Kosti z pečené kachny jako surovina
Často může být záchranný proces tak šikovně pojatý, že se vám ze zbytků jídla povede připravit plnohodnotný pokrm nebo dokonce lepší než byl ten původní.
A to na tom Jitku Rákosníkovou baví asi nejvíc a hned přidává i několik doporučení. „Třeba teď po Velikonocích obvykle zbývá mazanec. Fajn, mazanec je celkem dobrý. Ale mám jeden vymakaný francouzský recept, kdy se dva plátky podobného moučníku spojí mandlovým krémem, pak se to celé omočí ve vajíčku, osmaží na přepuštěném másle a podává pocukrované. To už je recyklace i upcyklace, ne? Malinko si připlatíte, ale výsledek je fakt luxus.“
Zbytky z kuchyně nevyhazujte. Proměňte je v exkluzivní hostinu |
Další fantastický trik spočívá v tom, že nevnímáte kosti z upečené drůbeže jako odpadek, ale jako základ dokonalého vývaru. „Když upečete a sníte kachnu, obvykle vám zbude kostra. Oberte z ní zbylé maso, z kostí a kůže uvařte vývar, maso nadrobno nakrájejte a použijte do »boloňské« omáčky. Bude to asi ten nejlepší vývar a omáčka, co jste kdy jedli. S dalšími investicemi jste tady prakticky na nule,“ prozrazuje Jitka Rákosníková.
Hodně dobré jsou podle ní taky bramboráky ze zbylého chleba. „Tomu odstraňte kůrky (dejte je ptáčkům) a střídku nechte tentokrát rozmočit ve vodě nebo mléce, případně jejich směsi. Přidejte nastrouhanou bramboru, vejce, česnek, majoránku a smažte placky,“ radí. Díky droždí v chlebu budou trochu víc nafouklé, vláčné a hodně dobré.
„Můžete je i naplnit nastrouhaným sýrem, podušenými houbami nebo třeba zbylou boloňskou omáčkou a zapéct. Finančně jste na tom stále spíš podprůměrně, gastronomicky ale hodně na úrovni,“ dodává své tipy milovnice recyklace v kuchyni.
4. března 2014 |