Nejtradičnější cukroví a nejšikovnější recepty

  13:41aktualizováno  1. prosince 2012 13:41
Provoňte si byt cukrem a kořením. Ty nejtradičnější vánoční recepty nejsou složité, ani náročné na suroviny. Vyzkoušejte s námi vanilkové rohlíčky, linecká kolečka a medvědí pracny.

Linecké slepované | foto: Martin Faltus

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Příprava 15 minut / Odležení 24 hodin / Pečení 10 minut
• 340 g cukru moučka
• 2 vanilkové cukry
• 280 g hladké mouky
• 50 g strouhaných loupaných mandlí
• 50 g nastrouhaných lískových ořechů
• 2 žloutky
• 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
• 200 g másla

Čtěte v pondělí

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Další tradiční recepty plus pět návodů na opilé cukroví najdete v pondělní Oně Dnes 21. listopadu. Od tohoto čísla začíná vycházet série receptů věnovaná sladké stránce Vánoc.

1. Tři sta gramů moučkového cukru promícháme v misce s vanilkovým cukrem.

2. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, promícháme se strouhanými mandlemi a ořechy, přidáme žloutky, citronovou kůru a pokrájené máslo.

3. Zpracujeme těsto, vyválíme ho do tvaru válečku a zabalíme do potravinové fólie, necháme jej alespoň 24 hodin odležet v chladu.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Z těsta odebíráme menší kousky, vyvalujeme z nich válečky, ty rozkrájíme na další menší kousky a tvarujeme z nich rohlíčky.

5. Rohlíčky pečeme asi 8 - 10 minut ve vyhřáté troubě a ještě teplé je obalujeme ve zbytku moučkového cukru smíchaného s vanilkovým.

Linecká kolečka

Linecké slepované

Příprava 15 minut / Odležení
24 hodin / Pečení 8 - 10 minut
• 300 g hladké mouky
• 200 g másla
• 80 g cukru moučka
• 2 žloutky
• 1/2 lžičky citronové kůry
• rybízová marmeláda

1. Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájené máslo, cukr, žloutky a citronovou kůru. Vše zpracujeme na vláčné těsto, vyválíme do válečku a zabalíme do fólie. Těsto necháme den rozležet v chladničce.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden vyválíme a vykrajujeme z něj kolečka, z druhého vyváleného plátu kolečka s otvory.

3. Vykrájená kolečka přesuneme nožem na plech a pečeme 8 - 10 minut.
Hotová vychladlá kolečka necháme pár dní odležet a pak slepujeme marmeládou, nejlépe rybízovou.

Medvědí pracny

Pracny

Příprava 15 minut / Odležení 24 hodin /Pečení 12 minut
• 300 g hladké mouky
• 180 g cukru moučka
• na špičku nože mleté skořice
• špetka mletého hřebíčku
• 180 g strouhaných vlašských ořechů
• 55 g strouhané hořké čokolády
• 240 g másla
• 1 vejce
• špetka strouhané citronové kůry

1. Na vál prosejeme mouku, moučku a koření, promícháme s nastrouhanými ořechy a čokoládou. Přidáme pokrájené máslo, vejce a citronovou kůru. Těsto vyválíme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v chladu.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Z těsta oddělujeme menší kousky a v tenčí vrstvě je vtlačujeme do formiček.

3. Naplněné formičky pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 - 15 minut. Doba pečení závisí na velikosti formiček.

4. Upečené pracny necháme krátce vychladnout a vyklepneme je z formiček. Hotové a vychladlé je naskládáme do připravené nádoby a necháme je rozležet. Pracny cukrujeme moučkovým cukrem až před vlastním podáváním.

Autoři:
  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...