Psychicky labilní studentka pobodala kvůli rozchodu partnera. Dostala 12 let

  19:30
Městský soud v Praze potrestal v úterý devatenáctiletou studentku Lucii Galdovou za pokus o vraždu nepravomocně dvanácti lety vězení. Psychicky nevyrovnaná dívka podle rozsudku loni v květnu zaútočila nožem na expartnera poté, co se s ní rozešel. Když mladíkovi přišli na pomoc rodiče, vyskočila z okna a poté se opět domáhala vstupu do domu.

Galdová, která se od dětství léčila kvůli depresím a jiným duševním problémům v různých psychiatrických nemocnicích, se s o dva roky starším mladíkem seznámila v roce 2022. Začali spolu chodit. Zatímco dívka se k němu chovala majetnicky a citově ho vydírala opakovanými řečmi o sebevraždě, partner se k ní podle názoru soudu choval až nepochopitelně vstřícně a snášel všechny její výstřelky.

„Byla jsem zlá a neupřímná. Pro mě to byl nejlepší kluk, kterého jsem poznala. Nikdy jsem neměla podobný vztah. Cítila jsem, že jsem konečně opravdově zamilovaná, že mám někoho skutečně ráda. Od první chvíle jsem na něm neviděla jedinou špatnou věc, přišel mi jako skvělý člověk,“ řekla studentka u soudu.

Mladíkovi však s jejím chováním začala docházet trpělivost. Když mu loni v květnu, po zhruba půlročním vztahu, pohrozila rozchodem, souhlasil. Dívce se to však v hlavě rychle rozleželo. Pochopila, že to přepískla.

„Rozchod byl pro mě konec světa. Věděla jsem, že už nikoho takového nenajdu. Z hlavy ho už nikdy nevymažu, byl pro mě něco speciálního. Chtěla jsem to ukončit (život), bez něj ztratilo všechno smysl,“ tvrdí.

Mladíka se pokoušela opakovaně přesvědčit, aby spolu zůstali. Ten byl neústupný. Galdová pak na internetu hledala, jak usmrtit člověka.

Další noc vzala u známých velký kuchyňský nůž, dala ho do kabelky a vydala se taxíkem za bývalým partnerem. Prý proto, že se před ním chtěla sama zabít. Ve tři ráno si pak u něj v pokoji asi půl hodiny povídali.

„Prosila mě, abychom se nerozcházeli. Už jsem byl unavený. Řekl jsem, že už se s ní nechci bavit a že jdu spát. V tu chvíli na mě vytáhla nůž a začala bodat. Byl jsem v polosedě, první rány šly na hlavu, pak na končetiny,“ popsal mladík.

Těsně před útokem ho měla Galdová požádat, aby v pokoji otevřel okno. Podle soudu proto, aby získala chvíli času, mohla z kabelky nepozorovaně vyndat nůž a na hocha zaútočit, neboť pochopila, že tentokrát po jejím nebude a rozchod je definitivní. Vrhnout se na něj měla s nečekanou razancí a přitom zařvat: Chcípni!

Expartner se bránil a zároveň volal o pomoc. Do pokoje přiběhl jeho otčím a začal se s dívkou prát. I pro něj byla velmi zdatným soupeřem. Nůž jí však nakonec vytrhl. Galdová poté vyskočila z okna. Přestože dopadla před dům ze zhruba čtyřmetrové výšky „naplocho na hrudník“, okamžitě se zvedla a začala se znovu dobývat do domu.

Následně ji zadrželi policisté. Hlídce, která dorazila na místo, oznámila, že pobodala přítele. Když si pak v doprovodu policie brala z bytu svoji kabelku a mobil, křikla ještě na mladíka: „Neměl ses se mnou rozcházet!“.

„Smrtící koktejl vlastností“

Na základě svědeckých výpovědí, posudků a dalších důkazů soud uzavřel, že se Galdová pokusila zavraždit bývalého partnera s rozmyslem. „Jednalo se o mstu za to, že poškozený nejednal podle její vůle,“ řekl předseda senátu Lukáš Slavík.

„Vnitřní motivace je naprosto zřejmá. Paní obžalovaná je majetnická, pokud se týká nějakých partnerských vztahů. Preferuje uspokojení vlastních potřeb. Pokud to jde ruku v ruce s nějakou emoční nestabilitou, tak – možná to zní nevhodně, ale je to naprosto trefné a říkám to v uvozovkách – tato kombinace byla určitým smrtícím koktejlem vlastností pro to, že se dopustila popisovaného jednání,“ konstatoval.

Chcípni! Studentka po rozchodu pobodala expřítele, pak skočila z okna

Podle něj byl dívčin život protkán hustou pavučinou lží a manipulací. Soud měl proto problém uvěřit, že nyní před soudem hovoří pravdu – zvlášť, když svá tvrzení několikrát měnila.

„Od jejího vstupu do bytu (kde žil partner a kde na něj zaútočila) jsou důkazy jednoznačné, konzistentní. Jediné, co se tomu vymyká, je výpověď obžalované,“ zdůraznil soudce. Dívce ani jejímu obhájci se nepodařilo senát přesvědčit o tom, že jednala v afektu a ještě přitom měla výpadek paměti.

„Hodně lidí se mě ptalo, proč jsem se chtěla zabít, když jsem v tom vztahu byla šťastná. Ale já jsem asi nebyla. Protože jsem po něm chtěla víc, než mi mohl dát. Mám ho strašně ráda. Nikdy mě napadla myšlenka, že někoho zabiju. Přemýšlela jsem jen nad svojí smrtí,“ tvrdila Galdová.

K soudu ji eskorta přivedla v halence s krátkými rukávy. Na jejích odhalených předloktích byly vidět desítky jizev po řezných ránách. Dívka si ubližovala například břity od holítek nebo třeba kružítkem. Podle soudu však k sebepoškozování nikdy nepoužila nůž s dvaceticentimetrovou čepelí. Senát je přesvědčen, že si ho k expartnerovi vzala ne proto, aby poranila sebe, ale aby zaútočila na něj.

Zhruba v polovině odůvodňování rozsudku se Galdová obrátila na soudce, že chce z jednací síně odejít, protože jí není dobře. Krátce po ní odešla z místnosti i její matka.

K soudu přišel také dívčin otec, který po jednání žádal autora článku, aby o dceři „psal hezky“. Z toho, co se stalo, viní především chlapcovy rodiče. Že kdyby tehdy v noci jeho dceři neotevřeli a nepustili ji do bytu, tak by k ničemu nedošlo.

22. ledna 2024

Autor:
Témata: kabelka
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Létaly židle, lidé je pohřbívali. Volejbalisté Ústí ale baráž senzačně otočili

26. dubna 2024  20:48

Křepčili, jako by vyhráli titul, poskakovali s fanoušky, v extázi jim nabíhaly na krku žíly....

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...