Jsou nejen chutné, ale navíc díky jejich konzumaci uděláte něco pro své zdraví. Zelenina je v nich většinou syrová, takže obsahují víc vitaminů a minerálů, než je tomu u vařených polévek.
Ideální je připravit polévku den předem – a dát ji pěkně k ledu. Druhý den si ji vychlazenou dopřejte ke svačině, obědu či večeři. Klidně ji ale můžete sbalit i na výlet do termosky, budete ji mít vždycky po ruce. Potřebujete jen suroviny a mixér. K zelenině můžete přidat koření, olej, balzamiko a také podmáslí, smetanu či jogurt, krutony nebo vejce natvrdo.
U nás je asi nejznámější verzí studené polévky španělské gazpacho z drcených rajčat, nadrobno nakrájených okurek, cibule, papriky, krutonů z pečiva, octa a olivového oleje. Mimochodem, víte, že tuhle dobrotu nosily Španělky ve vedrech svým mužům na pole?
V Polsku a Litvě se zase jí chlodnik, připravený z vařené červené řepy, okurky a zakysané smetany.
Ale studené polévky nemusí být jen zeleninové, i ovocné přijdou v horkém počasí k chuti. Spoustu dalších kulinárních inspirací najdete v rubrice Recepty.
KVÍZ: Jak dobře znáte kuchyni našich sousedů? |