Tapas chlebíčky s jemnou paštikou a feferonkou
Ingredience:
- 20 malých feferonek
- 1 lžíce oleje
- 2 střední ciabatty
- 250 g francouzské nebo mandlové paštiky
- listy hlávkového salátu
Pracovní postup:
- Feferonky opečeme v celku v pánvi na oleji, až se na nich začnou tvořit tmavé puchýřky. Necháme je okapat na papírovém ubrousku.
- Ciabatty nakrájíme na plátky, paštiku nakrájíme na menší kolečka.
- Plátky ciabatty obložíme listovým salátem, na něj položíme kousek paštiky a navrch přidáme opečenou feferonku.
Sýrové jednohubky
Ingredience:
- 220 g hladké pšeničné mouky
- 120 g hladké kukuřičné mouky
- sůl
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 120 ml oleje
- 140 g ajvaru
Na zdobení:
- 100 g polníčku
- 10 cherry rajčátek
- 250 g čedaru
- 15 zelených oliv
- 15 ančoviček
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme oba druhy mouky se solí a práškem do pečiva. Postupně přidáváme vejce, mléko i olej a vymícháme hladké těsto. Rozetřeme ho na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
- Upečený plát těsta necháme na plechu vychladnout. Pak ho rozkrojíme na poloviny, které k sobě slepíme ajvarem a necháme chvíli odpočinout. Poté spojené korpusy opatrně nakrájíme na kostičky.
- Polníček opláchneme a necháme oschnout. Rajčátka omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Čedar nakrájíme na kostičky.
- Na párátka napíchneme buď rajčátko, olivu nebo stočenou ančovičku. Na každé pak přidáme kostičku čedaru, lístky polníčku a připíchneme je na připravené korpusy.
Řecké jednohubky
Ingredience:
- 2 jarní cibulky
- 1 snítka rozmarýnu
- 400 g mleté jehněčí plece
- 1 vejce
- 1 lžička gyros koření
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej na smažení
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- kousek cukety
- 12 zelených oliv
- 6 cherry rajčátek
Pracovní postup:
- Cibulky očistíme a spolu s rozmarýnem nasekáme nadrobno.
- Mleté jehněčí maso vložíme do misky. Přidáme cibulku, rozmarýn, vejce a gyros koření. Vše osolíme, opepříme a dobře propracujeme.
- Z masové směsi formujeme malé karbanátky a na oleji v pánvi je smažíme z obou stran dozlatova. Hotové karbanátky necháme na ubrousku okapat.
- Očištěné papriky rozkrájíme na trojúhelníčky, omytou cuketu na čtverečky. Cherry rajčátka rozpůlíme. Karbanátky zdobíme kouskem žluté a červené papriky, cuketou, rajčátkem a olivou. Upevníme pomocí párátek a ihned podáváme.
Lososová pomazánka s chipsy
Ingredience:
- 300 g smetanového sýra
- 50 g zakysané smetany
- šťáva z 1 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g uzeného lososa
- malý svazek pažitky
- ½ okurky na ozdobu
- hladkolistá petrželka na ozdobu
- 100 g chipsů
Pracovní postup:
- Sýr promícháme se smetanou a citronovou šťávou. Dochutíme solí a pepřem a znovu dobře promícháme.
- Lososa nakrájíme na drobné kousky. Část necháme na ozdobu a zbytek vmícháme do sýrového krému.
- Pažitku omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Pak ji vmícháme do pomazánky.
- Hotovou pomazánkou potřeme chipsy. Dozdobíme je zbylým lososem, kousky okurky a petrželkou.
Avokádové jednohubky
Ingredience:
- 6 krajíčků tmavého žitného chleba
- 1 velké zralé avokádo
- 2 lžíce citronové šťávy
- 6 lžic majonézy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 6 vajíček uvařených natvrdo
- řeřicha nebo bylinky
Pracovní postup:
- Ze žitného chleba vykrájíme kulatou formičkou 24 koleček.
- Avokádo rozkrojíme na dvě půlky a vyjmeme pecku. Půlku avokáda oloupeme a nakrájíme na plátky. Každý plátek potřeme po obou stranách citronovou šťávou a položíme na kolečko chleba.
- Druhou půlku avokáda buď nasekáme na jemno, nebo pomocí lžičky rozmačkáme. Přidáme majonézu, sůl, pepř, trochu citronové šťávy a vše dobře promícháme.
- Na každou jednohubku dáme lžičku avokádové směsi, kousek vajíčka a nakonec ozdobíme bylinkami.