Doporučujeme

Upečte si brynzové tyčky. K pivu, vínu i sledování hokejového mistrovství

  • 3
Chystáte-li rodinnou oslavu, posezení s přáteli nebo jste nadšenými hokejovými fanoušky, určitě oceníte tip Ládi Hrušky na pochoutku k televizi či jen tak k vínu nebo pivu. Základem famózních tyčinek je brynza, slaný slovenský přírodní sýr vyráběný převážně z ovčího mléka.

„Brynza je poklad ze Slovenska,“ chválí hlavní surovinu domácích tyčinek Láďa Hruška. „Je dobře stravitelná, obsahuje spoustu probiotik, zdravých tuků, minerálů a vitaminů.“

Tyčky, které z ní připravíte podle jeho jednoduchého receptu, jsou super změna oproti klasickým tyčinkám z listového těsta, a jsou tak perfektní na večírky, oslavy nebo zkrátka jako „zobání“ k televizi.

Ingredience:

  • 125 g másla
  • 125 g brynzy
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 vejce
  • konopná semínka
  • sezamová semínka
  • kmín
  • mletá paprika

Pracovní postup:

1. Máslo nakrájíme na kousky, brynzu rozdrobíme, přidáme mouku, prášek do pečiva a ze všech těchto ingrediencí vypracujeme hladké těsto.

2. Těsto vyválíme na pomoučněné ploše a rádýlkem (nebo ostrým nožem) nakrájíme na proužky.

3. Vejce rozšleháme a potřeme jím proužky těsta. „To vejce je tam důležité nejen proto, aby tyčinky byly krásně zlatavé, ale hlavně se díky němu na nich uchytí ta potřebná a výživná semínka,“ podotýká Láďa Hruška.

4. Tyčinky posypeme sezamovým a konopným semínkem, mletou paprikou nebo kmínem. „Já jsem vybral konopné semínko, protože obsahuje spoustu vitaminu D, který je důležitý při tvorbě kostí,“ vysvětluje Láďa Hruška. Sezamové semínko zase zvolil proto, že v sobě ukrývá spoustu vitaminu B, ale také fosfor, draslík a hořčík, který obaluje naše nervy a celkově nás zklidňuje.

5. Tyčinky vyskládáme vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečeme na 190 °C zhruba 15 minut, až hezky povyskočí a zezlátnou.

Další inspirace: Můžete také vyzkoušet tyčinky se škvarky, z měkkého tvarohu, z olomouckých syrečků nebo třeba kynuté italské grissini.


  • Vybrali jsme pro Vás