Chrudimská nemocnice

Chrudimská nemocnice | foto: Michal Klíma, MAFRA

Chrudimský a pardubický špitál je znovu bez ředitele, odešel ve zkušební době

  • 4
Oblastní ředitel Pardubické a Chrudimské nemocnice Jan Maňaska, který do funkce nastoupil loni v prosinci, ji v pondělí opustil. MF DNES to potvrdila mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

„Ukončil svůj pracovní poměr ve zkušební době,“ uvedla mluvčí. Důvodem podle ní byl fakt, že Maňaska nechtěl být jmenován do čela projektového týmu pro výstavbu urgentního příjmu v Pardubicích. Vedení nemocnice na tom ale trvalo.

V Pardubicích nyní vzniká nový centrální urgentní příjem, který bude stát přes dvě miliardy korun. Stavební část by měla být hotová letos. Během příštího roku by se měl komplex vybavit a spustit.

Získat manažera na pozici oblastního ředitele nemocnic v Pardubicích a Chrudimi se Pardubickému kraji a vedení nemocnice dlouhodobě nedaří. Když na konci roku 2020 rezignoval oblastní ředitel pro západ kraje Miroslav Sirový, trvalo rok a půl, než na jeho místo nastoupil Jan Marounek.

Ten ve funkci působil jen necelý měsíc, protože utrpěl při nehodě v létě loňského roku vážné zranění. Nahradil jej v prosinci 2022 Jan Maňaska.

Oblastní ředitel dvou nemocnic bude chybět i proto, že Chrudimská nemocnice čelí vážným personálním problémům, loni v létě přestalo fungovat lůžkové interní oddělení. Nový ředitel měl jeho chod v nějaké formě resuscitovat.