NA 8 PORCÍ
Příprava: 40 minut + odpočívání salátu - nejlépe přes noc
* 1,2 kg salátových brambor uvařených ve slupce, oloupaných a vychladlých
* 200 g sterilovaných okurek (nechte si pár na ozdobu)
* 50 g cibule nebo šalotky
* 150 g mrkve
* 150 g petržele
* 100 g celeru
* 100 g zeleného hrášku (mražený krátce povařte, ale jen tak, aby neztratil barvu)
* 50 g petrželky, nejlépe hladkolisté
* 3-4 lžíce zakysané smetany
* 3-4 lžíce plnotučné hořčice
* 3-4 lžíce majonézy
* 50 ml kvalitního rostlinného oleje
* 100 ml nálevu z okurek
* sůl a pepř na dochucení
Na dozdobení:
* 4 křepelčí vajíčka (dostanete v supermarketech a často i v prodejnách zeleniny)
* hrst jemně sekané, nejlépe hladkolisté petrželky
1. Kořenovou zeleninu povařte v mírně osolené vodě doměkka, ale jen tak, aby zůstala pevnější. Pak ji spolu s bramborami a okurkami nakrájejte na stejnoměrné kostičky a přidejte jemně pokrájenou cibuli nebo šalotku.
2. V misce smíchejte nálev z okurek, olej, hořčici, zakysanou smetanu a majonézu. Lehce, ale důkladně promíchejte se zeleninou, bramborami a hráškem. Poté dochuťte solí a pepřem.
3. Hotový salát nechte několik hodin odležet v ledničce. Před podáváním ho ozdobte nasekanou petrželkou, okurkou a půlenými vajíčky, uvařenými nahniličko.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Bramborový salát |
Bramborový salát s kari |
Lehký bramborový salát s mátovou majonézou |