Doporučujeme

Začíná mistrovství světa v hokeji, nachystejte si jednohubky k televizi

  • 11
Když se bojuje o postup nebo o medaile na mistrovství světa v hokeji, přijde k chuti něco malého, co se jen tak mezi přihrávkami a góly pošle do úst. Ideální jsou jednohubky a pomazánky, které se dají připravit dopředu a pak jen položit na stolek a užívat si v rodinném kruhu sportovní zážitek.
Tapas chlebíčky s paštikou a feferonkou

Tapas chlebíčky s jemnou paštikou a feferonkou

Ingredience:

  • 20 malých feferonek
  • 1 lžíce oleje
  • 2 střední ciabatty
  • 250 g francouzské nebo mandlové paštiky
  • listy hlávkového salátu

Pracovní postup:

  1. Feferonky opečeme v celku v pánvi na oleji, až se na nich začnou tvořit tmavé puchýřky. Necháme je okapat na papírovém ubrousku. 
  2. Ciabatty nakrájíme na plátky, paštiku nakrájíme na menší kolečka.
  3. Plátky ciabatty obložíme listovým salátem, na něj položíme kousek paštiky a navrch přidáme opečenou feferonku.
Sýrové jednohubky

Sýrové jednohubky

Ingredience:

  • 220 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g hladké kukuřičné mouky
  • sůl
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 140 g ajvaru

Na zdobení:

  • 100 g polníčku
  • 10 cherry rajčátek
  • 250 g čedaru
  • 15 zelených oliv
  • 15 ančoviček

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme oba druhy mouky se solí a práškem do pečiva. Postupně přidáváme vejce, mléko i olej a vymícháme hladké těsto. Rozetřeme ho na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
  2. Upečený plát těsta necháme na plechu vychladnout. Pak ho rozkrojíme na poloviny, které k sobě slepíme ajvarem a necháme chvíli odpočinout. Poté spojené korpusy opatrně nakrájíme na kostičky.
  3. Polníček opláchneme a necháme oschnout. Rajčátka omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Čedar nakrájíme na kostičky.
  4. Na párátka napíchneme buď rajčátko, olivu nebo stočenou ančovičku. Na každé pak přidáme kostičku čedaru, lístky polníčku a připíchneme je na připravené korpusy.
Řecké jednohubky

Řecké jednohubky

Ingredience:

  • 2 jarní cibulky
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 400 g mleté jehněčí plece
  • 1 vejce
  • 1 lžička gyros koření
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej na smažení
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • kousek cukety
  • 12 zelených oliv
  • 6 cherry rajčátek

Pracovní postup:

  1. Cibulky očistíme a spolu s rozmarýnem nasekáme nadrobno.
  2. Mleté jehněčí maso vložíme do misky. Přidáme cibulku, rozmarýn, vejce a gyros koření. Vše osolíme, opepříme a dobře propracujeme.
  3. Z masové směsi formujeme malé karbanátky a na oleji v pánvi je smažíme z obou stran dozlatova. Hotové karbanátky necháme na ubrousku okapat.
  4. Očištěné papriky rozkrájíme na trojúhelníčky, omytou cuketu na čtverečky. Cherry rajčátka rozpůlíme. Karbanátky zdobíme kouskem žluté a červené papriky, cuketou, rajčátkem a olivou. Upevníme pomocí párátek a ihned podáváme.
Lososová pomazánky s chipsy

Lososová pomazánka s chipsy

Ingredience:

  • 300 g smetanového sýra
  • 50 g zakysané smetany
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 g uzeného lososa
  • malý svazek pažitky
  • ½ okurky na ozdobu
  • hladkolistá petrželka na ozdobu
  • 100 g chipsů

Pracovní postup:

  1. Sýr promícháme se smetanou a citronovou šťávou. Dochutíme solí a pepřem a znovu dobře promícháme.
  2. Lososa nakrájíme na drobné kousky. Část necháme na ozdobu a zbytek vmícháme do sýrového krému.
  3. Pažitku omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Pak ji vmícháme do pomazánky. 
  4. Hotovou pomazánkou potřeme chipsy. Dozdobíme je zbylým lososem, kousky okurky a petrželkou.
Avokádové jednohubky

Avokádové jednohubky

Ingredience:

  • 6 krajíčků tmavého žitného chleba
  • 1 velké zralé avokádo
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 6 lžic majonézy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 6 vajíček uvařených natvrdo
  • řeřicha nebo bylinky 

Pracovní postup:

  1. Ze žitného chleba vykrájíme kulatou formičkou 24 koleček. 
  2. Avokádo rozkrojíme na dvě půlky a vyjmeme pecku. Půlku avokáda oloupeme a nakrájíme na plátky. Každý plátek potřeme po obou stranách citronovou šťávou a položíme na kolečko chleba.
  3. Druhou půlku avokáda buď nasekáme na jemno, nebo pomocí lžičky rozmačkáme. Přidáme majonézu, sůl, pepř, trochu citronové šťávy a vše dobře promícháme. 
  4. Na každou jednohubku dáme lžičku avokádové směsi, kousek vajíčka a nakonec ozdobíme bylinkami.

  • Vybrali jsme pro Vás