Podzim je časem zvěřiny. Nedělejte chyby jako u jiných mas

  1:00
"Výborně se hodí k tmavým masům, především pak ke zvěřině," stojí často na etiketách červených vín. Jak se ke zvěřině dostat? A jak si ji v domácích podmínkách připravit? Vyvarujte se při úpravě zbytečných chyb. Nabízíme pět lákavých receptů.

Ragú s knedlíkem a hruškou v červeném víně | foto: Profimedia.cz

Srnčí filet s hruškami v karamelu

Příprava 30 minut + marinování, pečení 15 – 20 minut, pro 4 osoby

Suroviny:
* 800 - 1000 g vykostěného srnčího hřbetu
* sůl a čerstvě drcený zelený pepř
* drcené jalovčinky
* 50 ml koňaku
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce rybízového želé
* 250 ml červeného suchého vína
* 1 lžíce másla

Na hrušky:
* 2 hrušky
* 4 velké datle
* snítka tymiánu
* 4 hřebíčky a hvězdička badyánu
* 300 - 400 ml hruškového džusu
* 4 lžíce cukru
* šťáva z poloviny citronu

Postup:

tip

Pokud máte kosti ze srnčího hřbetu, zprudka je opečte, přidejte k nim celé divoké koření a zeleninu a uvařte silný zeleninový vývar. Můžete ho pak použít na přípravu silné šťávy nebo omáčky v poměru 1:1 s červeným vínem.

1. Vykostěný srnčí hřbet odblaníme, omyjeme a osušíme. Maso osolíme, potřeme koňakem a obalíme v drceném pepři a jalovčinkách. Necháme v chladu minimálně 2 hodiny marinovat.
2. Hrušky omyjeme, nakrájíme na osminky, vykrojíme jádřince a povaříme společně s datlemi v hruškovém džusu s kořením doměkka, ale aby zůstaly pevné. Vyjmeme z nálevu a odložíme stranou.
3. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. V pekáčku rozpálíme lžíci oleje, maso ze všech stran zprudka opečeme, zakapeme zbylým olejem, vložíme do trouby a pečeme 15 – 20 minut, aby maso zůstalo uvnitř růžové.
4. Potom maso vyjmeme, zabalíme do alobalu nebo přikryjeme a necháme odpočinout. Mezitím dokončíme šťávu. V pekáčku od masa rozpustíme cukr, vmícháme želé a víno a vaříme, dokud se víno neodpaří a šťáva nezhoustne. Nakonec šťávu přecedíme, vmícháme máslo a dochutíme solí, případně cukrem a citronovou šťávou.
5. V pánvi rozpustíme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Zalijeme trochou vody a citrónovou šťávou a rozmícháme a rozvaříme na hustší karamel.
6. Před podáváním v karamelu prohřejeme datle a hrušky.
7. Maso nakrájíme na plátky a podáváme podlité vinnou šťávou a s karamelizovaným ovocem.

Srbčí hřeb s opečenými hruškami v karamelu

Srnčí kýta s portským vínem

Příprava 20 minut, pečení 70 – 90 minut + 20 minut dokončení šťávy, pro 4 osoby

tip

Červené hlávkové zelí nakrouháme a dusíme na opečené cibuli podlité červeným vínem společně s nastrouhaným jablkem, hřebíčkem a bobkovým listem doměkka. Dochucujeme vinným octem, solí a cukrem.

Suroviny:
* 600 g srnčí kýty bez kosti
* sůl
* 50 g slaniny, plátky
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1 cibule, na plátky
* 200 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), na plátky
* po 5 kuličkách celého pepře a nového koření
* 2 bobkové listy
* snítka tymiánu
* 400 ml vody nebo vývaru
* 25 g hladké mouky
* 1 lžíce másla
* 100 ml portského vína nebo sherry

Postup:
1.
Maso odblaníme, omyjeme, osušíme a osolíme. V kastrole maso zprudka opečeme na rozpáleném tuku, aby se zatáhlo a přidáme nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu a koření. Dále opékáme, dokud se zelenina a cibule nezbarví dozlatova. Podlijeme polovinou vína, trochou vody, maso poklademe plátky slaniny, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů doměkka. Během dušení maso podle potřeby podlijeme, občas otočíme.
2. Měkké maso vyjmeme a uchováme stranou v teple. Na sporáku vydusíme zbylou tekutinu a vsypeme mouku. Za stálého míchání ji osmahneme, zalijeme zbylou vodou, promícháme a vaříme 15 – 20 minut na mírném ohni.
3. Šťávu propasírujeme přes jemný cedník, dochutíme vínem a solí a vmícháme máslo. Podáváme s knedlíky či kroketami a červeným vinným zelím nebo brusinkami.

Srnčí kýta s červeným zelím

Srnčí panenky na rozmarýnu

Příprava 10 minut + marinování, pečení 10 – 14 minut, pro 4 osoby

Suroviny:
*

tip

Při pečení kontrolujte stupeň propečenosti podle stisku palcem na maso. Syrové maso je úplně měkké, čím je propečenější tak méně pruží.

800 - 1000 g srnčí panenské svíčkové
* ½ - 1 lžíce růžového celého pepře
* 6 jalovčinek
* svazek rozmarýnu
* 100 ml olivového oleje
* čerstvé fíky k podávání

Postup:
1.
Panenky odblaníme, omyjeme a osušíme. Maso okořeníme hrubě drceným červeným pepřem a drcenými jalovčinkami, odrhnutým rozmarýnem, potřeme pořádně olejem a necháme v chladu hodinu až dvě odležet.
2. Potom pořádně rozpálíme nepřilnavou pánev, panenky vyjmeme z oleje, vložíme na pánev a zprudka ze všech stran opečeme, aby se maso zatáhlo. Zmírníme plamen a dále opékáme, tak aby maso zůstalo ve středu růžové. Celkem to trvá zhruba 10 - 14 minut, podle velikosti panenek. Opečené maso přendáme z pánve a necháme před krájením ještě 5 minut odpočinout, aby se rozležely šťávy a chutě. Osolíme a krájíme na řezy.
3. Podáváme s čerstvými fíky a různě upravenými brambory a sezónní zeleninou.

Srnčí panenky na rozmarýnu

Marinovaný srnčí steak se sušeným ovocem

Příprava 20 minut + marinování, pečení 10 minut, pro 4 osoby

Suroviny:
*

tip

Steak můžete místo šťávy podávat s kouskem másla, které se na něm rozpustí. Pokud máte srnčí kýtu vcelku, krájejte steaky vždy napříč vláknům. Místo borovičky můžete použít i jiný destilát například gin nebo do marinády přidat nasekané mladé jehličí a sušené ovoce povařit ve víně.

4 steaky po 200 g (ze srnčí kýty)
* drcené jalovčinky a drcený pepř
* 8 - 10 sušených švestek
* 4 sušené meruňky
* 1 - 2 lžíce sušených jablek (křížal)
* 50 ml borovičky
* 2 lžíce medu + 1 na šťávu
* 4 lžíce oleje
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce másla
* citronová šťáva na dochucení
* 4 snítky oregana k podávání

Postup:
1. Sušené ovoce zalijeme trochou vody a povaříme do změknutí, 5 – 10 minut. Necháme vychladnout, slijeme a ovoce velmi jemně nasekáme. V misce promícháme ovoce s drcenými jalovčinkami, pepřem, borovičkou, medem a olejem.
2. Srnčí steaky naklepe hranou ruky, osolíme a potřeme připravenou směsí. Uložíme v chladu a necháme 6 hodin odležet. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev, mřížku potřeme olejem a opečeme marinované steaky. Na středně propečený steak bude stačit po každé straně asi 5 minut. Přikryjeme a necháme na teplém místě 5 minut odležet.
3. Do zachycené vypečené šťávy přilijeme víno, lžíci medu a krátce povaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme máslo a dochutíme solí a citronovou šťávou. Steaky podáváme se šťouchanými bramborami a snítkou oregana.

Srnčí steak na švédský způsob

Srnčí ragú s houbami a pošírovanou hruškou v červeném víně

Příprava 20 minut, dušení 1 - 1,5 hodiny, pro 4 osoby

Suroviny:
*

tip

Je–li ragů příliš řídké, můžete ho zahustit trochou strouhaného tvrdého chleba nebo perníku. Místo celého koření použijte klidně hotovou směs mletého koření na divočinu dle vaší chuti.

600 g předního srnčího masa bez kosti
* sůl + čerstvě drcený černý pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sádla nebo oleje
* 40 g slaniny, nakrájené nadrobno
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 2 stroužky česneku, usekaného
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky jalovce
* 1 bobkový list
* špetka tymiánu
* 1 lžíce cukru krupice
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 lžíce vinného octa
* 200 ml bílého suchého vína
* 2 lžíce másla
* 150 g žampionů, oloupaných a nakrájených na plátky

Na hrušku:
* 2 hrušky
* 300 ml červeného vína
* 2 lžíce cukru
* špetka skořice
* 2 hřebíčky
* brusinkový kompot

Postup:
1.
Omyté maso osušíme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Celé koření rozdrtíme v hmoždíři. V kastrole na rozehřátém tuku vyškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, vsypeme jemně nakrájenou cibuli a usekaný česnek a necháme ji zpěnit. Na zpěněnou cibuli vložíme maso, drcené koření a zprudka osmahneme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat.
2. Zastříkneme octem, vmícháme protlak, znovu krátce osmahneme a zalijeme polovinou vína a trochou vody nebo vývaru. Maximálně do dvou třetin masa. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. Dusíme dokud maso úplně nezměkne a šťáva není přiměřeně hustá.
3. Mezitím osmahneme na rozpuštěném másle na plátky nakrájené žampiony a připravíme hrušky. Hrušky oloupeme, podélně rozkrojíme a vykrojíme jádřince. Vložíme je do kastrůlku, zalijeme vínem a přidáme cukr a koření. Zahřejeme a vaříme těsně pod bodem varu, dokud hrušky nezměknou. Potom je vyjmeme z vína a naplníme je okapanými brusinkami.
4. Jakmile se šťáva ragů začne oddělovat od tuku, přidáme opečené houby, společně prohřejeme a dochutíme podle potřeby solí a podáváme s pošírovanou hruškou a jemným houskovým knedlíkem.

Ragú s knedlíkem a hruškou v červeném víně

Autoři:
  • Nejčtenější

Jablka a hrušky. Co o nich možná nevíte a tipy na nejlepší podzimní recepty

Rozjasní zasmušilou podzimní náladu, zaženou dotěrné virózy a dodají energii. Sladké šťavnaté hrušky a jablka jsou součástí loučení se s létem a vítání podzimu. Kromě toho nám dávají v kuchyni...

28. září 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zjistěte, co víte o zvěřině nejen v kuchyni, a vyhrajte knihu receptů

Podzim, čas ranních mlh a sychravého počasí, je také vrcholem lovecké sezony. Jak dobře si povedete v kvízových otázkách z období, kdy mají myslivci velmi napilno?Pokud odpovíte na všechny otázky...

vydáno 5. října 2024

Kolem světa s kávou. Za její chuť vděčíme Osmanům, papeži i vídeňským kočím

Premium

Káva, kdysi střežený poklad z Arábie, je dnes symbolem klidného rána i odpoledních setkání. Ať už si vychutnáváte silné italské espresso nebo osvěžující řecké frappé, každý šálek má svůj vlastní...

1. října 2024

Salát s kuřecím masem v avokádu

Salát s kuřecím masem v avokádu

Lehké

30 min

Lahodný salát s masem netradičně servírovaný v avokádu. Znáte snad lepší kombinaci?

Salát z černé čočky v dýni

Salát z černé čočky v dýni

Lehké

60 min

Poctivý podzimní salát.

Lucie Zelinková: Nikdy jsem se tématu mateřství věnovat nechtěla. Všechno je jinak
Lucie Zelinková: Nikdy jsem se tématu mateřství věnovat nechtěla. Všechno je jinak

Moje témata patří snad k těm nejvíce nepopulárním, která ve společnosti kolují, říká v podcastu Netabuj knihomolka, influencerka a maminka malé...

Škoda odhalila nový elektromobil Elroq na Vltavě, ceny startují na 800 tisících

Škoda představila v Praze, v reprezentativní budově Občanské plovárny, svůj nový elektromobil. Model Elroq je od...

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Horší než nejčernější scénář. Převézt zboží nešlo, říká majitel vyplavené firmy

Jeseníkem se prohnala velká voda, smetla většinu města, nešetřila domy ani firmy. Malé říčky Bělá a Staříč způsobily...

Sexy studentka je novou hvězdou Playboye. Nafotil ji SuperStar Miro Šmajda

V létě vyhrála soutěž Hledáme Playmate 2024 a už má za sebou focení pro Playboy. Studentka Sandra Taškovičová (19) z...

V dubnu zrušil asistovanou sebevraždu, nyní se Jan Kavalír dočkal dcery

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpící neurosvalovým onemocněním ALS zrušil letos v dubnu asistovanou sebevraždu...