Jahody v rumu s vanilkou a limetkou
Příprava: 15 minut + chlazení 10 hodin
Pro 4 osoby
* 500 g jahod
* 1 limetka
* 200 g cukru krupice
* 200 ml bílého rumu
* 1 vanilkový lusk
1. Jahody omyjeme, velké plody nakrájíme na plátky, menší jen přepůlíme. Limetu omyjeme a nakrájíme na osminy.
2. Plátky a půlky jahod po vrstvách naskládáme do sklenice, každou vrstvu posypeme cukrem a zakápneme rumem, proložíme kusem limety. Navrstvíme celou sklenici, vsuneme do ní vanilkový lusk a necháme odležet alespoň jeden den v ledničce v uzavřené skleněné láhvi.
Jahody s balsamikovým octem
Příprava: 20 minut + vaření 6 minut
Pro 4 osoby
* 150 ml balsamikového octa
* 5 lžic vody
* 50 g cukru krupice
* 500 g jahod
* pepř
* čerstvá máta
1. Jahody překrájíme na polovinu, větší plody rozčtvrtíme. V kastrůlku promícháme balsamikový ocet, vodu a cukr, krátce svaříme.
2. Do nálevu přidáme nakrájené jahody a provaříme na mírném plameni asi 5 minut. Necháme zchladnout, přelijeme je do skleněné uzavíratelné nádoby. Před podáváním dochutíme čerstvě umletým pepřem a nasekanou mátou.
Jahodové carpaccio
Pro 4 osoby
* 600 g jahod
* čerstvá bazalka
* 2 lžíce třtinového cukru
* balsamiková redukce nebo krémové balsamiko
1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky a rozkrájíme je na plátky.
2. Část bazalky jemně nasekáme a promícháme v misce s třtinovým cukrem.
3. Plátky jahod naaranžujeme na talíř, posypeme bazalkou s cukrem, zakápneme balsamikem a ozdobíme zbylými lístky bazalky.
NÁŠ TIPVynechte cukr, přidejte plátky uzeného lososa a několik hrstí rukoly. Nebo vyzkoušejte dětskou verzi: mátové lístky nasekejte a promíchejte s cukrem, jahody jimi posypte a ozdobte hoblinami čokolády nebo tekutou čokoládovou polevou. |
Jahody naložené s mátou
Příprava: 15 minut + vaření 3 minuty
Pro 4 osoby
* 500 g jahod
* 150 g cukru
* 50 ml vody
* hrst čerstvé máty
1. Omyté a odstopkované jahody nakrájíme na čtvrtiny. Mátové listy pokrájíme na proužky.
2. Do hrnce vsypeme jahody,zasypeme je cukrem, přilijeme limetovou šťávu, 50 ml vody a vše tři minuty mírně povaříme. Nakonec přisypeme nasekané mátové lístky. Necháme přes noc vychladit v ledničce.
NÁŠ TIPVychlazené jahody použijte k přípravě letního osvěžení s ledem a sodou. Teplé se hodí jako příloha ke zmrzlině nebo palačinkám. |
Jahodový dezert se sušenkami amarettini
Příprava: 20 minut + chlazení 4 hodiny
Pro 4 osoby
* 600 g jahod
* 6 lžic cukru krupice
* 100 g bílé čokolády
* 500 g bílého smetanového jogurtu
* 2 lžíce medu
* 1 balení sušenek amarettini
1. Jahody omyjeme, čtyři menší odložíme na ozdobu poháru. Zbytek odstopkujeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cukrem v misce.
2. Bílou čokoládu nastrouháme a prošleháme s jogurtem a medem. Šťávu z proslazených jahod slijeme do hrnku.
3. Připravíme si 4 misky, na dno položíme polovinou jahod, poklademe je sušenkami, které pokapeme jahodovou šťávou, přidáme polovinu ochuceného jogurtu. Postup opakujeme, dezert ozdobíme překrojenou jahodou a necháme 3–4 hodiny vychladit.
NÁŠ TIPSušenky amarettini nahraďte piškoty pokapanými mandlovým likérem. |
Jahodový nápoj se zmrzlinou
Pro 4 osoby
* 500 g jahod
* 100 g cukru krupice
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 300 g bílého jogurtu
* 500 ml mléka
* kapka vanilkové tresti
* 4 kopečky limetkové zmrzliny
* hrst čerstvé máty
1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmačkáme vidličkou, promícháme s cukrem a limetkovou šťávou. Jogurt smícháme s mlékem a vanilkovou trestí. Část máty nasekáme.
2. Na dno sklenice rozdělíme rozmačkané jahody, přelijeme jogurtovým mlékem a ozdobíme kopečkem zmrzliny, nasekanou mátou a lístkem máty.
NÁŠ TIPVyberte co nejhustší jogurt, třeba řecký. Jestli nemáte vanilkovou tresť, použijte půl sáčku vanilkového cukru. |
Limetkové želé s jahodovým sosem
Příprava: 40 minut + chlazení 2 hodiny
Pro 4 osoby
* 2 lžičky neochucené práškové želatiny
* 6 lístků máty
* 120 g cukru krupice
* 50 ml limetkové šťávy
* 1 lžička limetkové kůry
* 1 zakysaná smetana
* 300 g jahod
* 100 ml smetany
* 1/2 vanilkového cukru
1. Želatinu smícháme s 2 lžícemi vody. Mátu rozdrtíme s lžící cukru. Rozehřejeme 60 g cukru s 2 lžícemi vody, svaříme na sirup, přidáme želatinu. Do mísy s ledem dáme nerez misku, do ní sirup s želatinou, limetkovou šťávu, mátu a 1/2 kůry. Zchladíme, přimícháme zakysanou smetanu. Želé rozdělíme do sklenic a dáme vychladit.
2. Nakrájené jahody krátce povaříme s 2 lžícemi cukru a 6 lžícemi vody, přidáme kůru a vanilkový cukr. Rozmixujeme a vmícháme smetanu. Jahodovým sosem přelijeme limetkové želé a vychladíme.
Pěna z lesních jahod s mandlemi
Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny
Pro 4 osoby
* 400 g lesních jahod
* 3 bílky
* 100 g cukru krupice
* 200 ml smetany ke šlehání
* 50 g mandlových lupínků
1. Jahody omyjeme, odstraníme stopky, osušíme a rozmixujeme.
2. Bílky ušleháme na tužší sníh, do sněhu zašleháme cukr. Ušleháme smetanu.
3. Do sladkého sněhu jemně zapracujeme šlehačku a jahodové pyré. Ozdobíme mandlovými lupínky a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce.
NÁŠ TIPLesních jahod není nikdy mnoho, pěnu vyrobte ze zahradních nebo vyzkoušejte i jiné ovoce. |