Atmosféra i chuť. Kdo je teatender a jak správně připravit a vychutnat čaj

Uvařit vodu, hodit do hrnku sáček a nechat ho louhovat. Takový byl „čajový rituál“ redaktorky Ženy a Život Terezy Dusové. Ovšem jen do chvíle, než navštívila Jiřího Boháče, který je teatenderem, tedy čajovým specialistou.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nebudu si hrát na milovníka čaje. Jsem zkrátka prototyp kávového maniaka. Neumím rozeznat, který čaj je kvalitní a jaký jen „smetli z podlahy“, jak občas říká můj tatínek tomu, který jsem koupila v supermarketu. Na druhou stranu, večer k televizi si konvičku s čajem neodepřu – jen jsem dosud neřešila, jestli za něco stojí… 

Na setkání s Jiřím Boháčem, který je prvním českým teatenderem neboli znalcem čaje a čajové kultury, jsem se těšila. Čekala jsem, že si rozšířím obzory v oblasti výběru tohoto nápoje, zjistím, jak jej správně připravovat, a v neposlední řadě se dozvím, jestli je na oblíbené hlášce mého táty skutečně něco pravdy. 

Dozvěděla jsem se ale ještě mnohem víc. Tento čajový mág mě bez nadsázky unesl do úplně jiného světa. Pití oblíbeného moku totiž není jen o tom zahřát se, ale je to skutečný rituál… Nebo tedy může být! 

Setkali jsme se v prodejně Oxalis v pražské Vodičkově ulici, kde má brzy vzniknout i experimentální prostor pro veřejnost. Jiří má vizi, že zde bude zájemce učit nejen samotnému čajovému rituálu, ale i míchání nealkoholických drinků z čaje (s nimi byl v roce 2018 druhý na mezinárodním mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink) nebo pořádat přednášky. 

Teatender Jiří Boháč se svým úspěšným drinkem

Jeho zápal je až neuvěřitelný. Hned se vrhl do přípravy prvního šálku. „To, co teď budeme pít, je kolumbijský čaj,“ říká nadšeně. Zděsila jsem se, protože na obalu stálo „černý čaj“ a ten já nemám ráda. Bez přidaného citronu, cukru (nebo rumu) bych si ho dobrovolně rozhodně nedala. Další šok nastal ve chvíli, kdy čajový mistr vyndal skleněnou baňku.

„To je Hario dripper. V jedné nádobě máte zároveň konvičku, sítko i slévací džbán,“ vysvětluje mi. Moje další otázka mířila na teplotu vody, jíž bude čaj zalévat. „Čím vyšší, tím rychleji se louhuje kofein, tříslovina a hořké složky,“ dozvídám se. Pokud stejně jako já nemáte doma rychlovarnou konvici, kde by se dala nastavit požadovaná teplota, nevadí.

„Je to stejné jako s délkou louhování. Jde jen o doporučení. Záleží na vašich preferencích. Pokud necháte při sto stupních louhovat čaj příliš dlouho, bude hořký. Někdo to má ale rád,“ sděluje mi specialista, že na vybavení domácnosti při přípravě čaje až tak nezáleží. 

Základem je voda

Důležitou součástí správně připraveného čaje je samozřejmě voda. Až do setkání s Jiřím Boháčem jsem si myslela, že nevzhledné mapy, které se mi na čaji dělají, jsou způsobeny špatně vymytým hrnkem. „V žádném případě, je to tvrdostí vody.“

V praxi to znamená, že pokud máte doma tvrdou vodu, měla by se přefiltrovat, nebo raději použít balená. Když měl Jiří svůj oblíbený kolumbijský čaj připravený, přišlo další překvapení. Žádný hrnek, nýbrž sklenice na víno! 

„Máte díky tomu možnost posoudit to samé, co u vína – vůni, která nesmí být tupá, ale má být hezky cítit po bylinkách, a barvu, která by neměla být zakalená.“ Se zaťatými zuby a očekáváním toho nejhoršího jsem se dala do ochutnávání. 

Čaj byl sice silný, ale s chutí jsem ho vypila i bez cukru a všech ostatních „zlepšovadel“. Bylo to možná způsobeno i zdejší atmosférou. Jako bych se ocitla mimo běžnou realitu. Jiří Boháč po celou dobu mluvil klidně a stejné byly i jeho pohyby. 

Připadalo mi, že se i zastavil čas. A o tom přesně prý čajový rituál je. Udělat si chvíli jen pro sebe, uvědomit si, kolik práce stálo za jediným šálkem čaje, přivonět si k němu, neřešit nic jiného než okamžik, který začíná už vařením vody a končí spokojeným hřejivým pocitem – nejen v těle, ale i na duši. 

TEATENDER: Někdy jsem z čaje trochu divoký. Občas se děje něco kouzelného

Jde to i doma

Abyste si čajový rituál mohli udělat doma, není potřeba žádné drahé vybavení. Jedinou důležitou investicí je kvalitní čaj. Je jedno, jestli zvolíte sypaný, nebo balený. Vyplatí se pro něj ale zajít do specializované prodejny a nenakupovat v supermarketech. 

„Za tu cenu není možné získat kvalitní čaj,“ tvrdí Jiří. „Už podle listů v sypaném čaji můžete poznat jeho kvalitu. Když jsou lístky jeden jako druhý, poznáte, že si s tím dal někdo práci a selekce byla svědomitá. Jedině tak se mohou všechny stejně vylouhovat.“ 

Co si ze setkání odnáším? Zjištění, že i příprava čaje může být meditace, dále jsem si rozšířila obzory v oblasti černého čaje a nemohu nezmínit ani to, že můj táta měl zase pravdu.  

Autoři: , Žena a život
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...