Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Covid si v kraji vybírá krutou daň, umírá až o padesát procent více lidí

  9:52
Covid-19 si v Plzeňském kraji vybírá vysokou daň. Loni ve čtvrtém čtvrtletí zde zemřelo o téměř 50 procent víc lidí, než byl předchozí pětiletý průměr zmíněného období. Během ledna to bylo o 38 procent více. Smutná čísla vyplývají z údajů Českého statistického úřadu v Plzni. Od začátku epidemie zemřelo v kraji na covid více než 1 200 lidí.
Péče o pacienty s onemocněním covid-19 na JIP plicní kliniky Fakultní nemocnice...

Péče o pacienty s onemocněním covid-19 na JIP plicní kliniky Fakultní nemocnice v Plzni (29. 10. 2020) | foto: MAFRA

„Nárůst úmrtí přímo související s nepříznivou epidemickou situací se projevil ve všech krajích České republiky,“ konstatovali statistici. Tomuto tvrzení odpovídá i bilance počtu úmrtí na covid od začátku epidemie.

Plzeňský kraj se v mezikrajovém srovnání zařadil na deváté místo. Horší je tedy pět krajů - Zlínský, Moravskoslezský, Jihočeský, Královéhradecký a úplně nejhorší Karlovarský.

Tragická bilance nejzasaženějších krajů by mohla podle názoru některých odborníků souviset i s nízkou mírou solidarity velkých pražských nemocnic s oblastmi, kde byla a stále jsou lůžka nejvíce obsazená.

Tereza Mildorfová z plzeňské pobočky statistického úřadu upřesnila, že v loňském 4. čtvrtletí v Plzeňském kraji zemřelo 2 292 lidí, průměr za 4. čtvrtletí v letech 2015 až 2019 byl 1 566 zemřelých. Loni tedy došlo ke skoku o 726 lidí, což je nárůst o 46,4 procenta.

Ještě horší čísla signalizuje statistika zemřelých na covid, kteří umírali a stále umírají hlavně v nemocnicích. Od začátku epidemie do 16. října loňského roku měl Plzeňský kraj v mezikrajovém srovnání čtvrtý nejmenší počet zemřelých na covid na 100 tisíc obyvatel, a to 9,5. 

Ale 28. listopadu se posunul na páté místo s počtem 69,4 a letos ke konci ledna se tento počet vyšplhal na 204,1 zemřelých. Kraj se tak posunul na deváté místo. Od začátku epidemie zde s touto diagnózou zemřelo 1 205 lidí.

A jaké je vysvětlení toho, že Plzeňský kraj byl ještě 16. října v počtu zemřelých na čtvrtém místě a dnes je na devátém? Může za to například britská mutace?

Ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš konstatoval, že příčin může být celá řada. „Může to být skladba obyvatel, dostupnost zdravotní péče, bál bych se říci jen jeden důvod. Protože nemáme dostatek informací, nevíme ani to, jaké procento je tu britské mutace, protože ne všechny laboratoře všechny vzorky analyzují,“ uvedl Bartoš. 

„A na to, aby hygienická stanice dělala analýzy, nemá personální kapacity,“ vysvětlil ředitel. Ten by uvítal, kdyby s analýzami pomohlo ministerstvo zdravotnictví.

Bartoš se v této souvislosti domnívá, že ministerské studie by měly zjišťovat i míru solidarity velkých fakultních nemocnic, které jsou hlavně v Praze. Podle něj míra solidarity s nejzasaženějšími regiony, kam patří Karlovarský a Plzeňský kraj, nebyla příliš veliká.

Počet zemřelých na covid na 100 tisíc obyvatel

  • 1. Praha 138,8 
  • 2. Středočeský 164,5 
  • 3. Pardubický 175,3 
  • 4. Liberecký 187,7
  • 5. Ústecký 189,3
  • 6. Jihomoravský 192,5
  • 7. Vysočina 193,2
  • 8. Olomoucký 196,3
  • 9. Plzeňský 204,1 
  • 10. Zlínský 205,2 
  • 11. Moravskoslezský 207,0 
  • 12. Jihočeský 207,8 
  • 13. Královéhradecký 256,3 
  • 14. Karlovarský 397,2 

Pozn.: Údaje od začátku epidemie do 28. února

Jsou tu náznaky, že velké fakultní nemocnice - hlavně v Praze - nebyly příliš solidární s nejvíce zasaženými okresy při přijímání pacientů z těchto míst. Z nemocnic Plzeňského kraje i z plzeňské fakultní nemocnice totiž pacienti neputovali většinou do Prahy, ale do vzdálenějších zařízení například ve Znojmě, Pelhřimově, Novém městě na Moravě, Berouně či Kyjově.

„Jestli se pražské nemocnice bály, že se k nim virus přelije a pak sami budou potřebovat pomoc, nevím, ale jisté je to, že plzeňská fakultní nemocnice je nyní nejzatíženějším zdravotnickým zařízením v celé České republice. Žádali jsme v Praze o další přístroje ECMO, nějaké jsme dostali, teď už nám ale další požadavky zamítli. Když to shrnu, do Prahy je daleko a my tady v Plzni jsme si to lidově řečeno vyžrali až na dno,“ popsal situaci Bartoš.

Pacienty převáželi do vzdálenějších zařízení

Ještě hůře než Plzeňský dopadl Karlovarský kraj. Zatímco v Praze zemřelo od začátku epidemie do letošního 28. února na covid 138,8 lidí na 100 tisíc obyvatel, v Plzeňském kraji to bylo 204,1, tedy o 47 procent víc, v Karlovarském 397,2, tedy o 186 procent víc než v Praze.

Primář covidového oddělení sokolovské nemocnice Martin Straka také připustil, že solidarita pražských nemocnic byla velmi nízká a pomáhaly spíš malé, často velmi vzdálené nemocnice. Problém je ale v tom, že tyto nemocnice nemají přístroje ECMO, které drží při životě lidi s těžkými dýchacími problémy.

„Podle dosud dostupných předběžných údajů zemřelo v lednu letošního roku v Plzeňském kraji celkem 816 osob, což bylo ve srovnání s lednovým průměrem let 2015 až 2019 o 37,7 procenta více,“ vypočetla Mildorfová.

Doplnila, že z celkového počtu zemřelých v Plzeňském kraji v lednu 2021 bylo podle předběžných údajů 446 mužů a 370 žen. Mezi zemřelými byli nejčastěji lidé ve věku 75 a více let, celkem 513, což bylo téměř 63 procent. Nejhorším dnem byl 23. leden, kdy v kraji zemřelo 36 lidí.

Podle dosud dostupných údajů z hlášení úmrtí zemřelo v lednu 2021 v celé České republice 15,9 tisíce obyvatel, což je o 5 630 více než v lednu 2020 a jde o 50procentní nárůst proti průměru z let 2015 až 2019.

V mezikrajském porovnání zemřelo v lednu nejvíce lidí v Karlovarském kraji, kde byl jejich počet o 117,1 procenta vyšší, než pětiletý průměr. Nejlépe na tom bylo Hlavní město Praha, kde se počet zemřelých zvedl o 27,5 procenta.

  • Nejčtenější

Na dálnici D5 náhle zemřel řidič. Než zkolaboval, stihl zastavit

Ve středu odpoledne zasahovali záchranáři na 82. kilometru dálnice D5. Během jízdy zde náhle zkolaboval řidič osobního automobilu. Oživit se ho podle policejní mluvčí Hany Kroftové nepodařilo.

24. července 2024  17:07

U Postřekova hořela skládka pneumatik. Kolabovali hasiči, oheň už se nešíří

Hasiči kolem 15:30 lokalizovali požár hromady pneumatik a rodinného domu v Mlýnci u Postřekova na Domažlicku. Hořet začalo po poledni a požár se rozšířil na okolní budovy, vzhledem k počtu...

21. července 2024  14:38,  aktualizováno  19:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší požár za poslední roky, řekli hasiči. U Postřekova jich několik zkolabovalo

Nedělní odpolední pohodu v Mlýnci u Postřekova narušil obří požár. Plameny podle svědků šlehaly do výšky 15 metrů. V obci shořelo několik nemovitostí. Nejvíce byla zasažena stodola, sousední dům byl...

21. července 2024  19:32

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachovska

Policisté pátrali po čtrnáctileté dívce z Tachovska, která v úterý před půlnocí odjela se svým známým do Německa. Kousek za hranicí údajně vystoupila z auta a tam její stopa končila. Policie o...

24. července 2024  14:59,  aktualizováno  25.7 7:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

Na Tachovsku je příliš propadlíků z řad cizinců, regionu teď pomůže stát

Zlepšit na Tachovsku výsledky ve vzdělávání má projekt s názvem Desegregace vzdělávání dětí a žáků se sociálním vyloučením. Příhraniční okres vybrala pro účast na projektu Agentura pro sociální...

26. července 2024  15:21

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Přívětivé náměstí v Plzni. Jeho podobu má určit architektonická soutěž

Architektonickou soutěž na úpravu náměstí Republiky vyhlásila plzeňská radnice. Zástupci města si od plánované úpravy slibují, že se náměstí, jehož dominantou je katedrála svatého Bartoloměje, stane...

26. července 2024  9:28

Plzeňští hokejisté vstoupili na led. Chystá se s nimi i pětice nováčků

Ve čtvrtek se sešli k prvnímu společnému tréninku v hale hokejisté plzeňské Škody. Na ledě nechyběla ani pětice nových tváří. K týmu se tento týden na zkoušku připojili čtyři hráči, kteří zabojují o...

26. července 2024  7:59

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....