Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obvinění v kauze zmanipulovaných zakázek končí, Charváta nahradí Ministrová a Hejný

  16:49aktualizováno  28. listopadu 10:09
Šest obviněných lidí za údajné manipulace s veřejnými zakázkami na pardubickém magistrátu skončilo ve funkcích. Město zpřísní jejich zadávání. To jsou první politické výsledky kauzy, ve které je obviněno 19 lidí včetně exprimátora Martina Charváta.
V pondělí skončilo na pardubickém magistrátu všech šest obviněných v kauze s...

V pondělí skončilo na pardubickém magistrátu všech šest obviněných v kauze s veřejnými zakázkami. (27. listopadu 2023) | foto: iDNES.cz

Pokud by si člověk neznalý poměrů myslel, že týden staré zatýkání vrcholných politiků a úředníků v Pardubicích zásadně změní poměry na radnici, musel být při sledování pondělního zasedání zastupitelstva zklamán.

„Psi štěkají a karavana táhne dál. Čekal jsem, že vyvodíte politickou odpovědnost, ale to zjevně neuděláte. Přitom Pardubice mají ostudu po celé republice,“ říkal na adresu radních veterán mezi zastupiteli Petr Klimpl z ODS.

I zástupci dalších opozičních stran chtěli, aby radu města opustili minimálně politici z hnutí ANO. Tedy ze stejné strany, ze které přišli na magistrát Martin Charvát a Helena Dvořáčková, hlavní postavy kauzy. Oba momentálně sedí ve vazební cele kvůli tomu, že by mohli ovlivňovat svědky.

„Váš předseda Babiš v souvislosti s kauzou Dozimetr říká, že STAN je organizovaný zločin. Proto se tedy ptám, jestli pardubické ANO je také součástí organizovaného zločinu?“ uvedl zastupitel za KDU-ČSL Vít Ulrych a rozproudil tím dvě hodiny dlouhou emotivní debatu. „To snad nemyslíte vážně, vy jste tady všechny členy ANO označil za součást organizovaného zločinu,“ velmi se rozčílil na své poměry primátor Jan Nadrchal a odebral Ulrychovi slovo.

Nejostřejší byli zástupci Pirátů. Ti dokonce navrhli odvolání primátora Jana Nadrchala a jeho náměstků Jana Hrabala a Jiřiny Klčové (všichni ANO). Robert Hrdina ze Strany zelených pak chtěl odchod celé rady. Jejich plán však neměl šanci, opozice nemá potřebných 20 hlasů. „Kde je váš plán B, co bude poté, když dnes odvoláme radu města?“ ptal se zastupitel a poslanec za ANO Martin Kolovratník.

Piráti mají výhodu v tom, že jako jedni z mála byli v opozici v minulých volebních obdobích a jsou v ní i nyní. Dá se říct, že se jich kauza, ve které jde třeba o manipulace se zakázkami malého rozsahu nebo o výstavbu parkovacího domu u arény, ani náznakem netýká.

„Kritiku beru od Pirátů, mají na ni právo. Ale od lidovců nebo ODS to považuji za pokrytectví. Vždyť s ANO seděli v minulém volebním období v radě města. A většina těch možných problémů pochází z té doby,“ uvedl radní za Společně pro Pardubice František Brendl.

Charváta v zastupitelském klubu nahradila Ministrová

Právě on byl v pondělí pod největším tlakem. Pokud by měla radniční koalice padnout, právě tento dlouholetý kritik Martina Charváta i celého ANO by musel ukázat vůli k odchodu z vedení města. „Jsem si toho vědom, že tlak je hlavně na nás. Radost z toho nemám, to vám nebudu lhát. Ale upřímně řečeno nevidím žádnou jinou možnou koalici, takže něco bourat nemá smysl,“ uvedl ještě před jednáním Brendl, který byl skutečně v debatě hlavním terčem opozice.

„Hnutí ANO v podobě Andreje Babiše nenávidím. Ovšem komunální politika je hlavně o lidech. A já lidi, jako je Honza Nadrchal nebo Honza Hrabal, považuji za slušné a pracovité lidi, se kterými se mi dobře spolupracuje,“ uvedl Brendl.

Radní města už odpoledne také rozhodli, že všichni obvinění končí ve svých pozicích v městských firmách. Bývalý primátor Charvát pak na pozice rezignoval sám, a to včetně mandátu zastupitele. V klubu ANO ho nahradila tisková mluvčí pardubického letiště Mária Ministrová.

„Všichni ostatní, kteří jsou se současnými kauzami spojováni, budou odvoláni ze statutárních orgánů městských společností, ve kterých figurují. Zároveň vyzveme představenstvo Krajské hospodářské komory, aby bez prodlení navrhlo nového zástupce do rady spolku Centrální polytechnické dílny, kde doposud za komoru působí Jozef Koprivňanský. Ten by měl být následně na valné hromadě spolku odvolán,“ řekl na adresu dalšího obviněného primátor Jan Nadrchal a dodal, že Charváta v radě města nahradil Radek Hejný. Ten je již třetí volební období starostou Polabin.

„Chtěl jsem pomoci současnému vedení města, poněvadž tato doba není úplně jednoduchá. Ne že bych z té funkce měl nějakou radost, byla to snaha pomoci,“ řekl Hejný.

Řízením Rozvojového fondu pak bude podle Nadrchala nově pověřen Jan Kratochvíl, bývalý manažer pardubického hokejového klubu. Ten tak nahradí Michala Drenka, který stejně jako Helena Dvořáčková a Pavel Nevečeřal ve fondu skončil. Ve vedení Služeb města pak bude končit také Aleš Kopecký.

V kauze pardubického magistrátu padly tři návrhy na vazbu (23. 11. 2023):

23. listopadu 2023

  • Nejčtenější

Stavbu obchvatu blokuje bývalá hvězda extraligy. Ať jednají podle zákonů, říká

14. června 2024

Premium Bývalý pardubický hokejista Stanislav Procházka se pustil do boje s Ředitelstvím silnic a dálnic....

Místo ozdoby ostuda. Zrezlou fontánu Pardubice reklamují, voda z ní nepoteče

15. června 2024

Premium Je to přesně rok, co politici z radnice slavnostně v Pardubicích otevírali nové autobusové nádraží....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Budíček dvakrát za noc. Lidi u pardubického letiště ruší charterové lety

14. června 2024  15:48

Lidé z okolí pardubického letiště si stěžují, že je 119krát za léto v noci vzbudí letadlo. Ačkoliv...

Poslední změny. Železničáři jsou před startem největší rekonstrukce v historii

12. června 2024  11:35

Česká železnice se připravuje na největší investiční akci ve své historii. Správa železnic co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pardubice dostanou náhradu za most Kapitána Bartoše, má být hotový do roka

13. června 2024  11:40

Pokud půjde vše dobře, Pardubice budou mít do roka provizorní most přes Labe. Postaví ho vedle...

Trenér Kronďák se nedomluvil s vedením Chrudimi, nahradí ho Tichai

17. června 2024  8:39

Už navždycky zůstane jako kouč podepsaný pod největšími dvěma úspěchy chrudimského fotbalu:...

Náhradní tvář: Výtvarník Nikl ji dal Pernštejnům i žebrákům

16. června 2024  10:49

V hospodářských prostorech pardubického zámku je nově k vidění výstava obrazů Petra Nikla s názvem...

Místo ozdoby ostuda. Zrezlou fontánu Pardubice reklamují, voda z ní nepoteče

15. června 2024

Premium Je to přesně rok, co politici z radnice slavnostně v Pardubicích otevírali nové autobusové nádraží....

Budíček dvakrát za noc. Lidi u pardubického letiště ruší charterové lety

14. června 2024  15:48

Lidé z okolí pardubického letiště si stěžují, že je 119krát za léto v noci vzbudí letadlo. Ačkoliv...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...