Doporučujeme

Čokoládové lanýže a další vánoční cukroví, které zvládnete bez trouby

  • 10
V hnětení těsta a vykrajování hvězdiček a srdíček nenacházíte potěšení, ale chcete mít něco sladkého na uzobávání u vánočních pohádek? Čokoládové nebo kokosové nepečené cukroví máte hotové hned a do sladkého salámu si může každý dát jen to, co má rád.
Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže

Ingredience:

  • 140 g smetany ke šlehání
  • 200 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 400 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce griotky
  • kakao holandského typu na obalování

Pracovní postup:

  1. Smetanu nalijeme do kastrůlku, přidáme nakrájené máslo a cukr. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a máslo nerozehřeje.
  2. Odstavíme a vmícháme čokoládu nalámanou na kousky. Měla by se ve směsi rozpustit. Nakonec přidáme griotku a necháme zcela vychladnout v chladničce.
  3. Poté z hmoty odebíráme kousky a rukama z nich tvarujeme nepravidelné hrudky, které ihned obalujeme v práškovém kakau.
  4. Hotové lanýže uchováváme v chladu. Můžeme je použít také jako jedlý vánoční dárek.
Domácí kuličky rafaelo

Domácí rafaelo

Ingredience:

SOUTĚŽ

Pošlete nám svůj recept na vánoční cukroví a vyhrajte praktické pomocníky od Tescoma.

Formulář k zaslání receptu najdete ZDE.

Vykrajovátka na linecké
Souprava na výrobu perníkové hvězdy
  • 125 g změklého másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 125 g sušeného mléka
  • 60 g strouhaného kokosu + na obalení
  • 40 ml vaječného likéru
  • loupané mandle

Pracovní postup:

  1. Máslo utřeme s oběma cukry a sušeným mlékem. Vmícháme strouhaný kokos a vaječný likér, takže nám vznikne hustší voňavá hmota. Tu dáme do misky, zakryjeme potravinovou fólií a vložíme do chladničky.
  2. Druhý den nebo za několik hodin z hmoty odkrajujeme kousky, ze kterých tvoříme kuličky a doprostřed zabalíme mandli. Obalíme ve strouhaném kokosu a uložíme na chladné místo.
Vánoční sladký salám

Sladký vánoční salám

Ingredience:

  • 100 g nalámaných piškotů
  • zlomky cukroví
  • rozinky nebo jiné sušené ovoce namočené v rumu
  • nasekané oříšky a mandle, které zbyly ze zdobení cukroví
  • 200 g másla
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 g moučkového cukru + na obalení
  • 2 lžíce tuzemáku

Pracovní postup:

  1. Do mísy nasypeme všechny suché ingredience kromě cukru.
  2. Ve vodní lázni rozehřejeme máslo a čokoládu a vmícháme moučkový cukr. Tuto hmotu pak nalijeme do mísy k ostatním surovinám a promícháme. Zakryjeme a dáme na chvíli do ledničky.
  3. Mezitím si na pracovní desku rozložíme velký plát potravinové fólie a posypeme ji moučkovým cukrem.
  4. Z vychladlé hmoty vytvarujeme salám a položíme ho na připravenou fólii (můžeme hmotu také rozdělit na více salámků). Zavineme a dáme opět do chladničky. Před podáváním krájíme na kolečka.

Tip: Do salámu můžete použít i jiné kombinace, podle toho, co máte rádi a co je po ruce. Pokud je příliš měkký, přidejte rozdrobené piškoty.


  • Vybrali jsme pro Vás