Doporučujeme

Mlsejte zdravěji. Zkuste odlehčené dezerty s jogurtem i zakysanou smetanou

  • 4
Léto se sice blíží a každá žena chce být do plavek ve formě, to však není důvod k tomu, aby si odřekla vše sladké a příjemné. Zkuste jen místo těžkých dortů s máslovým krémem něco odlehčeného a s ovocem. Právě takové dezerty jsou skvělé i pro malou rodinnou oslavu nebo posezení s kamarádkami.
Panna cotta s medovými fík

Panna cotta s medovými fíky

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g řeckého jogurtu
  • 50 g krupicového cukru
  • 4 g plátkové želatiny
  • 300 ml mléka
  • 4 čerstvé fíky
  • 40 g tekutého medu

Pracovní postup:

  1. Jogurt promícháme s cukrem. Želatinu namočíme do 200 ml studené vody a necháme ji 10 minut bobtnat.
  2. Mléko přivedeme k varu a krátce povaříme. Odstavíme a vmícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se želatina v mléce nerozpustí. Pak mléko s želatinou vlijeme do jogurtu a dobře promícháme.
  3. Směs naplníme do skleniček a uložíme do chladničky asi na hodinu ztuhnout. 
  4. Fíky omyjeme a nakrájíme na dílky. Ztuhlou panna cottu ozdobíme fíky, polijeme medem a ihned podáváme.
Tvarohový dezert s kiwi

Tvarohový dezert s kiwi

Ingredience na 4 porce:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g jogurtu
  • 4 lžíce medu
  • 2 plátky želatiny (6 g)
  • 100 ml mléka
  • 1 pomeranč
  • 2 kiwi
  • med na přelití

Pracovní postup:

  1. Tvaroh vyšleháme s jogurtem a medem na hladkou pěnu. Želatinu namočíme do studeného mléka a necháme asi 10 minut nabobtnat.
  2. Nabobtnalou želatinu pak s mlékem zahřejeme, až se želatina rozpustí. Teplé ihned vlijeme do připravené tvarohové pěny a dobře promícháme.
  3. Rozlijeme do formiček, které jsme předem vymazali olejem a vysypali moučkovým cukrem.
  4. Dáme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí vyklopíme na talířky. Ozdobíme nakrájeným ovocem a přelijeme lžící medu.
Melounové pohárky

Melounové pohárky

Ingredience na 8 porcí:

  • 200 ml zakysané smetany
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 80 g moučkového cukru
  • 20 g pistáciové pasty nebo 50 g nepražených nesolených pistácií
  • 1 balíček želatiny za studena
  • asi 300 g červeného melounu
  • asi 200 g žlutého melounu
  • 1 balíček dortového želé
  • 50 g pražených lupínků mandlí

Pracovní postup:

  1. Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem a vyšlehanou smetanou. Přidáme moučkový cukr, pistáciovou pastu nebo jemně umleté pistácie a dobře promícháme.
  2. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do náplně. Náplň rozlijeme do připravených pohárků a uložíme do chladničky ztuhnout.
  3. Mezitím z červeného i žlutého melounu vykrájíme tvořítkem kuličky. Zbylý červený meloun rozmixujeme. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a vmícháme rozmixovaný meloun.
  4. Rozmixovaný meloun nalijeme do pohárků na ztuhlou náplň. 
  5. Nakonec vše ozdobíme kuličkami vykrájenými z melounů a posypeme praženými lupínky mandlí.
Třešňový dezert

Třešňový dezert

Ingredience na 8 porcí:

  • 300 g třešní (mohou být i kompotované)
  • 2 lžíce medu
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 200 g bílého jogurtu
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 balíček želatiny za studena

Pracovní postup:

  1. Třešně očistíme a omyjeme, kompotované necháme okapat. Osm třešní dáme stranou, zbylé vypeckujeme, rozmixujeme a smícháme s medem.
  2. Tvaroh vyšleháme s jogurtem a cukrem do pěny. Pak vmícháme želatinu, kterou jsme připravili podle návodu na obalu. 
  3. Náplň rozdělíme na polovinu a do jedné vmícháme polovinu rozmixovaných třešní.
  4. Do malých skleniček nalijeme nejdříve třešňovou náplň a na ni neochucenou tvarohovou náplň. Dáme do chladničky ztuhnout. 
  5. Před podáváním ozdobíme celou třešní a přelijeme rozmixovanými třešněmi.
Jahodovo-jogurtová terina

Jahodovo-jogurtová terina

Ingredience na 10 porcí:

Na jahodové želé:

  • 6 plátků želatiny
  • 250 ml višňového džusu
  • asi 2 lžíce krupicového cukru
  • 250 g jahod

Na jogurtové želé:

  • 6 plátků želatiny
  • 400 g tučného jogurtu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • asi 4 lžíce krupicového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:

  • asi 8 cukrářských piškotů
  • 300 g jahod
  • 2 lžíce krupicového cukru

Pracovní postup:

  1. Jahodové želé: Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak z ní vymačkáme vodu, zahřejeme ji (pozor, nevaříme!) a necháme rozpustit. Višňový džus osladíme a vmícháme do něj připravenou želatinu.
  2. Formu na chlebíček (o objemu 1,8 litru) vyložíme potravinovou fólií. Na dno rozprostřeme očištěné, na kousky nakrájené jahody. Když ovocná šťáva začne želírovat, nalijeme ji na jahody. Želé necháme v lednici asi 2 hodiny tuhnout.
  3. Jogurtové želé: Želatinu namočíme do studené vody. Když nabobtná, vymačkáme ji a zahřejeme. Rozpuštěnou ji vmícháme do oslazeného jogurtu. Když krém začne želírovat, vmícháme do něj vyšlehanou smetanu a přilijeme ho do formy na jahodové želé.
  4. Na jogurtovou vrstvu ve formě rozložíme cukrářské piškoty. Dezert necháme v lednici přes noc ztuhnout. Jahody na omáčku očistíme, rozmixujeme a osladíme. Před servírováním chlebíček vyklopíme a nakrájíme ho. Každou porci doplníme trochou omáčky.

  • Vybrali jsme pro Vás