Z Dity P. je šťastná maminka a manželka. Upečte si s ní buchtu na plech

aktualizováno 
Život kuchařky Dity P. se po svatbě a narození syna změnil, ale láska k vaření jí zůstala a dokonce získala nový rozměr. Těhotenství i první měsíce synova života byly ve znamení budování nových rodinných rituálů, které se samozřejmě točí kolem sporáku a stolu podle Ditina oblíbeného motta, že jídlo spojuje.

Dita P. právě vydala svoji druhou kuchařku a chystá se na natáčení její televizní verze. | foto: archiv Dity P.

Léto tráví Dita dovolenou a v neposlední řadě i vařením a vychutnáváním domácích dobrot. Dobrovolně se vzdala tradiční návštěvy festivalu v Karlových Varech, kam výjimečně poslala jen manžela. Místo festivalového hýření si užívá léto se synem Davidem na chalupě a vaří. Momentálně u ní i u rodiny vedou ovocné knedlíky a další typická česká letní jídla.

Vyhrajte novou kuchařku Dity P.

Nechte se nalákat ukázkou z kapitoly Buchty na plech a pošlete nám svůj recept na litou buchtu na plech. Jeden z vás má možnost vyhrát Deník Dity P. Kuchařka 2. Recepty i s fotkou nahrávejte zde.

Obal druhého dílu kuchařky Deník Dity P.

„Už jsem viděla i pěkný český meruňky, takže se asi brzo pustím do zavařování,“ prozradila nám sympatická kuchařka při příležitosti vydání druhého dílu její úspěšné kuchařky Deník Dity P.

Pokračuje tam ve spojování nostalgických vzpomínek na chutě dětství a skvělých receptů, které se však nebojí modernizovat nebo aktualizovat. A už nyní se chystá na natáčení druhé řady seriálu podle jejích receptů i života. Natáčení Deníku bude pro Českou televizi opět režírovat David Ondříček.

Ukázka: Buchty na plech

„Říkám si, že buchta na plech je jediná stálice, která se táhne mým životem. Babičce úče s dědou už je hodně let a buchtu už jim vozím já. Ale kdykoliv za nimi přijedu, mají sami pro sebe upečenou svoji olejovku. Už skoro nevaří, jen tu buchtu na plech musí mít. Pečou ji každý pátek, babička s dědou spolu. Děda babičku odhání, že to zvládne sám, ona se nenechá a buchta se jim i v hádkách vždycky povede. A tak se nad ní potkáváme a já si vždycky vybavím strejdu Zdeňka, kterej mě v Humpolci vzal poprvé na diskotéku, kde mě podloudně zlil, sotva jsem chodila, a když jsme se vrátili ve dvě ráno k babičce a dědovi domů, vytáhli jsme čerstvě upečenou švestkovou buchtu, půlku jí do sebe naházeli a v tu chvíli strejda Zdenda pronesl legendární hlášku: Ditko, ty jsi taková pěkná česká buchta - totálně na plech.“

Koláč se zakysanou smetanou a skořicí

Příprava: 20 minut
Pečení: 20 až 25 minut

Na těsto:

Koláč z druhého dílu kuchařky Deník Dity P.
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • máslo na vymazání

Na pudink:

  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 1 l mléka
  • 4 lžíce krupicového cukru

Na potření:

  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • skořice na posypání

  1. Troubu předehřeju na 180 °C. Ve velké míse nebo v robotu utřu žloutky s cukrem do hladké nadýchané světle žluté pěny, přimíchám olej, 100 ml vlažné vody a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušlehám pevný sníh a opatrně ho po částech vmíchám do těsta. Těsto vliju do pekáčku o rozměrech 28 × 38 cm, vymazaného máslem a vyloženého pečicím papírem, a rovnoměrně ho rozetřu.
  2. Pudink uvařím podle návodu na obalu a lžící ho cikcak poházím na syrové těsto. Dám do trouby a peču 20–25 minut nebo dokud špejli vpíchnutou do středu těsta nevytáhnu čistou.
  3. Zatímco se koláč peče, promíchám zakysanou smetanu s moučkovým cukrem. Tento krém rovnoměrně rozetřu na upečený koláč a posypu ho skořicí.

Podívejte se, jak Dita připravovala v první řadě své televizní kuchařky pudinkový trifle: 

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Jakub Šural: Snažím se, aby na mě brácha mohl být hrdý

Přes půl roku uplynulo od toho 29. dubna, kdy fotbalový svět přišel o Josefa Šurala a Jakub Šural, obránce Zbrojovky...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

RECEPT DNE: Pomalu pečená krkovice se salátem z červené čočky

Uvařte si k nedělnímu obědu podle našeho receptu pomalu pečenou krkovici se salátem z červené čočky.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Rýžová kaše se skořicí a karamelovými jablky

Začněte den vydatnou snídaní. Uvařte si rýžovou kaši podle našeho receptu se skořicí a karamelovými jablky.

PORADÍME: Jak vybrat zimní boty pro děti?
PORADÍME: Jak vybrat zimní boty pro děti?

Zima pomalu, ale jistě klepe na dveře, a proto je nejvyšší čas myslet na zimní obutí vašeho dítěte. Dětská nožka roste rychlostí blesku, a tak se každoročnímu nákupu sezónní obuvi nevyhnete.

Najdete na iDNES.cz