Nejlepší pomazánky: jsou chutné a můžete je i při dietě

  0:26
Správná pomazánka by neměla být překombinovaná. Pamatujte na to, že pokud smícháte deset dobrých věcí, nemusí z toho vzniknout desetkrát lepší jídlo. Raději vsaďte na pár ingrediencí, zato kvalitních.
Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka | foto: Stockfood.cz

Rybičková pomazánka

Příprava: 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 1 konzerva sardinek v oleji
* 50 g másla
* 250 ml tvarohu
* 2 sladkokyselé okurky
* 1 malá cibule
* sůl a mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 1 lžíce usekané pažitky, nemusí být

1. V míse rozmačkáme slité sardinky a utřeme nebo vyšleháme se změklým máslem a tvarohem. Okurky nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Do našlehané hmoty přidáme jemně nakrájené nebo nastrouhané okurky, jemně usekanou cibuli, pažitku, osolíme, opepříme a chuť doladíme citronovou šťávou.

Tip
Pomazánku můžete dochutit trochou hořčice a přidat nastrouhanou syrovou mrkev a celer. Sardinky nahraďte konzervovaným tuňákem, uzenou makrelou nebo sleděm.

Tvarohová pomazánka s bylinkami

Příprava: 10 minut

Pro 4-6 osob

* 400 g měkkého tvarohu
* 2-3 lžíce bílého jogurtu
* 50 ml mléka
* sůl a mletý pepř
* 4 cibulky s natí
* 2 hrsti čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, libeček, bazalka, dobromysl apod.)

1. Bylinky omyjeme,osušíme a nasekáme najemno. Cibuli oloupeme a jemně pokrájíme. Tvaroh s jogurtem, mlékem, solí a trochou pepře vyšleháme na jemný krém a vmícháme pokrájenou cibulku a bylinky.

Tip
Do tvarohu můžete pro změnu přidat kopr, křen nebo posekaná sušená rajčata naložená v oleji.

Celerová pomazánka

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 400 g celeru, nejlépe bio
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžička cukru
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce majonézy
* 100 g lučiny
* 100 g jader vlašských ořechů, k podávání
* toastový chléb nebo bageta k podávání

1. Celer omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s citronovou šťávou a cukrem.

2. Ochucený celer promícháme s lučinou, majonézou a dochutíme solí a pepřem. Krajíčky chleba na sucho opečeme v toastovači. Pomazánku podáváme na opečeném chlebu posypané nahrubo sekanými vlašskými ořechy.

Tip
Ořechy můžete nasucho opražit na pánvi a nechat vychladnout. K celeru můžete přidat kousek jemně nastrouhané mrkve a místo majonézy použít olivový nebo ořechový olej lisovaný zastudena. Celer na pomazánku předem ochutnejte, jestli není palčivý nebo hořký, vybírejte tvrdé nenazelenalé bulvy, nejlépe ještě s natí.

Sýrovo-zeleninová pomazánka

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 250 g lučiny nebo tvarohu či žervé
* 100 g smetanového sýra
* 2 lžíce smetany
* 2 červené dlouhé papriky (kapie)
* 1 cibulka s natí
* hrst petrželové natě
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké papriky

1. Papriky omyjeme a celé i se stopkou vložíme na mřížku do rozpálené trouby nebo pod gril a pečeme, dokud slupka nehnědne a papriky nejsou měkké. Potom je přikryjeme nebo dáme na chvíli do mikrotenového sáčku, aby šly lépe oloupat.

2. Papriky zbavíme slupek, semeníku a dužinu jemně pokrájíme. Tvaroh, sýr a smetanu vyšleháme na hladký krém, vmícháme pokrájené upečené papriky, jemně po krájenou cibulku a petrželku. Osolíme, opepříme, přidáme špetku sladké mleté papriky a promícháme.

Tip
Smetanový sýr nahraďte klidně máslem nebo pomazánkovým
máslem. Na chuť jsou nejlepší dlouhé tmavě červené kapie. Do pomazánky však můžete použít i posekané a okapané kapie naložené v oleji.

Hermelínová pomazánka

Příprava: 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 4 ks hermelínu, dobře vyzrálého
* 80 g změklého másla
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 1 lžíce drceného kmínu
* špetka pálivé papriky
* 4 malé lžičky plnotučné hořčice
* 4-8 lžic piva
* 1 cibule
* 4 malé kyselé okurky
* 4 listy hlávkového salátu k podávání, nemusí být

1. Vyzrálé hermelíny rozmačkáme vidličkou se změklým máslem, sladkou paprikou, kmínem, podle chuti přidáme špetku pálivé papriky, hořčici, pivo, polovinu cibule pokrájené na jemno a promícháme na kašovitou hmotu. Nakonec vmícháme pokrájené okurky a ozdobíme tenkými plátky cibule. Podáváme obložené listy hlávkového salátu s čerstvým pečivem nebo topinkami.

Podobně můžete připravit pomazánku a jiných aromatických dobře vyzrálých z pivního sýra, romaduru sýrů nebo i brynzy. Přidat můžete i trochu žervé nebo tvarohu.

Recept pro ONU: Křenová pomazánka z tvarohu

Autor receptu: Dalibor Navrátil, šéfkuchař Pražského kulinárního institutu

Na 4 porce

* 250 g měkkého tučného tvarohu
* 1 lžíce strouhaného křenu
* 1 bílá cibulka
* snítka pažitky
* sůl, špetka cukru
* olivový olej

1. Křen očistíme a nastrouháme najemno. Cibulku pokrájíme nadrobno a pažitku máslo nasekáme. V pánvičce rozpustíme a osmahneme na něm cibulku, když je „do sklovata“, přidáme k ní křen a několikrát vše promícháme (křen ponecháme v pánvi max. 1/2 minuty). Osmažením ztratí křen palčivost, ale vynikne jeho vůně a chuť.

2. Tvaroh rozmícháme s pažitkou, přidáme vše prochladlou směs křenu a cibulky, promícháme a osolíme. Chuť doladíme špetkou moučkového cukru a můžeme přidat i trochu olivového oleje na zjemnění.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...