Doporučujeme

Kuskus se zeleninou | foto: Profimedia.cz

Houbová frittata, bucatini s pestem a kuskus. Teplé večeře do 20 minut

  • 1
Jste zvyklí o víkendu si večer dopřávat náročné menu, ale v týdnu se odbýváte chlebem s něčím jen proto, že to nezabere moc času? Vyzkoušejte snadné a rychlé večeře s vůní Španělska, Itálie a Afriky, které jsou lahodným důkazem toho, že v kuchyni nemusíme prostát půlku života, abychom se skvěle najedli.

Frittata se špenátem, houbami a kešu

Frittata se špenátem, houbami a kešu

Ingredience na 4 porce:

  • 150 g mraženého listového špenátu
  • 1 vrchovatá hrst sušených hub (mohou být i mražené)
  • 8 vajec
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • slunečnicový olej
  • 1 hrst kešu ořechů

Pracovní postup:

  1. Špenát vyndáme z mrazáku a necháme povolit. Houby zalijeme v misce teplou vodou a necháme několik minut stát. Pokud použijeme mražené, necháme je také chvíli v pokojové teplotě.Troubu zapneme na 200 °C.
  2. Vajíčka rozklepneme do misky, osolíme, opepříme a prošleháme. Pak k nim přidáme nastrouhaný parmazán. Dáme stranou.
  3. Česnek oloupeme a nasekáme na plátky.
  4. Ve velké pánvi, kterou je možné použít i v pečicí troubě, rozehřejeme olej a krátce na něm opečeme česnek. Když se rozvoní, přidáme houby a špenát. Za stálého míchání opékáme tak dlouho, až se všechna tekutina odpaří.
  5. Pak do pánve nalijeme rozšlehaná vajíčka se sýrem, zmírníme teplotu a necháme na mírném plameni trochu ztuhnout.
  6. Pak frittatu posypeme kešu ořechy a vložíme do předehřáté trouby. Zapékáme asi 7 minut, dokud vejce dokonale neztuhnou a kešu oříšky nezezlátnou.

Tip: Do frittaty můžete také přidat nakrájená cherry rajčata nebo nasekanou šunku. Nebo ji chuťově ozvláštnit orientálním kořením, bylinkami či chilli papričkou.

Další skvělé nápady na rychlé večeře najdete ZDE.

Bucatini s pestem a piniovými oříšky

Ingredience na 4 porce:

Bucatini s pestem a piniovými oříšky
  • svazek čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g parmazánu
  • hrst piniových oříšků + na posypání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • 500 g těstovin bucatini

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme pesto. Několik lístků bazalky si dáme stranou na ozdobu a zbytek vložíme do nádoby od elektrického sekáčku. Přidáme oloupaný česnek, nakrájený parmazán, piniové oříšky, sůl, pepř, trochu olivového oleje a citronové šťávy. Zapneme a sekáme až do požadované konzistence. Pokud je třeba, přidáme trochu oleje nebo citronové šťávy.
  2. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody a když se začne vařit, vložíme do ní bucatini. Vaříme je podle návodu na obalu, aby byly takzvaně na skus.
  3. Mezitím si na pánvi nasucho orestujeme piniová semínka, která jsme si dali stranou.
  4. Hotové těstoviny slijeme, ale necháme u nich trochu vody, ve které se vařily. Do hrnce přidáme pesto, promícháme a rozdělíme na talíře.
  5. Ozdobíme lístky bazalky a orestovanými piniovými oříšky.

Kuskus se zeleninou

Kuskus se zeleninou

Ingredience na 4 porce:

  • 280 g kuskusu
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 velká mrkev
  • 1 červená paprika
  • zeleninový vývar (nemusí být)
  • 1 malá konzerva sterilovaného hrášku nebo cizrny
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Kuskus nasypeme do mísy nebo kastrůlku, lehce osolíme a zalijeme v poměru 1:2 horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a necháme nabobtnat.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kostičky.
  3. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a restujeme na něm cibuli. Asi po dvou minutách přidáme česnek a koření a necháme rozvonět. Pak přisypeme strouhanou mrkev a papriku, promícháme a podlijeme trochou zeleninového vývaru.
  4. Necháme asi pět minut probublávat, pak přidáme slitý hrášek nebo cizrnu a nasekaný koriandr.
  5. Prohřejeme a nakonec smícháme s nabobtnalým kuskusem.

Tip:

Zelenina na kuskus bude mít ještě autentičtější chuť, když ji okořeníte africkou směsí koření, například ras el hanout nebo harissia. Na zalití kuskusu můžete místo vody také použít zeleninový vývar, jeho chuť pak bude výraznější.


  • Vybrali jsme pro Vás