Čtenářský recept: Vánoční bramborový salát s tofunézou

  9:41aktualizováno  9:41

Vánoční bramborový salát s s tofunézou | foto: pro iDNES.cz

  • 600 g brambor (varný typ A), vařených a oloupaných (váha brambor je po uvaření a oloupání)
  • 1 červená cibule, oloupaná a nasekaná
  • 5 lžic tofunézy (krémový přípravek na bázi sójového tvarohu, nahradí
  • majonézu)
  • 2 kyselé okurky, nasekané
  • 3 vejce, uvařená natvrdo, nasekaná
  • jablko, nakrájené na kostičky nebo nastrouhané
  • 100 g šunky od kosti, na tenké proužky
  • 50 g anglické slaniny nakrájené na drobné kostičky
  • sůl a čerstvě drcený pepř
  • lák z okurek (citron či ocet), ohřátý

1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Studené oloupeme a nakrájíme na kousky nebo protlačíme mřížkou.
2. Lák z kyselých okurek přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vsypeme do něho pokrájenou cibuli. Po pěti minutách slijeme.
3. Vejce, okurky a jablko nakrájíme na kousky a dáme k bramborám; totéž provedeme se slaninou a šunkou. Přidáme spařenou cibuli, trochu vychladlého láku a tofunézu.
4. Nakonec salát dle vlastní chuti osolíme, opepříme a promícháme. Necháme uležet v ledničce; nedočkavci mohou jíst hned. Počítejte přitom s tím, že salát po odležení získá trochu jinou chuť. S definitivním dochucením je tedy lepší počkat.

TIP: Kdo chce, může přidat do salátu dvě lžíce plnotučné hořčice, ale ta opravdu není nutná, neboť v salátu se nachází více než dost chutí.

Autor:

Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Na Pacifické hřebenovce jsem věčně hladověla, vzpomíná Lucie Kutrová

Lucie Kutrová

Do dvaceti se kromě školy zajímala jen o módu a večírky. Neuběhla ani kilometr a nechápala, proč lidé chodí třeba na...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

Letní polévky pro ochlazení: jahodová, okurková nebo gazpacho

Okurková polévka s jablkem a krevetami

O víkendu se vrátí vysoké prázdninové teploty, a tak zapomeňte na vývar a vylovte z ledničky zeleninu a ovoce. Letní...

Od supermarketu do kuchyně. Kam vede vaše ekologická stopa

Ilustrační snímek

Planetu jsme zaplavili odpadem, na oceánech se tvoří plastové ostrovy, podvodní živočichové zaměňují igelitové sáčky za...

Najdete na iDNES.cz