Egyptská kuchyně je založena na zelenině, překvapí vás ostrostí

  0:18
Na dovolenou v Egyptě sice v poslední době odjíždí čím dál méně méně Čechů, ale to není důvod nedopřát si to nejlepší z egyptské kuchyně. Vyzkoušejte tři populární jídla, která si můžete pohodlně připravit i ve své vlastní kuchyni.

Shakshuka je oblíbené snídaňové jídlo, ale lidé si ho s chutí dají i k večeři. | foto: Profimedia.cz

V Egyptě je považováno za národní jídlo koshari - směs rýže, čočky, rajčat a (pro nás trochu překvapivě) i těstovin. Mezi oblíbená jídla patří také ful medames, což jsou doměkka dušené boby doplněné všudypřítomným česnekem, cibulí a paprikami. Zelenina je celkově základem většiny jídel, protože jí úrodná delta řeky Nil nabízí velké množství a vyjde levněji než maso. Mezi oblíbené přílohy patří placatý domácí chléb, který se používá také k nabírání omáček a dipů, dále kuskus a okra.

Podobně jako v dalších severoafrických a blízkovýchodních zemích je tu oblíben i falafel, kebab, baklava, plněná zelenina a zelné a vinné listy. Mezi oblíbené dipy patří cizrnový hummus a lilkový baba ganush.

Egypťané se nebojí jídla pořádně okořenit česnekem, římským kmínem, chilli papričkami a koriandrem. K pití si pak s oblibou dávají kávu a čaj - buď slabý ochucený mátou, nebo naopak velmi silný a sladký. Oblíbený je také ibiškový čaj.

Baba ganush

Ingredience:

Baba ganoush je oblíbená nejenom v severní Africe, ale i na Blízkém východě a...
  • 1 velký lilek
  • 50 g tahini
  • 50 ml citronové šťávy
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • mletý římský kmín
  • olivový olej
  • čerstvá hladkolistá petrželka

Postup:

Lilek omyjte, propíchejte mu slupku vidličkou a dejte péct do trouby rozpálené na 190 stupňů Celsia a pečte doměkka, asi 30 až 40 minut. Pak lilek vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Oloupejte z lilku slupku a vyhoďte ji. Lilek rozmačkejte v misce vidličkou, pak přidejte sezamovou pastu tahini, rozmačkaný česnek, citronovou šťávu, lžičku olivového oleje, sůl, pepř a římský kmín. Důkladně promíchejte a ozdobte petrželkou.

Shakshuka

Ingredience:

Shakshuka je oblíbené snídaňové jídlo, ale lidé si ho s chutí dají i k večeři.
  • 1 paprika
  • 1 menší pálivá paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • mletá paprika

Postup:

Rozpalte si litinovou pánev a na oleji osmahněte cibuli do zlatova a pak přidejte na kousky nakrájené papriky - jejich pálivost vybírejte podle své vlastní chuti. Po pěti minutách přidejte do pánve česnek a po další minutě zalijte osmaženou zeleninu rajčaty z konzervy. Dochuťte solí, pepřem a mletou paprikou. Nechte směs dusit asi 20 minut.

Jedno vajíčko po druhém si rozbijte do skleničky nebo hrnku a jemně je vložte do bublající směsi zeleniny a omáčky. Vařte je asi dvě a půl až tři minuty, dokud nebude bílek pevný. Před servírováním ozdobte nasekanou hladkolistou petrželkou.

Koshari

Ingredience:

Kushari
  • 100 g čočky
  • 100 g basmati rýže
  • 100 g těstovin (ideálně kolínka)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • sůl, pepř
  • mleté chilli
  • mletý římský kmín
  • bílý vinný ocet
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Čočku namočte a vařte podle návodu. Když je skoro měkká, ztlumte plamen a přidejte do hrnce propláchnutou rýži basmati. Vařte, dokud nebude rýže měkká, případně ještě přidejte vodu. Mezitím si v jiném hrnci připravte kolínka a slijte je.

Na pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na kolečka nakrájenou cibuli. Pak přidejte česnek, zalijte rajčaty a dochuťte solí, pepřem, chilli ve vločkách nebo mleté formě, římským kmínem a troškou octa. Vařte asi 20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Rýži s čočkou promíchejte s uvařenými kolínky, nandejte na talíře a přelijte rajčatovou omáčkou. Každou porci můžete také ozdobit smaženou cibulkou a případně i vařenou cizrnou, pálivou omáčkou nebo semínky pálivé papričky.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...