Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Obyvatel v Pardubicích mírně ubývá, lidé mizí do obcí v okolí

  7:47
Pardubičtí zastupitelé nastavili ve strategickém plánu města v roce 2016 možnosti, jak v horizontu 30 - 40 let zvýšit počet obyvatel města až na 120 tisíc. Ze statistik ale vyplývá, že lidí v krajském městě naopak mírně ubývá.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Michal Klíma, MAFRA

„Přivést do města více trvale žijících obyvatel bylo jedním z bodů naší radniční koalice již na jejím počátku. Vzhledem k aktuálnímu velmi pozitivnímu rozvoji průmyslu, ohlášenému nárůstu pracovních míst v Pardubicích a faktu, že mnoho lidí sem do zaměstnání denně dojíždí, se budeme snažit udělat vše pro to, aby chtěli nejen tito pracovníci s rodinami, ale například i absolventi škol v našem městě také bydlet,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Ovšem to se zatím nedaří naplnit. Podle statistik za poslední čtyři roky ubylo trvale hlášených obyvatel v krajském městě o 801 na celkových 85 113 lidí.

„Za jedno volební období trend zvrátit nejde, za posledních 15 let se Pardubice nerozrůstaly, nabídly navíc jen 25 procent plochy pro bydlení, kdežto okolní obce 40 procent, umožnily lidem stavět,“ pojmenovala náměstkyně primátora Helena Dvořáčková hlavní problém Pardubic.

Lidé mizí do obcí v okolí, kterými jsou třeba Srch, Kunětice, Sezemice, Srnojedy nebo Starý Mateřov.

„V posledních letech se lidé z Pardubic stěhují do obcí hradecko-pardubické aglomerace a na jih směrem na Chrudim, kde je růst nejzřetelnější. Svého času to bylo Holicko. Záleží na cenové přijatelnosti a připravenosti pozemků,“ potvrdil trend statistik Petr Dědič.

Parcely pro rodinné domy jsou také v Pardubicích, poptávce ale nestačí. Stovka pozemků ve Svítkově se nedávno rychle vyprodala. „Po 15 minutách rezervační systém spadl, 40 parcel bylo zadaných okamžitě. Lidé mají o tento druh bydlení zájem,“ řekla Dvořáčková.

Dostatek bytů se město snaží zajistit prodejem svých bronwfieldů, tedy někdejších průmyslových areálů. Pro bývalý areál Tesla, opuštěný od 90. let, již vybralo investora. Naopak musí vypsat znovu výběrové řízení na prodej a zástavbu části někdejších kasáren Hůrka.

Jasný plán zatím stále magistrát nemá pro rozsáhlá Masarykova kasárna, která před čtyřmi lety bezplatně získal od státu „Je to poslední brownfield v intravilánu města, který můžeme využít či nabídnout investorům. Jsem přesvědčen, že je dobře mít tuto rezervu. Nepochybuji, že těchto více než osm hektarů pozemků nedaleko centra nebude problém využít,“ uvedl Charvát.

Opozice: Zastavuje se zelená plocha, s brownfieldy se nepracuje

Pozitivní změny pro bytovou výstavbu Dvořáčková očekává od nového územního plánu. Současný územní plán podle opozičního zastupitele Petra Klimpla (ODS) bytovou výstavbu moc neumožňuje.

„Nový dokument, který radnice připravuje, má motto Zpátky do města. Chce ale bohužel zastavět spoustu zelených ploch na obou březích Labe. Co se týká brownfieldů, za čtyři roky se toho moc neudělalo, dotáhnout se podařilo akorát areál Tesla,“ dodal Klimpl.

Novou podobu územního plánu, který by zastupitelé mohli schvalovat v roce 2019 nebo 2020, náměstkyně primátora hájí, odčiní podle ní chyby z minulosti. „Stávající územní plán spoustě lidí změnil zastavitelné pozemky na pole, což nový napraví. A k tomu jsou navrženy plochy pro bydlení pro šest tisíc lidí,“ dodala Dvořáčková.

Opoziční zastupitelé často kritizují, že si město naplánovalo v dokumentu růst obyvatel na 120 tisíc lidí. „Při demografickém vývoji je to nereálná fikce,“ řekl zastupitel a architekt Milan Košař (Pardubáci).

„Rodinnými domy se město nenaplní. Rozvojové plochy jsou spíš pro ně,“ uvedl Košař s tím, že trendem je podle něj spíš využít intravilán města a brownfieldy. „Nový územní plán rozvojových ploch nabízí až moc,“ dodal.

Nutné je ale dodat, že reálně žije v Pardubicích mnohem více než 85 tisíc trvale hlášených. Podle statistik ministerstva vnitra, které monitoruje pohyb zahraničních pracovníků, momentálně žije v krajském městě 90 335 lidí.

O další tisíce se pak postarají studenti na univerzitě a lidé, kteří v Pardubicích bydlí, ale hlášení jsou jinde. Počet obyvatel celého kraje se loni zvýšil o 1 250 lidí a dosáhl 518 337 obyvatel.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Hlavní tah na Moravu bude po deset dní zavřený, kamiony si zajedou 71 kilometrů

Tato zpráva se nebude číst lehce řidičům kamionů. V souvislosti s opravovaným silničním tahem I/35 u Moravské Třebové na ně po dobu deseti následujících dní čeká 71 kilometrů dlouhá objížďka. Trasa z...

25. července 2024  16:44

ŘSD začalo stavět obchvat Pardubic i na nevykoupených pozemcích hokejisty

Ředitelství silnic a dálnic začalo pracovat i na nevykoupených pozemcích potřebných pro severovýchodní obchvat Pardubic. Státní podnik se nedokázal dohodnout na podmínkách odprodeje pozemků bývalého...

26. července 2024  9:23,  aktualizováno  11:02

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budimex začal stavět D35 mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem. Vlažný start, říká ŘSD

I když uplynulo čtvrt roku od chvíle, kdy polská společnost převzala staveniště budoucí dálnice mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, až dosud se tam mnoho nezměnilo. Ředitelství silnic a dálnic mluví o...

24. července 2024  13:58

Friis: Krasniqi mohl být králem Prahy, ale hlavní je výhra. Ocenil výkon zálohy

Svůj první soutěžní zápas na lavičce Sparty zvládnul, takže na tiskovou konferenci přišel v dobrém rozmaru. „Jsem tu potřetí a zase se mě ptáte, jak se cítím. Ale bylo to fantastické,“ řekl usměvavý...

20. července 2024  6:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

První střelec Sparty v sezoně: Chci do reprezentace, udělám pro to všechno

Za minulý ligový ročník dal jediný gól. „Svou normu“ sparťanský fotbalista Matěj Ryneš splnil hned v úvodním dějství nové sezony. Proti Pardubicím v nastavení první půle vyrovnal na 1:1, po přestávce...

19. července 2024  22:13

Kdo je ta tajemná posila? Pardubice kampaní v ulicích avizují další hvězdu

Původně avizované drobné změny v kádru pardubických hokejistů jsou definitivně v prachu. Po Jiřím Smejkalovi a Romanu Červenkovi se Dynamo brzy chystá přidat na soupisku další zvučné jméno, klub...

26. července 2024  16:42

Velorexy přijíždějí na kulatá výročí „domů“. V České Třebové mají velký sraz

Ikonická vozítka Velorex se dnes sjíždějí do České Třebové, do místa, kde toto kdysi posmívané a nyní sběrateli ceněné vozidlo za druhé světové války přišlo na svět. U příležitosti kulatých výročí...

26. července 2024  12:59

ŘSD začalo stavět obchvat Pardubic i na nevykoupených pozemcích hokejisty

Ředitelství silnic a dálnic začalo pracovat i na nevykoupených pozemcích potřebných pro severovýchodní obchvat Pardubic. Státní podnik se nedokázal dohodnout na podmínkách odprodeje pozemků bývalého...

26. července 2024  9:23,  aktualizováno  11:02

Zifčák se těší na pardubické fandy: S Karvinou se jim můžeme ukázat

Všimnete si toho okamžitě: dobrá nálada z fotbalového útočníka Pavla Zifčáka vyloženě prýští, pořád se směje. „Jsem tu šťastný. Beru to tak, že mi Pardubice otevřely cestu do ligy. Jsem jim za to moc...

26. července 2024  8:59

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....