Letní minikuchařka: recepty na kompoty a šťávy, které v obchodě nekoupíte

  4:02aktualizováno  4:02
Ještě před několika lety zavařovalo jen pár posledních mohykánek, v současné době je ale příprava domácích zavařenin opět na vzestupu. Jestli chcete i vy mít doma kompoty a šťávy, které neseženete v žádném obchodě, zkuste to podle našich receptů.

Višňový kompot se skořicí. | foto: Isifa

Sirup z černého rybízu

Sirup z černého rybízu.Ingredience

* 2 kg černého rybízu
* voda podle potřeby
* cukr
* kyselina citronová

1. Rybíz omyjeme, bobule obereme a v hrnci rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo pomeleme mlýnkem.
2. Zalijeme vodou tak, aby byl rozmačkaný rybíz ponořený pod vodou. Necháme v chladu jeden den nebo alespoň přes noc.
3. Rybíz přefiltrujeme a vymačkáme přes síto vyložené plátnem.
4. Šťávu odměříme, na jeden litr šťávy připadá 1,2 kg cukru a 1 lžíce kyseliny citronové.
5. Rybízovou šťávu lehce zahřejeme a promícháváme s cukrem, dokud se nerozpustí. Přidáme kyselinu citronovou a sirup přelijeme do skleněných uzavíratelných lahví. Uchováváme v chladu.

NÁŠ TIP

Stejným způsobem si můžete připravit i šťávu z červeného rybízu, ostružin, malin nebo višní.

Višňový kompot se skořicí

Višňový kompot se skořicí.Ingredience

* 1 l vody
* 500 g cukru )
* 1 kg višní
* 1 celá skořice

1. Z vody a cukru si připravíme horký nálev na kompot.
2. Višně omyjeme, zbavíme je stopek a odpeckujeme. Naskládáme je do sklenic a do každé přidáme kousek celé skořice.
3. Zalijeme horkým nálevem, tak aby byly višně potopené, a zavařujeme 20 minut při 85 stupňů.

NÁŠ TIP

Do nálevu můžete přidat šťávu nebo i trochu nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného pomeranče.

Angreštovo-rybízový kompot

Angreštovo-rybízový kompot.Ingredience

* 1 l vody
* 500 g cukru
* 1/4 lžičky kyseliny citronové
* 500 g angreštu
* 500 g červeného rybízu

1. Z vody a cukru si připravíme nálevna kompot. Vodu svaříme, necháme v ní rozpustit cukr a přimícháme kyselinu citronovou.
2. Angrešt omyjeme, zbavíme okvětí a stopek, červený rybíz opereme, odstopkujeme.
3. Ovoce přendáme do sklenic, zalijeme nálevem tak, aby bylo potopené, a zavařujeme při teplotě 80 stupňů po dobu 20 minut.
4. Sklenice s kompoty schladíme a před uložením lehce protřepeme.

NÁŠ TIP

Nálevu si můžete připravit víc a zbytek uchovat v ledničce, někdy je těžké odhadnout, kolik ho budete potřebovat, ale jeho příprava je jednoduchá a rychlá.

Malinový kompot

Malinový kompot.Ingredience

* 600 g malin
* 1 l vody
* 500 g cukru

1. Na zavařování vybereme pevné zralé plody malin, které odstopkujeme. Pokud jsou maliny červivé, necháme je deset minut ponořené ve slané vodě a propláchneme.
2. Malinami naplníme sklenice a zalijeme horkým nálevem z vody a cukru.
3. Zavařujeme deset minut při teplotě 85 stupňů. Zavařené maliny schladíme, aby příliš nezměkly.

NÁŠ TIP

Pozor, maliny ztrácejí zavařováním barvu. Před uložením do spíže sklenice občas protřepejte, aby se plody neslepily.

Broskvový kompot

Broskvový kompot.Ingredience

* 1 l vody
* 450 g cukru
* 1 hvězdička badyánu
* 1 skořice
* 1,5 kg broskví
* 2 lžičky kyseliny citronové

1. Z vody, cukru a koření si připravíme nálevna kompot. Ve vroucí vodě se skořicí a badyánem rozpustíme cukr. Po vychladnutí nálevu koření vyjmeme.
2. Broskve omyjeme a oloupeme. Celé plody po jednom ponoříme do hrnce s vroucí vodou, přidáme dvě lžíce kyseliny citronové. Slupka pak jde lépe oddělit. Oloupané broskve rozpůlíme a vyjmeme pecku.
3. Půlky broskví rovnáme do sklenic řeznou stranou dolů,do menších sklenic je můžeme rozčtvrtit, a zalijeme nálevem, tak aby ovoce bylo potopené.
4. Zavařujeme 20 minut při 85 stupních.

NÁŠ TIP

Broskve na zavařování vyberte raději žlutomasé.

Meruňky s vanilkou

Meruňky s vanilkou.Ingredience

* 1 l vody
* 500 g medu
* 1 vanilkový lusk
* 2 kg meruněk

1. Do vroucí vody přidáme med, rozmícháme a do nálevu vložíme podélně rozkrojený vanilkový lusk. Krátce povaříme, vanilkový lusk vyjmeme.
2. Vyzrálé pevné meruňky omyjeme, rozkrájíme na poloviny, vyjmeme pecky. Několik pecek rozbijeme a do každé sklenice vložíme jádro z pecky.
3. Meruňky naskládáme do sklenic řeznou stranou dolů, zalijeme horkým nálevem a zavařujeme 10-15 minut, podle zralosti a pevnosti meruněk, při 85 stupních.

NÁŠ TIP

Jádro meruňky je v kompotu jen pro vůni, nejezte ho! Opláchnutý a osušený vanilkový lusk použijte do nádoby, ve které uchováváte moučkový cukr na pečení. Med zkuste nahradit hnědým cukrem.

Naložená rebarbora

Naložená rebarbora.Ingredience

* 1,5 kg rebarbory
* 1 l vody
* 500 g cukru
* 1 citron

1. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně dlouhé špalíky.
2. Z vody, cukru a nastrouhané kůry z poloviny citronu si svaříme nálev na kompot.
3. Špalíky rebarbory naskládáme do sklenic a zalijeme je horkým nálevem.
4. Zavařujeme při teplotě 85 stupňů po dobu 25 minut.

NÁŠ TIP

Do nálevu můžete použít pomerančovou kůru, celou skořici a několik hřebíčků. Po svaření koření vyndejte.

Autoři:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Stravovali jste se podle nějakého módního trendu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Brambory nejsou jen příloha. Zkuste koláč s cibulí, lokše či štrachandu

Zvykli jsme si používat bramborové hlízy jako poměrně nudnou surovinu pro přípravu kaše, „šťouchaček“ nebo hranolek....

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Bramborové placky s houbami a pórkem

Už nevíte jak zpracovat úrodu z lesa? Vyzkoušejte náš netradiční recept na bramborové placky s houbami a pórkem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz