Doporučujeme

Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní

  • 6
Bez lineckého cukroví by české Vánoce nebyly ty pravé. Zkuste letos trochu obměnit repertoár. Kromě šikovně propletených tvarů nás zaujaly i raviolky v italském stylu nebo košíčky s burákovou příchutí.
Zapletená linecká kolečka

Zapletená linecká kolečka

Na světlé těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce 

Na kakaové těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 60 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme s moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, citronovou kůru, vanilkový cukr, muškátový oříšek a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce hodinu odležet.
  2. Na tmavé těsto prosejeme mouku s kakaem a moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájené máslo, vanilkový cukr a vejce. Vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce hodinu odležet.
  3. Pak obě těsta rozválíme zvlášť na pláty silné 3 mm a rozkrájíme na proužky o šířce 1 cm. Proužky světlého těsta necháme ležet vedle sebe na pracovní desce a polovinu z nich (ob jedno) ve středu přehneme ve směru nahoru. Podélně na ně položíme proužek kakaového těsta a přehneme přes něj světlé proužky těsta směrem dolů. Poté zdvihneme směrem nahoru ty proužky světlého těsta, které jsme předtím nepřehýbali. Takto postupujeme, dokud nepropleteme celou mřížku.
  4. Poté z propleteného těsta vykrájíme kolečka, která rozložíme na plechy s pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 12 minut.
Špaldové linecké cukroví

Špaldové linecké cukroví

Ingredience:

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 200 g másla
  • 100 g datlového sirupu
  • 1 žloutek
  • 90 g domácí husté marmelády

Pracovní postup:

  1. Špaldovou mouku smícháme s nastrouhaným ztuhlým máslem, přidáme sirup a žloutek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme ho do potravinové folie a uložíme do lednice do druhého dne.
  2. Na pomoučněném vále vyválíme těsto na placku tlustou asi 3 mm a vykrájíme tvořítkem tvary podle fantazie. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C asi 10 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.
  3. Marmeládu rozmícháme a pomocí nože nanášíme na linecké kolečko, slepíme s druhým kolečkem a na chladném místě necháme proležet alespoň 2 dny.
Linecké tartaletky se slaným karamelem a mořskou solí

Linecké tartaletky se slaným karamelem a mořskou solí

Na těsto:

  • 120 g másla
  • 60 g moučkového cukru 
  • 1 žloutek
  • 200 g hladké mouky
  • 40 g jemně mletých pražených slaných buráků 

Na náplň:

  • 200 g krupicového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání 33%
  • 120 g másla
  • 40 g medu
  • 240 g mléčné čokolády
  • 1/2 lžičky hrubozrnné soli

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a žloutkem. Do pěny postupně zapracujeme i mouku a jemně namleté buráky. Těsto zabalíme do igelitu a necháme odležet v lednici asi 3 hodiny.
  2. Ještě vychladlé těsto vmačkáme do vymazaných formiček a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a poté vyklepneme.
  3. Nejlépe 24 hodin předem si připravíme náplň. Z cukru na mírném ohni pomalu vytvoříme světlý karamel. Opatrně do něj zamícháme horkou šlehačku a máslo. Necháme společně projít varem a stáhneme z ohně. Do vychladlého karamelu zamícháme med.
  4. Do rozpuštěné čokolády karamel pomalu naléváme. Měl by mít 45 °C. Pomalu šleháme dokud se vše nespojí do hladkého krému. Nakonec osolíme, překryjeme fólií a odložíme do lednice zatuhnout do druhého dne. Cukrářský sáček naplníme krémem a zdobíme jednotlivé košíčky, které můžeme posypat vločkami soli.
Linecké raviolky

Linecké raviolky

Na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • špetka citronové kůry
  • 1 vejce
  • 280 g másla 

Na dohotovení:

  • 1 vejce na potření
  • 200 g pikantního džemu

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce a pokrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto a v chladu ho necháme asi 60 minut odležet.
  2. Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm. Vykrájíme z něj kolečka a polovinu z nich nařízneme uprostřed do kříže. Nenaříznutá kolečka potřeme po obvodu rozšlehaným vajíčkem a naneseme na ně trochu marmelády. Přiložíme na ně zbylá kolečka a okraje dobře přitiskneme.
  3. Raviolky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme vejcem. V troubě předehřáté na 180 °C je pečeme asi 15 minut.

  • Vybrali jsme pro Vás