový cukr. Tuto hmotu pak nalijeme do mísy k ostatním surovinám a promícháme. Zakryjeme a dáme na chvíli do ledničky.
- Mezitím si na pracovní desku rozložíme velký plát potravinové fólie a posypeme ji moučkovým cukrem.
- Z vychladlé hmoty vytvarujeme salám a položíme ho na připravenou fólii (můžeme hmotu také rozdělit na více salámků). Zavineme a dáme opět do chladničky. Před podáváním krájíme na kolečka.
Tip: Do salámu můžete použít i jiné kombinace, podle toho, co máte rádi a co je po ruce. Pokud je příliš měkký, přidejte rozdrobené piškoty.