Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Operní pěvkyně Dagmar Pecková | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Tahanice skončily. Festival Zlatá Pecka se letos zaměří na Dvořáka

  • 0
Třetí ročník hudebního festivalu Zlatá Pecka Chrudim, který svým jménem zaštítila a spoluorganizuje místní rodačka, mezzosopranistka Dagmar Pecková, se uskuteční od 25. srpna do 2. září.

O jeho organizaci se postará nově založený Spolek Zlatá Pecka, oznámili v tiskové zprávě pořadatelé. Dosud festival pořádala městská organizace Chrudimská beseda, která si jej objednávala u agentury Camerata zastupující Dagmar Peckovou.

Letošní dramaturgie je věnována dílu Antonína Dvořáka. Stěžejní akcí festivalu bude koncertní provedení jeho opery Rusalka. Pokud se pořadatelé dohodnou s městem Chrudim ohledně podmínek spolupráce, uskuteční se představení na již tradičním místě v Klášterních zahradách.

Předehrou k programu přehlídky, která chce přiblížit hudbu širokému publiku, bude projekce filmu Rusalka režiséra Petra Weigla z roku 1977 ve vybraných letních kinech po celé republice. Program festivalu letos nabídne celkem 12 akcí, zavítá i do Pardubic, Heřmanova Městce a do Holic.

Osud dalšího pořádání festivalu ve městě byl dlouho nejistý. Zpěvačka kritizovala starostu Františka Pilného (ANO) zvláště za to, že snímek, na němž je s ní vyfotografován, byl použit pro předvolební kampaň ANO v Chrudimi, i když k tomu nedala souhlas. Požadovala od Pilného omluvu.

Starosta se nakonec v pořadu České televize Reportéři ČT omluvil, i když s poznámkou, že to dělá proto, aby odblokoval jednání o festivalu. Smlouvu s pořádajícím spolkem zatím radnice nepodepsala.

„Rád bych se se zástupci spolku tento týden sešel,“ řekl ČTK starosta František Pilný. Město má na podporu festivalu připraveno v rozpočtu půl milionu korun. Pecková uvedla, že dostala řadu nabídek uspořádat festival mimo Chrudim.

„Pořádání festivalu jinde než v Chrudimi a v regionu, kde jsem prožila svoje mládí a kde jsem vlastně zahájila svoji cestu na světová pódia, by pro mě postrádalo smysl. Mým cílem není pořádat festival, mým cílem je pořádat festival v Chrudimi a založit tak tradici, která tu bude žít dál svým vlastním životem,“ vyjádřila se v tiskové zprávě.

Kromě samotného festivalového programu bude součástí i samostatný projekt Zlatá Pecka podporuje mladé talenty a třídenní interpretační kurzy Dagmar Peckové. Jsou určené začínajícím adeptům klasického zpěvu.