Horké letní počasí má na svědomí zvýšené vylučování vody z organismu. Z těla ven se dostává nejen močí, ale také kůží, plícemi a stolicí. Při zdravém životním stylu se doporučuje vypít denně alespoň 2 až 2,5 litru tekutin, v letních měsících klidně i více než tři litry. Zapomeňte však na alkohol a sycené limonády a dopřejte si raději neperlivou vodu a sem tam i čaj, jenž je plný antioxidantů.
Malinový ice tea
Množství: na 1 nápoj
- malinový čaj
- hrst čerstvých malin
- ½ lžičky třtinového cukru
- čerstvá meduňka
1. Malinový čaj zalijeme vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat.
2. Počkáme, až čaj vychladne, případně přidáme pár kostek ledu.
3. Čaj dochutíme troškou třtinového cukru a čerstvými malinami a meduňkou.
Tip: Malinový čaj si můžete uvařit i z lístků malinovníku, stačí je jen omýt, vložit do kastrůlku, přilít vodu a nechat 5 až 7 minut vařit.
Earl Grey s pomerančem a skořicí
Množství: na 1 nápoj
- černý čaj earl gray
- 1 pomeranč
- skořice
- 1 lžička medu
1. Vroucí vodou zalijeme černý čaj typu earl gray a necháme společně se skořicí louhovat asi 4 minuty a poté necháme vychladnout.
2. Omyjeme pomeranč, z jedné půlky vymačkáme šťávu a druhou nakrájíme na kolečka a přidáme do čaje.
3. Nakonec můžeme čaj osladit lžičkou medu a přidat ještě pár kostek ledu.
Tip: Nemáte-li doma celou skořici, můžete přidat ½ lžičky mleté. Před tím však otestujte, zda není nahořklá.
Bílý čaj s meruňkou a stévií
Množství: na 1 nápoj
- bílý čaj
- 2 menší meruňky
- stévie sladká
1. Bílý čaj se stévii zalijeme horkou vodou o teplotě do 100 °C a necháme louhovat 3 minuty.
2. Čaj necháme vychladit a mezitím nakrájíme meruňky na menší kousky.
3. Aby se ovoce v čaji lépe uvolnilo, můžeme část rozmixovat a smíchat s čajem.
Tip: Místo stévie můžete použít i lžičku agáve sirupu. Tato tzv. medová voda má neutrální chuť, jež se hodí k přípravě nápojů i na pečení.
Zelený čaj s citronem a mátou
Množství: na 1 nápoj
- zelený čaj
- 1/2 citronu
- 1 lžička třtinového cukru
- 2-3 lístky čerstvé máty
1. Zelený čaj zalijeme horkou vodou s teplotou do 100 °C a necháme asi 2 až 3 minuty louhovat.
2. Citron omyjeme, nakrájíme na 2 plátky a ze zbytku vymačkáme šťávu a přimícháme do vychladlého čaje.
3. Nakonec smícháme s třtinovým cukrem a čerstvou mátou.
Tip: Zajímavou chuť dodá zelený jasmínový čaj, nebojte se ani zeleného čaje s příchutí broskve.