Jídlo s příchutí kysaného zelí. Vyzkoušejte koláč i plněné knedlíky

Kysané zelí je plné vitaminu C a stojí, na rozdíl od jiného ovoce a zeleniny, jen pár korun. Když postavíte misku zelí před dítě, málokteré ji sní. Tak se pusťte do maskovacích manévrů a zelí šikovně schovejte, před dětmi i dospělými.

Slaný koláč se zelím | foto: Profimedia.cz

Slaný koláč se zelím

Příprava 40 minut, chlazení 1 hodina, pečení 35-40 minut

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička soli 
  • 250 g másla
  • 2 lžíce mletých škvarků
  • 1 velké vejce + 1 malé na potření těsta
  • 1 lžička octa
  • tuk na vymazání formy
  • 500 g kysaného zelí
  • 100 g špeku
  • 1/2 cibule
  • kmín
  • med nebo cukr
  • 100 ml suššího bílého vína
  • 3 silnější plátky uzeného masa nebo šunky

1. Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a zpracujeme na těsto, které vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C, koláčovou formu vymažeme tukem. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je. Špek pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
3. V pánvi rozškvaříme špek, přisypeme cibuli, přidáme zelí, sůl, kmín, med, podlijeme vínem a krátce podusíme.
4. Těsto rozdělíme na dva díly, z jednoho vyválíme placku a vyložíme jí formu, dno propícháme vidličkou.
5. Formu naplníme zelnou náplní, poklademe plátky uzeného a zakryjeme druhým dílem těsta rozváleným na placku. Z odkrojků těsta vytvoříme na koláči mřížku.
6. Koláč propícháme na povrchu vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Zapečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 20 minut při nižší teplotě.

Vepřový guláš se zelím a bramborem

Vepřový guláš se zelím a bramborem

Příprava 30 minut, vaření 1 hodina, porce pro 4 osoby

  • 800 g vepřové plece
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g kysaného zelí
  • 3 lžíce sádla
  • kmín
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sladká paprika
  • sůl
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 400 g brambor
  • zakysaná smetana

1. Maso pokrájíme na kostky. Cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Zelí vymačkáme, tekutinu uchováme, a překrájíme.
2. Na sádle orestujeme cibuli s kmínem, přihodíme maso a opečeme. Zaprášíme moukou, sladkou paprikou, osolíme a podlijeme vývarem. Pod pokličkou dusíme asi 30 minut.
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a povaříme dopoloměkka.
4. Do hrnce s masem přidáme zelí a podusíme doměkka. Přidáme brambory, šťávu ze zelí, dochutíme solí a povaříme dalších deset minut.
5. Guláš rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme se lžící zakysané smetany.

Závin s kysaným zelím

Závin s kysaným zelím

Příprava 15 minut, pečení 35-40 minut

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g listového těsta
  • 200 g plátků uzeného masa
  • 200 g plátků anglické slaniny
  • drcený kmín
  • 1 vejce
  • hrubá sůl

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
2. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je.
3. Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme na obdélníkovou placku.
4. Placky poklademe plátky anglické slaniny, rozprostřeme na ně zelí, ochutíme drceným kmínem, poklademe plátky uzeného masa a svineme.
5. Záviny přeložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.

NÁŠ TIP: Náplň dochuťte stroužkem prolisovaného česneku, k zelí a uzenému masu můžete přidat trochu podušených hub.

Plněné bramborové knedlíky se zelím

Plněné bramborové knedlíky se zelím

Příprava 40 minut, vaření 1 hodina, porce pro 4 osoby

Na zelí:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • 50 g špeku
  • 1 lžíce sádla
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • kmín
  • sůl
  • cukr
  • 100 ml zeleninového vývaru

Na náplň:

  • 500 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla

Na knedlíky:

  • 1 kg brambor moučného typu povařených ve slupce
  • sůl
  • 250 g hrubé mouky
  • 100 g krupičky
  • 2 vejce
  • 2-3 lžíce sádla

1. Zelí vymačkáme, šťávu uchováme, a pokrájíme. Cibuli krájíme nadrobno, špek na kostičky.
2. Rozehřejeme sádlo a špek, opečeme na něm cibuli, přidáme zelí a koření, přilijeme trochu šťávy. Dochutíme solí, cukrem, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Na závěr dochutíme.
3. Uzené maso pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno pokrájíme a opečeme na sádle. Přisypeme uzené a společně pečeme. 
4. Brambory oloupeme a nastrouháme. Dáme vařit vodu se solí. Z brambor, hrubé mouky, krupičky, soli a vejce zpracujeme těsto, které vytvarujeme do válečku. 
5. Na pomoučněném vále nakrájíme váleček na plátky, které rozválíme na placičky, rozdělíme na ně náplň z uzeného a knedlíky zabalíme.
6. Knedlíky povaříme podle velikosti asi 10-14 minut ve vroucí vodě. V rendlíku rozpustíme sádlo.
7. Na talíře rozdělíme podušené zelí a knedlíky a pokapeme je rozpuštěným sádlem.

Zelňáky

Zelňáky

Příprava 40 minut, odležení 30 minut, vaření 50 minut, porce pro 4 osoby

  • 100 anglické slaniny
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 800 g brambor
  • 300-400 g hladké mouky
  • 3 velká vejce
  • sůl
  • pepř

1. Anglickou slaninu pokrájíme nadrobno. Ze zelí vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ho. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Na pánvi rozehřejeme sádlo a necháme na něm vyškvařit slaninu, přisypeme zelí, pánev zakryjeme pokličkou a krátce podusíme.
3. Brambory oloupeme a nastrouháme, přimícháme mouku, vejce, vmícháme podušené zelí a ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem.
4. Směs zakryjeme potravinovou fólií a necháme 30 minut odležet.
5. Na pánvi nebo na lívanečníku potřeném olejem postupně smažíme jako silnější bramboráčky.

NÁŠ TIP: Zelňáky můžete dochutit mletým kmínem nebo majoránkou.

Salát z kysaného zelí

Salát z kysaného zelí

Příprava 20 minut, chlazení 1 hodina, porce pro 4 osoby

  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 1 malá šalotka
  • 1/2 menší zelené papriky
  • 1/2 menší červené papriky
  • 2 sladší jablka
  • sůl
  • pepř
  • 2-3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo cukr
  • dýňová nebo slunečnicová semínka

1. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme je. Šalotku nakrájíme na kostičky. Papriky omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme stopky a jádřince a nadrobno pokrájíme.
2. Jablka rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec, oloupeme je a nakrájíme na plátky.
3. Zelí promícháme v míse se zeleninou, cibulí a jablky, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem a javorovým sirupem. Necháme zakryté v chladničce odležet minimálně hodinu.
4. Před podáváním ozdobíme semínky.

NÁŠ TIP: Salát můžete doplnit 1-2 lžícemi strouhaného křenu, nahrubo nastrouhanou povařenou červenou řepou, vynechte olej a promíchejte s kelímkem zakysané smetany.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...