Zapletená linecká kolečka
Na světlé těsto:
- 200 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1 vejce
Na kakaové těsto:
- 180 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 60 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr, muškátový oříšek a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce hodinu odležet.
- Na tmavé těsto prosejeme mouku s kakaem a moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce hodinu odležet.
- Pak obě těsta rozválíme zvlášť na pláty silné 3 mm a rozkrájíme na proužky o šířce 1 cm. Proužky světlého těsta necháme ležet vedle sebe na pracovní desce a polovinu z nich (ob jedno) ve středu přehneme ve směru nahoru. Podélně na ně položíme proužek kakaového těsta a přehneme přes něj světlé proužky těsta směrem dolů. Poté zdvihneme směrem nahoru ty proužky světlého těsta, které jsme předtím nepřehýbali. Takto postupujeme, dokud nepropleteme celou mřížku.
- Poté z propleteného těsta vykrájíme kolečka, která rozložíme na plechy s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 12 minut.
Špaldové linecké cukroví
Ingredience:
- 400 g hladké špaldové mouky
- 200 g másla
- 100 g datlového sirupu
- 1 žloutek
- 90 g domácí husté marmelády
Pracovní postup:
- Špaldovou mouku smícháme s nastrouhaným ztuhlým máslem, přidáme sirup a žloutek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme ho do potravinové folie a uložíme do lednice do druhého dne.
- Na pomoučněném vále vyválíme těsto na placku tlustou asi 3 mm a vykrájíme tvořítkem tvary podle fantazie. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 10 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.
- Marmeládu rozmícháme a pomocí nože nanášíme na linecké kolečko, slepíme s druhým kolečkem a na chladném místě necháme proležet alespoň 2 dny.
Linecké tartaletky se slaným karamelem a mořskou solí
Na těsto:
- 120 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 200 g hladké mouky
- 40 g jemně mletých pražených slaných buráků
Na náplň:
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 120 g másla
- 40 g medu
- 240 g mléčné čokolády
- 1/2 lžičky hrubozrnné soli
Pracovní postup:
- Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutkem. Do pěny postupně zapracujeme i mouku a jemně namleté buráky. Těsto zabalíme do igelitu a necháme odležet v lednici asi 3 hodiny.
- Ještě vychladlé těsto vmačkáme do vymazaných formiček a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a poté vyklepneme.
- Nejlépe 24 hodin předem si připravíme náplň. Z cukru na mírném ohni pomalu vytvoříme světlý karamel. Opatrně do něj zamícháme horkou šlehačku a máslo. Necháme společně projít varem a stáhneme z ohně. Do vychladlého karamelu zamícháme med.
- Do rozpuštěné čokolády karamel pomalu naléváme. Měl by mít 45 °C. Pomalu šleháme dokud se vše nespojí do hladkého krému. Nakonec osolíme, překryjeme fólií a odložíme do lednice zatuhnout do druhého dne. Cukrářský sáček naplníme krémem a zdobíme jednotlivé košíčky, které můžeme posypat vločkami soli.
Linecké raviolky
Na těsto:
- 450 g hladké mouky
- na špičku nože prášku do pečiva
- 100 g moučkového cukru
- špetka soli
- 2 sáčky vanilkového cukru
- špetka citronové kůry
- 1 vejce
- 280 g másla
Na dohotovení:
- 1 vejce na potření
- 200 g pikantního džemu
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a pokrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto a v chladu ho necháme asi 60 minut odležet.
- Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm. Vykrájíme z něj kolečka a polovinu z nich nařízneme uprostřed do kříže. Nenaříznutá kolečka potřeme po obvodu rozšlehaným vajíčkem a naneseme na ně trochu marmelády. Přiložíme na ně zbylá kolečka a okraje dobře přitiskneme.
- Raviolky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme vejcem. V troubě předehřáté na 180 °C je pečeme asi 15 minut.