VIDEO: Pražský ohňostroj bude múzami políbený, rozzáří se nad Vítkovem

  • 12
Tradiční pražský novoroční ohňostroj se letos bude nově odpalovat z Vítkova za sochou Jana Žižky. Se starým rokem se Pražané rozloučí z doprovodu 6 293 ran a celou show se ponese symbolika šestek - včetně toho, že podívaná začne v šest hodin večer.

Ohňostroj pak potrvá 616 vteřin, což je něco přes deset minut, vyjeví šest obrazů a připomene významné osobnosti, které mají v roce 2016 jubileum. Půjde například o Karla IV., Tycha Brahe nebo Karla Hynka Máchu. S ohledem na jednotlivé velikány je i vybrán hudební doprovod, který dokreslí celkovou atmosféru.

Součástí projekce bude i v Česku zatím neuskutečněné postupné vystřelování čísel letopočtu začínajícího roku. Některá pyrotechnika byla použita například při letošním výročí pádu Bastily ve Francii, při Zimních olympijských hrách v Soči nebo u výročí založení Kuwaitu v roce 2012.

Pyromuzikální představení se bude jmenovat „Praha Múzami políbená“. Hudební doprovod bude vzhledem k rozsáhlému počtu míst, ze kterých bude možné ohňostroj sledovat, přenášen prostřednictvím rádia KISS 98 a digitálního vysílání Českého Rozhlasu Regina.

Nejlepší místa ke sledování asi desetiminutové atrakce budou na Parukářce, v Riegrových sadech, na Rohanském ostrově, či v nezastavěných částech Karlína.

Uzávěra vrchu Vítkova začne platit 1. ledna od 14.00 hodin, pořadatel zajistí dohled bezpečnostní agentury. Bude posílen počet strážníků a policistů, a to i na vytipovaných místech, ze kterých bude možné ohňostroj sledovat.

Dopravní podnik pak cca od 17. hodiny až do cca 19. hodiny zkrátí intervaly všech linek metra.