Upečte si chleba. Celozrnný, s tymiánem nebo se sušenými rajčaty

  14:16
Jen si to představte. Křupavá propečená kůrčička a pod ní nadýchaná střídka, která se vám zrovna rozplývá na jazyku. Doma upečený chléb je největší zázrak gastronomie a je velká pravděpodobnost, že jakmile ho jednou zkusíte, už nikdy si nepůjdete do sámošky pro šumavu. Vyzkoušejte si tři různé chleby, tmavý se slunečnicovými a sezamovými semínky, bílý ovoněný bylinkami nebo rajčatový chlebíček s příchutí i vůní Středozemí.

Domácí chleba je ta největší dobrota na světě. Zkuste si ho upéct. (Ilustrační snímek) | foto: SmartPress

Nemusíte mít přitom doma pekárnu chleba, stačí obyčejná trouba, plech a pečicí papír. Domácí pečivo si zvládne upéct každý. Není to zdaleka tak těžké, jak to vypadá. Je ovšem třeba dobře připravit a používat výhradně kvalitní a čerstvé suroviny.

"Kvalita mouky, ze které budete péct, je pro výsledek naprosto zásadní," píše foodstylistka a vášnivá kuchařka Milka Volfová ve své kuchařce Chléb v hlavní roli, kterou vydal SmartPress.

Aby se chleba povedl

Než se do toho pustíte, přečtěte si 10 rad a doporučení Mileny Volfové

1. Mouka musí být čerstvá, zejména celozrnná. Čím čerstvější, tím lepší chuť.

2. Těsto nemusíte hníst silou. Lepší je těsto roztahovat a nadzvedávat, abyste do něj zapracovali vzduch.

3. Pro jeho zpracování ale můžete použít i kuchyňského robota nebo pekárnu chleba.

4. Správně vypracované tužší těsto je lesklé, hladké, nechytá se mísy. Řidší těsto by mělo na povrchu tvořit puchýře a bubliny.

5. Tuk do kynutých těst nelijeme nikdy horký, aby kvasnice nespařil.

6. Těsto dejte kynout do tepla. Vykyne i v chladu, ale trvá to déle. Pozor ale na průvan.

7. Při pečení nechte vždy těsto 5-10 minut zapéct při vyšší teplotě, pak pokračujte podle zkušenosti s vlastní troubou.

8. Když se peče moc rychle, ztlumte teplotu a můžete ho zakrýt alobalem. Když je pecen bledý, přidejte teplotu.

9. Použitím pečicího papíru si usnadníte vyndání chleba z formy.

10. Pečivo nikdy nekrájejte horké, mohlo by se srazit.

Tmavý semínkový chléb

Tmavý semínkový chléb

Doba přípravy: 20 minut + kynutí 2 hodiny a 45 minut + pečení 45 minut
Množství: na 1 bochník

  • 350 g jemné celozrnné mouky
  • 100 g žitné tmavé mouky
  • 50 g pšeničné hladké tmavé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 15 g kmínu
  • 20 g máku
  • 35 ml melasy
  • tuk na vymazání mísy
  • 50 g sezamových semínek na ozdobu
  • 300 ml vody

1. Ve velké míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, droždí, slunečnicová semínka, kmín a mák. Přidáme melasu a 300 ml vody. Vše důkladně prohněteme v hladké těsto. Pokud se zdá příliš tuhé, přilijeme trochu vody a znovu propracujeme.

2. Těsto dáme do tukem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně dvě hodiny kynout.

3. Plech vyložíme pečicím papírem nebo hustě vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 200 až 220°C.

4. Vykynuté těsto na pomoučněném válu prohněteme a vytvarujeme oválný bochník, který celý obalíme v sezamových semínkách.

5. Poté jej přendáme na plech a necháme přikrytý ještě 45 minut kynout. Ostrým nožem uděláme na bochníku několik zářezů.

6. Chleba pečeme asi 45 minut, dokud nezezlátne a na poklep nezní dutě.

Tip: Chléb je lehce nasládlý. Pokud chcete spíš slanější chuť, můžete vynechat melasu.

Tymiánový chléb

Tymiánový chléb

Doba přípravy:  20 minut + kynutí 1 hodina a 30 minut + pečení 55 minut
Množství: na 2 bochníky

  • 60 g droždí
  • 1 kostka cukru
  • 3 lžíce mléka na kvásek
  • 1 kg hladké mouky
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžičky kmínu
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce octa
  • 2 snítky tymiánu na ozdobu
  • voda a lžíce octa na potření

1. Promícháme cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a necháme vzejít kvásek.

2. Do mísy dáme mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidáme vzešlý kvásek a postupně přiléváme vlažnou vodu s octem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout.

3. Po vykynutí z těsta vytvarujeme dva stejně velké bochníky a přeneseme je na plech vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku uděláme nožem řez, do kterého vložíme snítku tymiánu a necháme kynuté ještě půl hodiny kynout.

4. Troubu předehřejeme na 230°C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřeme vodou a octem a prudce 5 minut zapečeme. Pak teplotu trouby snížíme na 170°C a chléb volně dopékáme asi 50 minut. Během pečení potíráme bochníky vodou a octem.

Chlebíček se sušenými rajčaty

Chlebíček se sušenými rajčaty a parmazánem

Doba přípravy: 15 minut + pečení 50 – 60 minut
Množství: na 1 chlebíček

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 300 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 10 g pokrájených sušených rajčat
  • 40 g nastrouhaného parmazánu

1. Troubu předehřejeme na 180°C.

2. Do mísy prosijeme mouku, kypřicí prášek, sůl a provensálské koření. Do jiné nádoby nalijeme podmáslí a přidáme rajčatový protlak, olej a rozklepneme vajíčka.

3. Vše promícháme a přidáme k suchým přísadám. Nakonec vmícháme sušená rajčata a polovinu parmazánu.

4. Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Chlebíček posypeme zbytkem parmazánu.

5. Pečeme 50 až 60 minut. V průběhu pečení kontrolujeme zapíchnutím špejle, zda není chlebíček hotový.

Tip: Máte-li rádi provensálské koření, můžete jím chlebíček posypat i na povrchu – bude mít ještě výraznější chuť.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...