Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začíná advent. Rozsvítí se stromy a rozezní koledy

  7:26
Začínající adventní víkend má pro řadu měst a obcí v Pardubickém kraji jedno společné. Rozzáří se v nich vánoční stromy a začnou akce, které mají zpříjemnit nadcházející poslední měsíc v roce.

Pardubické Pernštýnské náměstí se v pátek odpoledne chystalo na adventní program. | foto: Jaroslav Hubený

Od jarmarku s řemeslnými výrobky zejména s vánoční tematikou přes adventní koncerty, výstavy, tvůrčí dílny až po vánoční kino pod širým nebem. Taková je kulturní nabídka v celém kraji.

V Pardubicích začínají vánoční trhy na Pernštýnském náměstí dnes v 11 hodin. Letos budou mít v porovnání s těmi v předchozích letech jinou formu. „Na náměstí bude stát vánoční kino, které má na programu oblíbené české filmy. Atrakcí pro děti bude také pošta, zvonička či projížďka vláčkem,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Podstatnou novinkou bude i jednotný charakter trhů - ať už v podobě stánků či osvětlením. Základem sortimentu budou řemeslné výrobky, vánoční dekorace a gastronomické speciality včetně regionálních pochutin. V doprovodném programu nebudou chybět taneční a divadelní vystoupení, zpěv koled nebo rozmanité koncerty. 

Tento víkend tak bude v Pardubicích patřit promítání filmu Pelíšky, hudbě v podání ADD Gospel, Komorního souboru Orfeus, Pěveckého sboru Carmina či pohádce Princ Bajaja v nastudování Divadla Tramtarie. Vánoční strom se na Pernštýnském náměstí poprvé za doprovodu žesťové harmonie Trumpet Tune rozsvítí zítra v 18 hodin.

Trhy na Pernštýnském náměstí potrvají až do neděle 23. prosince a jejich podrobný program je na stránkách www.pardubickevanocnitrhy.cz.

V 17 hodin se za zvuku písní v podání dětí z mateřských škol zítra rozzáří také strom na Resselově náměstí v Chrudimi. Současně s tím bude představen nový venkovní betlém, kterému požehná arcibiskup.

Veselý Kopec připomene tradice

Svůj typický program chystá o pár kilometrů dál i přírodní skanzen Veselý Kopec. V jeho roubenkách dnes začíná vánoční výstava s názvem Vánoce na Veselém Kopci aneb Ten vánoční čas. Návštěvníci si připomenou tradiční zvyky zimního období od poloviny 19. století do poloviny 20. století.

„Lidé se například dozví, jak vypadalo pohoštění pro přadleny, jaké dárky mohly děti nalézt před 150 lety v mikulášské nadílce, ale také co nesmělo chybět na štědrovečerním stole a na co se dříve děti těšily,“ uvedla vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. Vánoční výstava skončí v neděli 9. prosince, do té doby budou každý den lidoví výrobci ukazovat zhotovování dekorací, hraček z přírodnin, korálkových ozdob či perníku tlačeného do forem. Dnešní program zpestří koledy v podání dechového kvintetu Mrákotínka, zítra skanzenem projde mikulášský průvod a zazpívá FS Baldrián.

Videomapping i andělé

Ve Svitavách zítra kromě tradičních trhů, pohádek a hudby vsadí také na tvůrčí činnost. V Městském muzeu a galerii se uskuteční advent s patchworkem a řezbáři, Ottendorferův dům provoní Marcipánové Vánoce a svou vánoční dílnu chystá i Fabrika. Rozsvícený strom a nový betlém bude na náměstí Míru poprvé k vidění zítra v 17 hodin.

Svátečně se naladí i orlickoústecké Mírové náměstí. Po celé zítřejší odpoledne bude fungovat Pošta pro Ježíška, po odeslání svých přání Ježíškovi se děti mohou těšit na Hudební žerty s čerty. Dále zahraje folklorní soubor Jaro či folková skupina Folk Team. Vánoční výzdobu rozsvítí zástupci města v 17 hodin, přičemž dojde i k žehnání věnců.

Advent v Litomyšli bude spojený s anděly, kteří se zabydleli nejen ve stálé expozici chrámu Nalezení sv. Kříže. K setkání se skutečnými andílky dojde například na zámeckém návrší, kde Andělka bude dětem rozdávat herní kartičky na soutěž Putování s Andělkou. Andělský bude i vánoční strom na prostranství mezi chrámem Nalezení sv. Kříže, regionálním muzeem a zámeckým areálem. Rozsvítí se v neděli v 17 hodin, událost hudebně doprovodí dětské sbory Kvítek a Lilium.

„V uplynulých dvou letech se součástí rozsvěcení vánočního stromu stal také videomapping z dílny KLUCIvespolek. Pokud vše dobře dopadne, nebude chybět ani v letošním roce. Myslíme si, že dobré tradice by se měly dodržovat,“ uvedla Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu města Litomyšle. Také Zámecké návrší bude patřit stánkům s pestrým vánočním sortimentem. Navíc budou mít lidé možnost si na otevřených ohních opéct buřty.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Trapno je vtipné, někdy ho necítíme, říká divadelní režisérka

27. dubna 2024  10:08

Žádná řachanda, přesto je Kdo je tady ředitel v repertoáru Východočeského divadla komedií. Zaujme...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...