Trumfem hnutí ANO do voleb v Praze 6 má být exministr Pilný

  16:01
Hnutí ANO pro letošní komunální volby v Praze 6 vsadí na bývalého ministra Ivana Pilného, proti kterému se postaví starosta Ondřej Kolář z TOP 09, jež nyní jedná se STAN o spolupráci. ANO chce tímto rozhodnutím v šesté městské části odčinit chybu z minulých voleb.

Ministr financí Ivan Pilný (8. července 2017). | foto:  Michal Šula, MAFRA

Před komunálními volbami v roce 2014 oblepilo hnutí ANO Prahu 6 plakáty s tváří své lídryně a zároveň podnikatelky Patricie Pražákové. Jenže skandál s údajně nezákonným bouráním její vily u obory Hvězda přispěl k tomu, že hnutí v městské části nakonec nezvítězilo a Pražáková skončila jako řadová zastupitelka.

Podobný přehmat už nechce ANO znovu opakovat. Jeho překvapivým trumfem pro letošní komunální volby v Praze 6 má proto být nedávný ministr financí Ivan Pilný. Přitom ještě nedávno se o něm mluvilo jako o možném kandidátovi na pražského primátora.

„O možnosti kandidovat v Praze 6 jsem mluvil s předsedou místní organizace (Romanem Mejstříkem, pozn. red.) a v zásadě jsem s tím souhlasil,“ sdělil MF DNES Pilný. Dodal, že definitivně rozhodnout by se mělo příští týden na oblastním sjezdu hnutí.

Otázkou však zůstává, kolik času bude kampani v Praze 6 věnovat, protože současně se bude na podzim ucházet o křeslo v Senátu. „Zatím jsem se ale ještě nerozhodl, který ze čtyř pražských obvodů si vyberu, nejspíše to bude v Praze 12,“ dodává exministr.

Přesné pořadí na kandidátce prozatím ANO nezná. Podle předsedy Romana Mejstříka by se však měli o hlasy voličů znovu ucházet i současní radní a zastupitelé. „Za sebe předpokládám, že budu kandidovat nejen v městské části, ale i na magistrát,“ říká Mejstřík.

Námluvy se zasekly

Vítězství a jedenáct mandátů z posledních voleb obhajuje TOP 09. Jejím lídrem by se měl opět stát současný starosta Ondřej Kolář. „Budu na prvním místě kandidátky. To je zatím jediné, co máme schváleno,“ potvrdil sám Kolář.

Podle něj strana zatím ucelenější představu o podobě kandidátky nemá, jasno by mělo být nejdříve na konci dubna. Zatímco v boji o magistrát spojí TOP 09 síly se Starosty a nezávislými (STAN), v případě šesté městské části ke stejnému kroku zatím nedošlo. A to i přesto, že obě strany spolupracují ve vedení radnice už téměř čtyři roky a v senátních volbách v roce 2016 uspěl jejich společný kandidát Jiří Růžička. 

Další jednání sice partaje připouštějí, kandidátky však stále připravují odděleně.

„Se Starosty jsme samozřejmě mluvili, ale jakékoliv další jednání chtějí vést až po svých víkendových primárkách. Je to jedna z možností, kterou zvažujeme,“ přiznává Kolář. A opatrně na toto téma hovoří i místostarosta Jan Lacina, který bude obhajovat pozici lídra za STAN. „Dávalo by smysl, kdybychom koalici vytvořili i pro komunální volby. Ale od kolegů jsme zatím nedostali nabídku, které by nešlo odolat,“ říká Lacina.

Podle něj však jsou Starostové schopni postavit sami dostatečně silný tým. „Pro nás je stěžejním tématem transparentnost, proto bude na předních místech Oldřich Kužílek, dále radní a zároveň ředitel Domu dětí a mládeže hlavního města Libor Bezděk nebo herec a manažer divadla Vosto5 Petr Prokop,“ jmenuje Lacina.

Podobu případné koalice může navíc ovlivnit i KDU-ČSL, jejich další spojenec na radnici. „Uvažujeme o samostatné kandidatuře, ale jednáme také o společné koaliční kandidátce s nám blízkými politickými subjekty,“ naznačuje šéf místní buňky lidovců Marián Hošek.

Podle výsledku vnitrostranických primárek by právě on měl být nejvýše postavený kandidát KDU-ČSL. Za ním v pořadí se umístil učitel Jan Bartůšek a produkční Dominika Klepková.

ODS chce zpět na výsluní

Dlouhé roky bývala Praha 6 baštou ODS. Naposledy ale strana ztratila a skončila v opozici. Nyní pro volby hledá novou strategii a chce znovu navázat na své dřívější úspěchy.

Kandidátka by měla být kompletně sestavena do konce května, velké personální změny však předseda občanských demokratů v Praze 6 Jakub Stárek nepředpokládá.

„Budu chtít obhajovat mandát zastupitele a jestli budu usilovat také o lídra, bude záležet až na podpoře členské základny,“ nastiňuje vlastní budoucnost.

Zato Zelení před čtyřmi roky výrazně uspěli, když získali šest míst v zastupitelstvu. Jenže po roce vlády s TOP 09, STAN, ANO a lidovci je partneři vypudili a později složila mandát i jejich nejvýraznější tvář Petra Kolínská, která se přestěhovala do sousední Prahy 7.

Přesto strana věří, že ještě posílí. „Intenzivně spolupracujeme s občanskými iniciativami a sousedskými spolky. Věřím proto, že v nadcházejících volbách získáme minimálně osm zastupitelských mandátů,“ je přesvědčen lídr kandidátky a zastupitel Petr Píša.

Jeho by měla doplnit jako dvojka odbornice na prorodinnou politiku Pavla Ducháčková Chotková a trojkou bude místopředseda radniční komise pro otevřenou radnici Pavel Weber.

Využít vysokých voličských preferencí z nedávných sněmovních voleb chtějí v Praze Piráti, kteří své zástupce v místním zastupitelstvu dosud nemají.

„Máme zde velmi aktivní buňku a budeme kandidovat samostatně. V čele by měl být projektový manažer Ondřej Chrást“ sdělil místopředseda krajského sdružení Pirátů v Praze Adam Zábranský.

I ČSSD už má představu, kdo by měl vést stranu do voleb. „Věřím, že bude kandidovat vysokoškolský pedagog Petr Pavlík,“ jmenuje náměstek primátorky Petr Dolínek čerstvě zvoleného předsedu pražské ČSSD, který v lednu nahradil exministra Miloslava Ludvíka.

Pevnou voličskou základnu mají v Praze 6 také komunisté. Ti na první místo kandidátky znovu vybrali zastupitelku Helenu Briardovou.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Kladenští volejbalisté slaví po šesti letech medaili, vybojovali bronz

19. dubna 2024  19:50

Kladenští volejbalisté získali extraligový bronz a medaili slaví poprvé od roku 2018, kdy obsadili...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...