Panna cotta s medovými fíky
Ingredience na 4 porce:
- 250 g řeckého jogurtu
- 50 g krupicového cukru
- 4 g plátkové želatiny
- 300 ml mléka
- 4 čerstvé fíky
- 40 g tekutého medu
Pracovní postup:
- Jogurt promícháme s cukrem. Želatinu namočíme do 200 ml studené vody a necháme ji 10 minut bobtnat.
- Mléko přivedeme k varu a krátce povaříme. Odstavíme a vmícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se želatina v mléce nerozpustí. Pak mléko s želatinou vlijeme do jogurtu a dobře promícháme.
- Směs naplníme do skleniček a uložíme do chladničky asi na hodinu ztuhnout.
- Fíky omyjeme a nakrájíme na dílky. Ztuhlou panna cottu ozdobíme fíky, polijeme medem a ihned podáváme.
Tvarohový dezert s kiwi
Ingredience na 4 porce:
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g jogurtu
- 4 lžíce medu
- 2 plátky želatiny (6 g)
- 100 ml mléka
- 1 pomeranč
- 2 kiwi
- med na přelití
Pracovní postup:
- Tvaroh vyšleháme s jogurtem a medem na hladkou pěnu. Želatinu namočíme do studeného mléka a necháme asi 10 minut nabobtnat.
- Nabobtnalou želatinu pak s mlékem zahřejeme, až se želatina rozpustí. Teplé ihned vlijeme do připravené tvarohové pěny a dobře promícháme.
- Rozlijeme do formiček, které jsme předem vymazali olejem a vysypali moučkovým cukrem.
- Dáme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí vyklopíme na talířky. Ozdobíme nakrájeným ovocem a přelijeme lžící medu.
Melounové pohárky
Ingredience na 8 porcí:
- 200 ml zakysané smetany
- 200 ml bílého jogurtu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 80 g moučkového cukru
- 20 g pistáciové pasty nebo 50 g nepražených nesolených pistácií
- 1 balíček želatiny za studena
- asi 300 g červeného melounu
- asi 200 g žlutého melounu
- 1 balíček dortového želé
- 50 g pražených lupínků mandlí
Pracovní postup:
- Zakysanou smetanu smícháme s jogurtem a vyšlehanou smetanou. Přidáme moučkový cukr, pistáciovou pastu nebo jemně umleté pistácie a dobře promícháme.
- Želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do náplně. Náplň rozlijeme do připravených pohárků a uložíme do chladničky ztuhnout.
- Mezitím z červeného i žlutého melounu vykrájíme tvořítkem kuličky. Zbylý červený meloun rozmixujeme. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a vmícháme rozmixovaný meloun.
- Rozmixovaný meloun nalijeme do pohárků na ztuhlou náplň.
- Nakonec vše ozdobíme kuličkami vykrájenými z melounů a posypeme praženými lupínky mandlí.
Třešňový dezert
Ingredience na 8 porcí:
- 300 g třešní (mohou být i kompotované)
- 2 lžíce medu
- 200 g měkkého tvarohu
- 200 g bílého jogurtu
- 20 g moučkového cukru
- 1 balíček želatiny za studena
Pracovní postup:
- Třešně očistíme a omyjeme, kompotované necháme okapat. Osm třešní dáme stranou, zbylé vypeckujeme, rozmixujeme a smícháme s medem.
- Tvaroh vyšleháme s jogurtem a cukrem do pěny. Pak vmícháme želatinu, kterou jsme připravili podle návodu na obalu.
- Náplň rozdělíme na polovinu a do jedné vmícháme polovinu rozmixovaných třešní.
- Do malých skleniček nalijeme nejdříve třešňovou náplň a na ni neochucenou tvarohovou náplň. Dáme do chladničky ztuhnout.
- Před podáváním ozdobíme celou třešní a přelijeme rozmixovanými třešněmi.
Jahodovo-jogurtová terina
Ingredience na 10 porcí:
Na jahodové želé:
- 6 plátků želatiny
- 250 ml višňového džusu
- asi 2 lžíce krupicového cukru
- 250 g jahod
Na jogurtové želé:
- 6 plátků želatiny
- 400 g tučného jogurtu
- 1 sáček vanilkového cukru
- asi 4 lžíce krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
Na dokončení:
- asi 8 cukrářských piškotů
- 300 g jahod
- 2 lžíce krupicového cukru
Pracovní postup:
- Jahodové želé: Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak z ní vymačkáme vodu, zahřejeme ji (pozor, nevaříme!) a necháme rozpustit. Višňový džus osladíme a vmícháme do něj připravenou želatinu.
- Formu na chlebíček (o objemu 1,8 litru) vyložíme potravinovou fólií. Na dno rozprostřeme očištěné, na kousky nakrájené jahody. Když ovocná šťáva začne želírovat, nalijeme ji na jahody. Želé necháme v lednici asi 2 hodiny tuhnout.
- Jogurtové želé: Želatinu namočíme do studené vody. Když nabobtná, vymačkáme ji a zahřejeme. Rozpuštěnou ji vmícháme do oslazeného jogurtu. Když krém začne želírovat, vmícháme do něj vyšlehanou smetanu a přilijeme ho do formy na jahodové želé.
- Na jogurtovou vrstvu ve formě rozložíme cukrářské piškoty. Dezert necháme v lednici přes noc ztuhnout. Jahody na omáčku očistíme, rozmixujeme a osladíme. Před servírováním chlebíček vyklopíme a nakrájíme ho. Každou porci doplníme trochou omáčky.