Udělejte dětem radost vánočkou a sobě domácím vaječným koňakem

  0:38
I druhá adventní neděle se nese v českých domácnostech v duchu předvánočních příprav a pečení. Zpříjemněte je dětem domácí vánočkou a sobě úžasným vaječným koňakem nebo svařeným vínem.

Vánočka s brusinkami a mandlemi | foto: Babiččina volba

Vánočka s mandlemi a brusinkami

Suroviny:

Vánočka s brusinkami a mandlemi
  • 375 g hladké mouky na kynuté těsto
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 125 ml mléka
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • brusinky
  • plátky mandlí
  • moučkový cukr na zasypání

Postup:

  1. Mouku přesejeme do mísy, uprostřed utvoříme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Zasypeme jednou lžící z odměřené dávky cukru, přilijeme 50 ml vlažného mléka a zahrneme troškou mouky z mísy. Necháme v teple vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.
  2. Přidáme zbývající cukr, semínka z vanilkového lusku, kůru z citronu, špetku soli. Dolijeme zbytek vlažného mléka, rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto (ideálně v robotu).
  3. Přendáme na vál zlehka posypaný moukou a zapracujeme část nasekaných brusinek. Přendáme zpět do mísy, zlehka zaprášíme moukou a v teple necháme kynout minimálně 90 minut.
  4. Těsto rozdělíme na 5 dílů, utvoříme 5 dlouhých válečků a nejprve zapleteme v cop první tři. Pak vezmeme zbývající dva a stočíme je, přendáme na cop a okraje upevníme. Potřeme rozšlehaným vejcem, zasypeme nasekanými brusinkami a plátky mandlí. Necháme na plechu vyloženém pečicím papírem kynout ještě 35 minut, ideální je vánočku na plechu rovnou plést, abychom ji při přesunu nepotrhali.
  5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a nejprve pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova asi 35 minut. Průběžně můžeme ještě potřít vejcem. Kdyby vánočka začala příliš rychle hnědnout, můžeme ji přikrýt alobalem.
  6. S krájením hotové vánočky počkáme, dokud plně nevychladne, aby se nám nesrazila.

Domácí vaječný koňak

Domácí vaječný koňak podle Michala Nikodema z restaurace Ola Kala

Ingredience na přípravu 1 litru:

  • 350 ml plnotučného mléka
  • 500 ml třtinového rumu min. 35 % alkoholu
  • 200 g cukru krupice
  • 8 žloutků (160 g)
  • 1 vanilkový lusk
  • citronová kůra (dle chuti)

Postup:

  1. Mléko uvaříme s vanilkou a citronovou kůrou. Žloutky našleháme v míse s cukrem. Do žloutkové směsi přilijeme horké mléko, promícháme a vlijeme zpět do kastrolu, kde se mléko vařilo.
  2. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme do teploty 78 °C, až začne krém houstnout, a ihned přecedíme přes síto.
  3. Necháme vychladit.
  4. V mixéru (nebo ponorným mixerem) šleháme studený krém a pomalu a za stálého šlehání přiléváme rum. Alkohol přiléváme pomalu proto, aby se koňak nesrazil.
  5. Necháme vychladit v lednici a vždy před podáváním láhev s koňakem protřepeme.

Svařené víno

Levandulový svařák

K zimnímu období patří neodmyslitelně, přesto může překvapit. Z mnoha variací doporučujeme například levandulový svařák z bílého vína. Sáhněte po kvalitním víně za přijatelnou cenu, ideální je třeba cuvée odrůd Chardonnay a Sauvignon. Při vaření víno ochuťte nezbytným hřebíčkem a skořicí. Při servírování k svařáku přidejte kapku levandulového sirupu.
Jestli však preferujete červené víno a klasiku, zkuste během adventu červené víno z odrůd Pinot Noir a jemně kořeněné Syrah. Po svaření má neodolatelný nádech a aroma, které nejlépe podkreslíte, když víno ochutíte skořicí a hřebíčkem.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...