Rodinná centra musela omezit služby, se zvýšenou poptávkou má pomoct dotace

  7:14
Boj o volná místa v kroužcích a dalších dětských zájmových aktivitách se s blížícím se začátkem školního roku stupňuje. Zatímco domy dětí a mládeže mohou odpoledne vyplnit hlavně dětem školou povinným, předškolákům se tolik možností nenaskýtá. Pro některé rodiče je pak volbou některé z rodinných center, kterých je v metropoli několik desítek.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Fotolia

Tento rok byl přitom pro tato zařízení nejistý. Vypadla totiž ze systému podpory magistrátu. „To, že jsme v loňském roce nedostali dotaci na volnočasové aktivity, které bezmála dvacet let ve značném rozsahu poskytujeme, byl problém,“ upozorňuje Edita Janečková z rodinného a kulturního centra Nová Trojka. „Výpadek jakékoliv dotace je pro neziskovou organizaci vždy zásah do fungujícího systému. Protože nemůžeme vytvářet zisk, nemáme v horších časech kam sáhnout,“ vysvětluje.

Podle ní se to v centru podepsalo například zvednutím cen kurzů. „Má to své důsledky. Rodiče třeba svému dítěti namísto dvou kroužků zaplatí jen jeden,“ popisuje Janečková. Dodává, že vedení centra musí také zvažovat, kolika dětem ze sociálně znevýhodněných nebo ukrajinských rodin, mohou poskytnout místo v kurzu zdarma.

Těch přitom Nová Trojka poskytuje mnoho – od cvičení pro rodiče s dětmi po individuální lekce klavíru nebo kytary. „U jednorázových akcí pak musíme redukovat jejich počet, rozsah i náplň. Což například u Mikuláše pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin děláme opravdu neradi,“ vysvětluje.

Činnost musí na web

Právě o podobná zařízení přitom slibuje pečovat programové prohlášení vládnoucí magistrátní koalice. „Podpoříme mateřská a rodinná centra, dostupnost volnočasových aktivit pro děti všech věkových kategorií a sociálních skupin,“ píší radní v dokumentu. Slib nabyl jasnějších obrysů na posledním jednání rady města, kde politici vyčlenili na podporu rodinných center 44 milionů korun.

Pražské priority

Radní hlavního města 26. června představili veřejnosti programové prohlášení současné magistrátní koalice, tedy SPOLU, Pirátů a Starostů. Na tento dokument, který popisuje, čeho chce koalice dosáhnout, Pražané čekali od 16. února. Vizi rozvoje města na další více než tři roky občané metropole tedy dostali až 275. den po loňských komunálních volbách. Dokument se skládá dohromady z jedenácti kapitol, jedné za každého člena rady, a ty se dále dělí na podkapitoly. Zmiňované projekty jsou rozdělené podle fáze, v jaké se zrovna nacházejí: v realizaci, připravované a výhled. MF DNES v seriálu Pražské priority přináší sérii analýz klíčových oblastí, kterých se programové prohlášení dotýká. Tento díl se zabývá rodinnými centry, jež mají v gesci Antonín Klecanda (STAN) a Alexandra Udženija (ODS).

S tím však na žadatele dopadnou ze strany magistrátu i nové požadavky. Jednou z podmínek dotačního titulu je například zveřejňování aktuálních informací o pravidelné činnosti i táborech a poplatcích na webu a sociálních sítích.

„Sdílení činnosti na internetu je samozřejmostí. Už teď na to máme dva pracovníky. Ti se kromě jiných činností starají také právě o propagaci na sociálních sítích,“ uvádí ředitelka rodinného centra Jablíčkov v Malešicích Lenka Vokatá.

Na rozdíl od Nové Trojky se Jablíčkov zaměřuje na nejmenší děti a jejich rodiče, převážně z nedalekého sídliště. O aktivity centra je podle Vokaté každoročně veliký zájem. „Máme prakticky všechno úplně plné, až nás to někdy mrzí, že některým lidem nemůžeme vyhovět,“ popisuje. Některé z programů jsou podle ní rozebrané do pár hodin od vyhlášení přihlašování.

Konzultace o péči o dítě

Největší poptávka je o programy pro rodiče s dětmi do tří let. V rámci nich mohou maminky například konzultovat péči o dítě s dulou a laktační poradkyní. Centrum ale nabízí také kroužky pro starší děti i školáky. „Tam většinou pokračují rodiče s dětmi, kteří se u nás již účastnili našich programů pro nejmenší,“ vysvětluje ředitelka. Dodává však, že je o ně v případě Jablíčkova o něco menší zájem a místa tak rychle nemizí.

Maminky a senioři pak v malešickém centru mohou navštěvovat cvičení proti bolestem zad nebo keramiku. „Velká hodnota našich programů je také v tom, že se účastníci mohou navzájem v anonymním prostředí sídlišť nakontaktovat s lidmi, kteří řeší podobné problémy. Už jen prostor pro sdílení jim velmi pomůže,“ dodává Vokatá.

Rodinná ano, mateřská ne

V rámci nyní schválené grantové podpory rodinných center však magistrát nepočítá s příspěvky těm mateřským. Jejich činnost je však v mnoha ohledech obdobná. „Nejsou dlouhodobě v rámci podpory volnočasových aktivit zařazeny do podpory,“ potvrzuje Lenka Němcová, ředitelka magistrátního odboru školství, mládeže a sportu. „Volnočasová podpora je zacílena na věkovou kategorii 5 až 26 let. Cílovou skupinou mateřských center tato věková kategorie není,“ vysvětluje.

Mateřská centra však podle ní Praha podporuje v rámci Programu podpory rodinné politiky. To potvrzuje i Voková. „Na nedostatek prostředků si nemůžeme stěžovat. Naopak, magistrát k nám byl tento rok velmi štědrý,“ uzavírá.

Autor:

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Je to úspěch, smál se Pelta po zrušeném rozsudku. Kauza se vrací na začátek

6. června 2024,  aktualizováno  18:16

Vrchní soud ve čtvrtek znovu zrušil rozsudek v kauze „cinknutých“ sportovních dotací. Případ...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

7. června 2024  19:43,  aktualizováno  23:14

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na...

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Sparta dál čeká, s čím Feyenoord přijde. Priske je jeho favoritem, v záloze Potter

6. června 2024  12:40

Začíná se to pořádně protahovat, čeká se už skoro dva týdny, možná všechno i trochu utichá. Dál...

Nehoda zavřela tunel Lochkov. Omezení může trvat několik hodin, tvoří se dlouhé kolony

8. června 2024  14:33

Nehoda kamionu a osobního auta uzavřela dnes odpoledne tunel Lochkov na Pražském okruhu. Nikdo se...

Volná místa jsou obvykle daleko, rodiče hlásili děti i na sedm školek najednou

8. června 2024  10:24

Většina městských částí zvládne umístit do mateřské školy všechny spádové děti starší tří let. Ne...

Jednou to muselo přijít. Prskavec: Nevsugerujete si do hlavy, že jde o všechno

8. června 2024  7:24

Ne, takhle si svůj poslední závod na kajaku před hrami v Paříži rozhodně nepředstavoval. Olympijský...

Feyenoord nabídl za Priskeho odstupné. Sparta údajně souhlasí se 40 miliony

7. června 2024  19:43,  aktualizováno  23:14

Fotbalový trenér Brian Priske je blízko odchodu ze Sparty do Feyenoordu Rotterdam. Shodují se na...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...