Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Vypadá to jako nějaká chobotnice.“ Razie na radnici pardubické politiky šokovala

  10:07aktualizováno  10:54
Razie policistů až do nočních hodin. Domovní prohlídky, zapečetěné kanceláře. Vojenská policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovaly na několika místech v Pardubicích, nejvíce se zajímaly o radnici a městské firmy. Bývalé i současné zastupitele držely izolované od okolního světa i kolegů, kteří se jim marně snažili dovolat. Místní politici jsou děním otřeseni. „Docela se nyní bojím, pro co jsem vlastně zvedal ruku,“ přiznává bývalý radní Vít Ulrych.

Brzký budíček od těžkooděnců a vojenských policistů s domovními prohlídkami zažilo v úterý 19 lidí včetně bývalého pardubického primátora Martina Charváta. Jeho telefon byl v úterý nedostupný stejně jako ten bývalé náměstkyně Heleny Dvořáčkové. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zapečetili kanceláře pardubických náměstků včetně současného primátora. Ti jen nevěřícně sledovali, co se na jejich pracovišti děje.

Policisté se pustili do práce hned ráno a byli důkladní. Zhruba dvě desítky lidí odváželi postupně na výslechy do policejní budovy Na Spravedlnosti. „Nemůžu se nikomu dovolat, co se to děje?“ ptal se bývalý náměstek primátorky Martin Bílek.

Nejen on byl zaskočen zprávou webu Neovlivni.cz, která říkala, že kriminalisté si přišli pro bývalého primátora města Martina Charváta z hnutí ANO. U současného radního města policisté v kuklách prováděli domovní prohlídku.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování dnešního dne provádí souběžnou realizaci úkonů trestního řízení s Vojenskou policií,“ uvedl pouze tiskový mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Dnes v tiskové zprávě uvedla pardubická státní zástupkyně Adéla Rosůlek, která kauzu dozoruje. že se razie týká zakázek města a městských firem Služby města Pardubic a Rozvojový fond Pardubice.

Zásah probíhal i ve firmě VAK

Od rána pak byli policisté i na radnici. Náměstkům primátora zapečetili kanceláře. Ti museli sedět v zasedací místnosti rady. Hodně rušno pak bylo v budově za divadlem, kde sídlí odbor majetku a investic. Ten v minulosti vedl Jaroslav Hruška, který měl v úterý také nedostupný telefon. Podle tajemníka magistrátu Michala Zitka tam kriminalisté strávili mnoho hodin. „Dokonce mám informaci, že tam budou až do rána,“ řekl Zitko.

Policie také navštívila majitele firmy Instal Hanousek s.r.o. Právě té odbor investic a majetku zadal od roku 2018 celkem 87 zakázek za 64 milionů s DPH. Většina z nich byla do dvou set tisíc, tedy bez výběrového řízení. Pod smlouvami jsou často podepsáni právě Hruška a Charvát.

Zakázky v Pardubicích přilákaly policii. Obvinila 19 lidí, zajímá ji exprimátor

Ovšem razie se uskutečnila i v budově krajského úřadu, kde má sídlo Krajská hospodářská komora. Její šéf Josef Koprivňanský měl v úterý také nedostupný telefon. Živo pak bylo rovněž v budově firmy VAK Pardubice, ve které Charvát také působil.

„Jsem z toho otřesený. Moc nechápu, co se děje. Vypadá to jako nějaká chobotnice. Byl jsem v minulém volebním období také v radě města a docela se nyní bojím, pro co jsem vlastně zvedal ruku. Pravda je, že kdykoliv jsem se na radě zajímal o zakázky malého rozsahu, tak jsem se u kolegů se zlou potázal,“ uvedl bývalý radní a dnešní opoziční zastupitel za KDU-ČSL Vít Ulrych.

Podle Radiožurnálu zásah souvisí s 19 lidmi podezřelými ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a dražbě, zneužití pravomoci úřední osoby, podplácení nebo porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Bylo usneseno zahájení trestního stíhání 19 fyzických osob a dvou právnických osob pro zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pro přečin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, pro zločin podplácení, pro zločin zneužití pravomoci úřední osoby, pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby a pro přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedlo v tiskové zprávě pardubické okresní státní zastupitelství s tím, že právní kvalifikace není u všech obviněných stejná a jsou v souvislosti s veřejnými zakázkami zadavatelů Statutární město Pardubice, Služby města Pardubic a Rozvojového fondu Pardubic.

Konkrétní jména nechtěli mluvčí státního zastupitelství ani policejních orgánů uvést. Nicméně na základě informací MF DNES se policisté zajímali třeba také o zastupitele prvního městského obvodu Michala Drenka. Ten je pověřen vedením Rozvojového fondu, který začal před pár týdny stavět parkovací dům za 400 milionů. Ten stejně jako vedlejší fotbalový Letní stadion staví společnost Porr.

I zde policie v úterý zasahovala. Projektovou manažerkou stavby parkovacího domu byla bývalá Charvátova náměstkyně Helena Dvořáčková, jež po neshodách s kolegy odešla z hnutí ANO a do zastupitelstva se opětovně dostala jako nezávislá na kandidátce SPD.

Kauza otřese vedením radnice

Policisté dále zadrželi šéfa Služeb města Pardubic Aleše Kopeckého. Razie totiž probíhala i v centrále Služeb města Pardubic. „Mohu potvrdit, že v sídle společnosti zasahuje policie a probíhají úkony trestního řízení. Společnost města Pardubic poskytuje veškerou součinnost,“ řekla mluvčí Služeb města Pardubic Klára Sýkorová.

Policisté mají podezření, že se konkrétní lidé z pardubické radnice spolu s některými podnikateli a firmami podíleli jako organizovaná skupina na organizování a manipulování veřejných zakázek. „Trestná činnost při zadávání veřejných zakázek statutárním městem Pardubice je páchána dlouhodobě a systematicky s vysokou mírou konspirace a sofistikovanosti,“ citovala z policejního spisu Česká televize.

Otázka je, jaký dopad bude mít kauza na současnou radniční koalici, kterou opět vede hnutí ANO v čele s primátorem Janem Nadrchalem. „Nějaký dopad to určitě mít bude, musíme počkat, až budeme mít více informací. Ovšem celé to vypadá mimořádně závažně. Člověk za ty roky slyšel leccos, ale tohle je šok i pro mne,“ uvedl radní František Brendl ze společně pro Pardubice, který byl během dvou primátorských období Martina Charváta jeho nehlasitějším kritikem.

„Aktéři kauzy nesmí zůstat nikde, kde mohou rozhodovat o penězích Pardubáků,“ řekl zastupitel za Piráty Dominik Bečka.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

ONLINE: Pardubice - Třinec 1:1. Utkání o titul vrcholí, vyrovnání zařídil Vála

28. dubna 2024  18:30

Sledujeme online Velkolepé vyvrcholení play off hokejové extraligy je tady, nového šampiona a vítěze napínavé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Bohemians - Pardubice 2:1, výhru na konec základní části zařídil Matoušek

28. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  19:37

Na jejich postavení v tabulce to vliv nemá, psychicky ale fotbalistům Bohemians výhra ve 30. kole...

ONLINE: Pardubice - Třinec 1:1. Utkání o titul vrcholí, vyrovnání zařídil Vála

28. dubna 2024  18:30

Sledujeme online Velkolepé vyvrcholení play off hokejové extraligy je tady, nového šampiona a vítěze napínavé...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Pardubice zvednou firmám daň z nemovitosti, peníze půjdou na opravu silnic

28. dubna 2024  9:14

Od příštího roku majitele velkých továren nebo hypermarketů v Pardubicích čeká citelné zvýšení daně...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...