Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Za fiktivní opravy a podvody dostal automechanik šest a půl roku vězení

  10:58
Krajský soud v Pardubicích poslal za podvody na 6,5 roku do vězení Lukáše Slezáka. Ten je obžalovaný, že od lidí, kteří prodávali své vozy, auta vylákal, aniž by za ně zaplatil plnou cenu. Jiným šoférům slíbil opravy, které neprovedl, ale nechal si je zaplatit. Motoristy tak připravil o bezmála 6 milionů korun.

Lukáš Slezák před hlavním líčením u Krajského soudu v Pardubicích. | foto: iDNES.cz

Podle obžaloby třiatřicetiletý Lukáš Slezák z míst svých bydlišť ve Skutči, Praze 9 a Chrasti u Chrudimi vyhledával lidi, kteří chtěli prodat osobní auto nebo poptávali opravu vozidel či náhradní díly.

„Měl v úmyslu se těchto předmětů zmocnit a obohatit se. Proto předstíral před poškozenými zájem tato vozidla zakoupit, či si je pronajmout,“ uvedla v rozsudku soudkyně Anna Sobotková.

Spis také uvádí, že aby obžalovaný přesvědčil poškozené, že jedná s poctivým záměrem, nabízel a vyplácel jim i zálohy. 

Když ale získal motorová vozidla do svého držení, zbylou částku do plné ceny už prodávajícím nedoplatil a s vozy nakládal jako s vlastními. Prodával je dalším zájemcům. 

Podle spisu podobně postupoval, i když od zákazníků přebíral porouchané automobily, které měl opravit. Podle žalobce smluvenou práci neodvedl, ale nechal si ji zaplatit. Nespokojení zákazníci se pak marně domáhali vrácení peněz.

Takto získanou hotovost si obžalovaný nechával pro svoji potřebu. Celkem tak způsobil desítkám poškozených škodu ve výši bezmála pět milionů korun.

Falšoval protokoly o testování repasovaných dílů

Navíc v letech 2015 až 2017 nabízel prostřednictvím inzerátů na internetu opravy a přestavby motorů automobilů, opravy a repase vstřikovacích čerpadel, případně i jiné služby.

Jenže ty podle obžaloby pouze předstíral. Byl si vědom, že práce v nabízeném rozsahu není schopen provést, protože k tomu nemá náležité vybavení. Na některých motorech vůbec nepracoval.

Poškozeným pak tvrdil, že opravená a repasovaná vstřikovací čerpadla jsou stoprocentně funkční a mají protokol z autorizované testovací stanice. Také uváděl, že čerpadla jsou repasovaná s použitím originálních náhradních dílů a jsou kalibrovaná na certifikovaném testovacím zařízení.

„Vědomě tak uváděl lživé informace, neboť repasované díly netestoval na autorizované stanici, protože jí ani nedisponoval. Protokoly o tomto testování vytvářel sám na počítači podle předlohy a data do nich zapsaná falšoval a upravoval tak, aby protokol vzbuzoval přesvědčení o řádně provedeném otestování dílu,“ uvedla v rozsudku Sobotková.

Obžalovaný někdy vystupoval i pod falešnými jmény

V některých případech před zájemci Slezák vystupoval dokonce pod smyšlenými jmény, a to jako Ladislav Fišer, či Dostál nebo jménem smyšlené a neexistující společnosti PRO Diesel Tech s.r.o., pod jejímž označením též vydával doklady a smyšlené protokoly o testování.

Za podvod už byl Slezák v minulosti trestaný, soud jej však podmíněně propustil, a to na zkušební dobu pěti let. V té se ovšem obžalovaný k podvodům vrátil.

„Po propuštění z vězení jsem bydlel u matky a měl jsem nastoupit do práce. Ale při zdravotní prohlídce zjistila obvodní lékařka, že mám vážně nemocné ledviny, jedna pracuje na dvacet, druhá na třináct procent. Dostal jsem invalidní důchod třetího stupně a 4700 korun měsíčně, z čehož nebylo možné vyžít,“ popsal při výslechu obžalovaný.

Proto si přivydělával brigádně, pomáhal otci, který měl stavební živnost. Ten však náhle zemřel a tím Slezák přišel o zdroj příjmů. Do toho obžalovanému začaly selhávat ledviny a dojížděl do Chrudimské nemocnice třikrát týdně na dialýzu.

„Neměl jsem jinou možnost, jak si vydělat peníze. Zkopíroval jsem inzeráty na internetových portálech a začal podnikat,“ vypověděl Slezák. Obžalovaný se vzdal práva na odvolání, státní zástupce si ponechal lhůtu.

  • Nejčtenější

Hlavní tah na Moravu bude po deset dní zavřený, kamiony si zajedou 71 kilometrů

Tato zpráva se nebude číst lehce řidičům kamionů. V souvislosti s opravovaným silničním tahem I/35 u Moravské Třebové na ně po dobu deseti následujících dní čeká 71 kilometrů dlouhá objížďka. Trasa z...

25. července 2024  16:44

ŘSD začalo stavět obchvat Pardubic i na nevykoupených pozemcích hokejisty

Ředitelství silnic a dálnic začalo pracovat i na nevykoupených pozemcích potřebných pro severovýchodní obchvat Pardubic. Státní podnik se nedokázal dohodnout na podmínkách odprodeje pozemků bývalého...

26. července 2024  9:23,  aktualizováno  11:02

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budimex začal stavět D35 mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem. Vlažný start, říká ŘSD

I když uplynulo čtvrt roku od chvíle, kdy polská společnost převzala staveniště budoucí dálnice mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, až dosud se tam mnoho nezměnilo. Ředitelství silnic a dálnic mluví o...

24. července 2024  13:58

Friis: Krasniqi mohl být králem Prahy, ale hlavní je výhra. Ocenil výkon zálohy

Svůj první soutěžní zápas na lavičce Sparty zvládnul, takže na tiskovou konferenci přišel v dobrém rozmaru. „Jsem tu potřetí a zase se mě ptáte, jak se cítím. Ale bylo to fantastické,“ řekl usměvavý...

20. července 2024  6:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

První střelec Sparty v sezoně: Chci do reprezentace, udělám pro to všechno

Za minulý ligový ročník dal jediný gól. „Svou normu“ sparťanský fotbalista Matěj Ryneš splnil hned v úvodním dějství nové sezony. Proti Pardubicím v nastavení první půle vyrovnal na 1:1, po přestávce...

19. července 2024  22:13

Kdo je ta tajemná posila? Pardubice kampaní v ulicích avizují další hvězdu

Původně avizované drobné změny v kádru pardubických hokejistů jsou definitivně v prachu. Po Jiřím Smejkalovi a Romanu Červenkovi se Dynamo brzy chystá přidat na soupisku další zvučné jméno, klub...

26. července 2024  16:42

Velorexy přijíždějí na kulatá výročí „domů“. V České Třebové mají velký sraz

Ikonická vozítka Velorex se dnes sjíždějí do České Třebové, do místa, kde toto kdysi posmívané a nyní sběrateli ceněné vozidlo za druhé světové války přišlo na svět. U příležitosti kulatých výročí...

26. července 2024  12:59

ŘSD začalo stavět obchvat Pardubic i na nevykoupených pozemcích hokejisty

Ředitelství silnic a dálnic začalo pracovat i na nevykoupených pozemcích potřebných pro severovýchodní obchvat Pardubic. Státní podnik se nedokázal dohodnout na podmínkách odprodeje pozemků bývalého...

26. července 2024  9:23,  aktualizováno  11:02

Zifčák se těší na pardubické fandy: S Karvinou se jim můžeme ukázat

Všimnete si toho okamžitě: dobrá nálada z fotbalového útočníka Pavla Zifčáka vyloženě prýští, pořád se směje. „Jsem tu šťastný. Beru to tak, že mi Pardubice otevřely cestu do ligy. Jsem jim za to moc...

26. července 2024  8:59

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....