ANKETA: Náměstí ve městech zaplnily vánoční trhy. Vyberte ty nejkrásnější

  12:00
Centra krajských měst zdobí od konce listopadu vánoční trhy. Zatímco Praha vsadila na osvědčené tradice, ostatní města se nedrží zpátky. V Liberci otevřeli kancelář Ježíška, v Plzni na náměstí mají v betlémě živá zvířata. V Ostravě pak dokonce prodávají svařák s konopím. Kam za trhy vyrazíte Vy? A které jsou podle Vás nejkrásnější?

Vánoční atmosféra na trzích na náměstí Republiky v Plzni (5. prosince 2023) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Rozhodovat o tom, které krajské město letos hostí nejkrásnější vánoční trhy, můžete od pátku 14. prosince, výsledky vyhlásí redakce iDNES.cz o týden později.

Nejkrásnější vánoční trhy vybírejte zde

Hlasovat můžete až do půlnoci 21. prosince.

Praha je v období svátků definicí zimní pohádky,“ vysvětluje CNN travel, proč podle ní patří trhy na Staroměstském náměstí (a také Václavském) k nejkrásnějším na světě. Návštěvníci by podle televizní stanice rozhodně neměli chladně minout stánky s dárky, klobásami a svařákem, pěvecká a taneční vystoupení nebo vánoční dílny.

Vánoční výzdoba stromu na Staroměstském náměstí je v kombinaci červené, vínové a zlaté evokující barvy metropole. Trhy v jeho okolí jsou tematicky vyzdobené ve znamení pohádkové Popelky.

Staroměstské náměstí v Praze letos rozzářil vánoční smrk původem z Českolipska.

Zatímco jinde bývají vánoční trhy většinou přímo na náměstí, Mladá Boleslav ve Středočeském kraji patří k výjimkám. Na Staroměstském náměstí tu září jen vánoční strom a nazdobené stánky lidé najdou o půl kilometru vedle v parku Výstaviště. K mání je tu tradiční vánoční sortiment, nechybí ani občerstvení a různé atrakce pro děti. Zábavu zajišťuje doprovodný kulturní program.

Rozsvěcení vánočního stromu a vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi

Českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. zaplnila stovka dřevěných chaloupek, které tvoří adventní městečko. Návštěvníci vánočních trhů v nich kupují drobné dárky, ozdoby i oblíbené pochutiny. Přestože někteří stánkaři přijímají platby kartou, většina trhovců vyžaduje hotovost. Mezerou trhů i nadále zůstává absence vratných zálohovaných kelímků.

Vánoční trhy obsadily náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích

Vánoční trhy v Plzni u katedrály svatého Bartoloměje nabízejí tu pravou sváteční atmosféru. Regionální prodejci zaplnili dřevěné stánky nejrůznějším zbožím. Kdo chce, může vystoupat na zvonici, a když si zazvoní, může si přitom něco přát. Nechybí tradiční dřevěný betlém s postavami v životní velikosti ani živá zvířata ve chlévě. Nad celým prostranstvím září obří vyhlídkové kolo a z historického kolotoče zní i tematická hudba.

Vánoční atmosféra na trzích na náměstí Republiky v Plzni

Tradičně nejkrásnější advent v Karlovarském kraji bývá na historickém náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu. Na rozdíl od minulých let se letos předvánoční čas slaví na celé ploše náměstí. Nechybí ani tradiční kluziště, s nímž Cheb přišel před lety jako první.

V rámci sobotních kulturních akcí se mohou návštěvníci trhů těšit na zajímavé interprety. V sobotu 16. prosince večer se představí Inflagranti a Josef Vojtek a sobota 23. prosince bude patřit Markétě Konvičkové s kapelou.

Vánoční trhy v historickém centru města Cheb

Adventní trhy v Ústí nad Labem jsou ve zcela novém kabátě. Nutno říct, že povedeném. Vypadají o poznání lépe než v předchozích letech. Příjemnou změnou je, že tady návštěvníci nenarazí na nabídku, která se hodí spíše na pouť. Trhy dostaly jakýsi jednotný řád.

Na Lidickém náměstí, kde se trhy už několik let konají, stojí vánoční vesnice s nazdobenými stánky. Pořídit se tady dá téměř všechno, co k Vánocům tradičně patří – jmelí, ručně vyráběné ozdoby, skleněné figurky, perníčky s věnováním, výrobky z ovčí vlny.

Vánoční trhy na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem

Na náměstí v Liberci před vkusně nazdobenou radnicí najdou návštěvníci vše, co k Vánocům neodmyslitelně patří. Novinkou je motorový vláček a jukebox. Motivem libereckých vánočních trhů je Ježíšek, který tu má i svoji kancelář, ale především herrnhutská neboli ochranovská hvězda. Ta vznikla před zhruba 160 lety v zámku Herrnhutské jednoty bratrské a je považována za pramáti všech vánočních hvězd.

Liberecké trhy v kostce - strom, kolo, vláček

Velké náměstí v Hradci Králové se proměnilo ve sváteční tržiště. Na 90 stánků nabízí především občerstvení, zimní doplňky nebo drobné dárky. Letošní novinkou vánočních trhů je umělé kluziště, které je pro návštěvníky zdarma. Potěší i kyvadlová doprava od nádraží, která staví i na hlavních přestupních uzlech MHD v centru města.

Vánoční trhy na Velkém náměstí v Hradci Králové

Adventní trhy v Pardubicích byly v minulosti často terčem kritiky. Stánky jako na laciných trzích, málo prostoru na Pernštýnském náměstí, dlouhé fronty na občerstvení. Město se proto v posledních letech snažilo tradiční trhy vylepšit a letos sáhlo ke změně pořadatelské agentury. A změny jsou znát. Trhy v jedinečném prostředí starého města mají atmosféru. I letos láká do Pardubic oblíbená akce Advent s vůní perníku. Místní kavárny, cukrárny a nově i restaurace jsou provoněné touto tradiční pochoutkou.

Adventní trhy na Pernštýnském náměstí v Pardubicích

Slavnostním rozsvícením dvanáctimetrového smrku omorika odstartovaly první adventní neděli v Jihlavě městě trhy. Kromě tradičního vánočního stromu na Masarykově náměstí nechybí ani adventní vesnička plná dřevěných stánků, betlém, historický kolotoč, zvonička a místo pro napsání vzkazu Ježíškovi nebo jedinečné kruhové kluziště kolem Morového sloupu. Nově letos přibylo také obří vyhlídkové kolo.

V horní části jihlavského Masarykova náměstí vznikla adventní vesnička.

Hned na pěti místech se se letos v centru Brna rozprostřely Brněnské Vánoce se stánky. Pod nazdobenou jedlí na náměstí Svobody se mlsají tradiční laskominy a pijí horké nápoje, na Moravském náměstí se bruslí a stoupá k výšinám na obřím vyhlídkovém kole, další místa nabízejí jmelí, svícny či perníčky. Brněnskou tradicí zůstal turbomošt, který se pod Špilberkem v adventu nalévá už čtrnáctým rokem.

Atmosféra vánočních trhů na brněnském Moravském náměstí

Olomoucké vánoční trhy i letos nabízejí pestré složení stánků, zajímavé atrakce i kouzelnou atmosféru podpořenou půvabem historického centra a jeho uliček, pro kterou jsou pověstné. Na Horním náměstí se letos poprvé koná kromě kulturního programu každou sobotu také gastroshow, v rámci níž připravují pro diváky na pódiu pokrmy i renomovaní šéfkuchaři a představují nové recepty.

K dispozici je i několik vyhlídkových míst, tím nejviditelnějším je ruské kolo. Atraktivita olomouckých uliček však začíná trhům zčásti škodit, neboť hlavně ve „špičce“ už bývají lidmi přeplněné.

Mezi dominanty olomouckých vánočních trhů patří ruské kolo.

V centru Ostravy si mohou lidé užívat adventní atmosféru na čtyřech vánočních scénách. Vedle Masarykova náměstí se aktivity rozprostřely již tradičně také na Jiráskovo náměstí, Náměstí dr. Edvarda Beneše a Prokešovo náměstí. Masarykovu náměstí již několik let vévodí 32 metrů vysoké vyhlídkové kolo. Speciální novinkou je pak konopný punč, který obsahuje látku CBD a čtrnáct procent alkoholu.

Mimo rozzářený vánoční strom je letos na ostravských trzích také vyhlídkové kolo.

Až do 23. prosince žije zlínské náměstí předvánočním veselím. Adventní trhy nabízejí několik novinek, jednou z nich je například obří adventní věnec. Součástí trhů je také poprvé vánoční rozhledna. Trhy doprovází bohatý hudební program, spoustu stánků s občerstvením a výjimečnou atmosféru. V rámci testu MF DNES je za co chválit. Naopak mínusem je opakující se sortiment ve stáncích a prodej věcí, které s Vánocemi nemají moc společného.

Vánoční trhy ve Zlíně

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

V pražské Bubenči hořel byt. Záchranáři ošetřili devět lidí, dva zraněné odvezli

27. dubna 2024  21:05,  aktualizováno  21:15

V ulici Šmeralova v pražské Bubenči v sobotu večer hořelo. Oheň zasáhl dvě místnosti bytu ve třetím...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Divácký ligový rekord! Na ženské derby přišlo do Edenu přes šest tisíc lidí

27. dubna 2024  16:39

Česká nejvyšší ženská soutěž hlásí nový rekord: 6 216. Tolik lidí zavítalo v sobotu do Edenu na...

Mazali bychom historii, říká o plastice v metru dopravní podnik. Chystá tabulku

27. dubna 2024

Šestnáctiletý student založil petici za odstranění výzdoby ve stanici metra Anděl, která...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...