Letní ovoce je levné a osvěžující. Upečte z něj nejlepší koláče

  9:02
Letní ovoce je mimořádně sympatický artikl. Je sladké, osvěžující, nebývá drahé. Pro radost svou i blízkých můžete vytvořit úžasné dezerty, kde ovoce hraje hlavní roli.
Třešňová bublanina s marcipánem

Třešňová bublanina s marcipánem | foto: isifa.com

Kefírový nepečený dortKefírový nepečený dort

Na 1 formu

* 200 g dětských piškotů
* 85 g másla
* 3 lžíce mléka
* 500 ml kefíru
* 100 g tvarohu
* 1 citron
* 150 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 15 g práškové želatiny
* 100 ml mléka
* 300 g malin
* 100 g vyloupaných nesolených pistácií

Čtěte také

1. Dětské piškoty rozdrtíme, zvlhčíme je mlékem a zapracujeme do nich změklé máslo. Hmotu zatlačíme na dno rozevíratelné dortové formy. Dáme vychladit. Maliny očistíme, pětinu plodů dáme zvlášť na ozdobu.

2. Želatinu necháme nabobtnat v mléce, zahřejeme ji a rozmícháme, aby se rozpustila.

3. Kefír rozšleháme s tvarohem,nastrouhanou kůrou z citronu a čtyřmi lžícemi citronové šťávy, přimícháme cukr, vanilkový cukr a rozpuštěnou želatinu.

4. Polovinu náplně rozetřeme na korpus, poklademe rovnoměrně malinami a zakryjme druhou polovinou náplně. Dort necháme pět hodin chladit. Ozdobíme zbylými malinami a nasekanými pistáciemi.

Náš tip

Zkuste nahradit kefír bílým neochuceným jogurtem. Vyzkoušejte s borůvkami.

Štrúdl s meruňkamiŠtrúdl s meruňkami

Na 2 štrúdly:

* 80 g másla
* 100 g piškotů
* 50 g nastrouhané čokolády
* 500 g listového těsta
* 800 g meruněk
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozpustíme máslo. Rozdrcené piškoty orestujeme na lžíci másla, necháme vychladnout a přimícháme nastrouhanou čokoládu.

2. Meruňky podusíme pět minut ve vodě s polovinou cukru a vanilkovým cukrem.

3. Těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme je do tenka, potřeme částí másla, posypeme piškotovou drobenkou, poklademe podušenými meruňkami, posypeme zbytkem cukru a zabalíme.

4. Štrúdl přeneseme na plech vyložený pečicím papírem,potřeme máslem a pečeme do zlatova.

Náš tip

Místo meruněk použijte třešně nebo višně, stačí je jen vypeckovat, dusit je nemusíte.

Třešňová bublanina s marcipánemTřešňová bublanina s marcipánem

Na 1 plech

* 160 g másla
* 4 lžíce hrubé mouky
* 700 g třešní
* 4 velká vejce
* 200 g marcipánu
* 150 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 1/2 citronové kůry
* 150 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* moučkový cukr na posypání

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vymažeme trochou másla a vysypeme hrubou moukou. Třešně omyjeme a necháme okapat.

2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Marcipán nakrájíme na velmi malé kostičky.

3. Máslo utřeme s krupicí a vanilkovým cukrem, přimícháme citronovou kůru, žloutky a střídavě opatrně zapracujeme sníh a mouku, prosátou s práškem do pečiva.

4. Těsto přelijeme do vymazané formy a poklademe třešněmi a kostičkami marcipánu. Pečeme asi 30 minut. Hotovou bublaninu poprášíme moučkovým cukrem.

Náš tip

Pokud máte velké třešně, vypeckujte je a kostičky marcipánu můžete vložit dovnitř místo pecky.

Čokoládová pěna s malinamiČokoládová pěna s malinami

Na 1 formu

* 200 g rozinek
* 200 ml rumu
* 5 velkých vajec
* 50 g třtinového cukru
* 200 g hořké čokolády
* 300 ml smetany ke šlehání
* 150 g malin

1. Rozinky namočíme do rumu a necháme je hodinu nasáknout. Hranatou formu na chlebíček vyložíme potravinářskou fólií.

2. Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr a vše vyšleháme do husté lesklé pěny.

3. Ve vodní lázni rozpustíme v misce nalámanou čokoládu, prošleháváme ji, dokud není hladká a tekutá, přimícháme 50 ml smetany a žloutky. Misku sejmeme z vodní lázně a směs promícháváme, aby vychladla. Rozinky slijeme a necháme okapat na sítku.

4. Zbylou smetanu ušleháme dotuha. Spojíme šlehačku, čokoládu, sníh a rozinky. Směs přendáme do formy na chlebíček a necháme chladit alespoň šest hodin překryté alobalem nebo fólií. Před podáváním pěnu opatrně vyklopíme na talíř, sejmeme fólii a ozdobíme malinami.

Náš tip

Vejce použijte v biokvalitě. Slitý rum uchovejte v skleněné lahvičce v ledničce, hodí se do jiných dezertů.

Ricottový koláč s pečenou broskvíRicottový koláč s pečenou broskví

Na 1 formu

* 60 g másla
* 150 g máslových sušenek
* 100 g mletých mandlí
* 500 g ricotty
* 200 g žervé nebo lučiny
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžička škrobu
* 4 vejce
* 600 g broskví
* 80 g třtinového cukru
* 1 snítka rozmarýnu

1. Dno rozevírací dortové formy vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 150 °C.

2. Z rozdrcených sušenek, mletých mandlí a rozpuštěného másla připravíme základ koláče, směs promícháme a lžící ji upěchujeme na dno formy. Tu pak dáme do mrazáku.

3. Promícháme ricottu s žervé, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a vejci. Směs naneseme na korpus a pečeme 70 minut. Koláč necháme vychladnout.

4. Broskve omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme z nich pecky a nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do zapékací misky, posypeme je cukrem, otrhanými lístky rozmarýnu, podlijeme vodou a pečeme deset minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Koláč ozdobíme upečenými broskvemi a přelijeme vypečenou šťávou.

Náš tip

Rozpečte jahody nebo višně, můžete přidat i kapku likéru nebo pálenky.

Křehký koláč s letním ovocemKřehký koláč s letním ovocem

Na 1 formu

* 250 g hladké mouky
* 50 g mletých lískových oříšků
* 3 lžíce sezamových semínek
* 100 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 1 vejce
* 250 g tvarohu
* 2 lžíce moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 200 ml smetany na šlehání
* 100 g rybízu
* 100 ostružin
* 100 g malin
* 100 g angreštu

1. Z mouky, oříšků, sezamu, másla a vejce zpracujeme křehké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočinout v chladu.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na pomoučněném vále, přeneseme do koláčové formy, dno propícháme vidličkou a pečeme 20-25 minut.

3. Tvaroh promícháme s oběma cukry, jemně vmícháme ušlehanou smetanu.

4. Ovoce omyjeme, necháme oschnout, odstopkujeme a část ho vmícháme do tvarohové směsi. Koláč naplníme tvarohem s ovocem a ozdobíme zbylým ovocem. Necháme ho hodinu vychladit.

Náš tip

Pokud se těsto trhá, dejte ho mezi dvě pomoučněné fólie a rozválejte mezi nimi. Korpus si můžete předpéct dopředu, dá se uchovat i zabalený v mrazáku.

Mirabelky na makovém těstěMirabelky na makovém těstě

Na 1 plech

* 800 g mirabelek
* 3 vejce
* 150 g cukru moučka
* 125 g másla
* 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 250 g hladké mouky
* 100 g mletého máku
* 1 prášek do pečiva
* 200 g nesolených pistáciových oříšků

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mirabelky opláchneme, rozpůlíme, vyjmeme pecky a rozkrájíme na menší kousky. Plech vyložíme pečicím papírem.

2. Zbílků ušleháme sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme změklé máslo, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, vanilkový cukr, přilijeme mléko, přisypeme mouku, mák, vmícháme sníh a prášek do pečiva.

3. Těsto vylijeme na plech, posypeme nakrájenými mirabelkami, oříšky a pečeme 30 minut.

Náš tip

Použijte místo pistáciových oříšků loupané mandle.

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...