Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Stipendia začínají pomalu přivádět učně k řemeslům

  17:55
Po frontálním útoku první drobný úspěch. O ohrožené učební obory v Moravskoslezském kraji v prvním kole podávání přihlášek na střední školy mírně vzrostl zájem. V září tak studenti znovu zasednou do lavic i tam, kde loni kvůli nezájmu zůstaly třídy zavřené.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Archiv MF DNES

Podle ředitelů škol za tím stojí hlavně stipendia, díky nimž se pomalu lepší prospěch a docházka také u stávajících učňů.

Přihlášky na střední školy deváťáci odevzdávali do 1. března. Ačkoliv na učební obory, které se dlouhodobě potýkají s nezájmem, se hlásí po jednotlivcích, pro střední školy je to dobrá zpráva.

„Na podporované obory máme letos víc přihlášek. Například na klempíře se loni nehlásil nikdo, letos přišlo šest přihlášek. Určitě tak obor otevřeme,“ uvedl ředitel Střední školy technických oborů v Havířově-Šumbarku Jaroslav Knopp.

Absolventi základních škol se více hlásí také na tesaře, zhruba o čtvrtinu narostl havířovské škole i počet přihlášek na učební obor zedník. „Vzhledem k dlouhodobému vývoji je to solidní. Celkově zřejmě zapůsobila propagace řemeslných oborů,“ zhodnotil ředitel Knopp.

Začátkem letošního roku kraj spustil obří informační kampaň

Více přihlášek hlásí i Gymnázium a střední průmyslová škola elektrotechniky a informatiky ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tam se učí elektrikáři, další z ohrožených oborů.

„Přihlášek máme víc než loni a přičítáme to stipendiím. I když není jisté, že všichni zájemci nastoupí, neboť většinou si jako druhou možnost dávají elektrotechniku, vnímáme podporu řemeslných oborů pozitivně. Rodiče se na stipendia i související záležitosti často ptali,“ řekla ředitelka školy Milena Vaverková.

Motivační a prospěchová stipendia mohou na krajských středních školách získat žáci třinácti vybraných učebních oborů už od loňska. Začátkem letošního roku kraj spustil obří informační kampaň na podporu těchto řemesel. Chce změnit přístup dětí, ale i jejich rodičů při výběru střední školy. Právě po absolventech těchto nejméně vyhledávaných oborů je totiž na trhu práce největší hlad.

„Vnímám to jako bolest dnešní ambiciózní doby. Je trendem hlásit na gymnázia nebo obory s maturitou také žáky, kteří nejsou studijními typy. Děti se tak ve škole trápí a po absolvování složitě hledají kvalitní uplatnění. Přitom by stačilo si s nohama na zemi vybrat řemeslo, které bude žáka bavit, ve kterém bude vynikat a které ho jednou velmi dobře uživí,“ komentoval hejtman Ivo Vondrák.

Kampaň kraje na podporu řemesel

  • k podporovaným učebním oborům patří pokrývač, klempíř, elektrikář, kominík, tesař, zedník, malíř a lakýrník, řezník-uzenář, pekař, nástrojař, montér suchých staveb, elektromechanik a kloboučnický plsťař
  • stipendia mají motivační a prospěchovou část, jako motivaci student může měsíčně mít 500 nebo 1 000 korun, za prospěch až 3 000 korun za pololetí
  • k dalším výstupům kampaně patří web remeslomarespekt.cz, facebookové stránky, propagace na YouTube, billboardy, spolupráce se základními školami či vzdělávací programy třeba ve Světě techniky.

V posledních deseti letech se na maturitní obory dostane zhruba 68 procent absolventů základních škol, z toho dvacet procent na gymnázia. Do nematuritních oborů nastupuje 32 procent. Trend se v posledních deseti letech vůbec nemění. Celková čísla, která by naznačovala, že by letošní rok mohl být jiný, kraj zatím nemá.

„Souhrnné informace o počtu přihlášek do jednotlivých oborů ve středních školách v tuto chvíli ještě nemáme. Podle neoficiálních informací ze strany ředitelů byl ale mírně zvýšený zájem o některé z podporovaných oborů,“ uvedla Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Některé obory se ale neotevřou

Ředitelé škol už teď vidí účinek stipendií i na stávajících studentech. „V prvním ročníku se zlepšila docházka i studijní výsledky,“ popsala Milena Vaverková.

Podle Jaroslava Knoppa je důležité především udržet žáky ve škole. „Kritéria pro přiznání motivačních stipendií nejsou zase tak náročná, chceme především zamezit záškoláctví. Když žáky udržíme ve škole, lepší se i prospěch,“ míní.

U některých oborů v kraji však bude na znovuotevření potřeba zřejmě delší čas. Například obor kloboučnický plsťař nemá kvůli nezájmu ani jeden ročník, ačkoliv novojičínský Tonak by absolventy zaměstnal hned. Ani letošek nepřinesl změnu. „Nepřišla žádná přihláška,“ uvádí Jana Kellnerová ze Střední školy Odry, která obor jako jediná v republice nabízí.

  • Nejčtenější

Nejdražší auto v Česku koupíte jen v beskydské vsi. Připravte si 67 milionů

V Česku se začalo prodávat nejvýkonnější italské auto za 67 milionů korun. Obci Čeladná, která se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji v podhůří Beskyd, se dostalo privilegia stát...

26. července 2024

Dronaři jsou problém, řešili jsme desítky nelegálních průletů, říká mluvčí Colours

Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava je minulostí. Areál někdejších dolů a huti Dolní Vítkovice se opět zaplnil desítkami tisíc lidí, přičemž odborníci kvitují pestrost nejen hudební skladby....

22. července 2024  9:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemocná matka mu darovala pozemky za 40 milionů, policie viní syna z podvodu

Dědictví v řádu desítek milionů korun na sebe nechal podvodem přepsat syn starší nemocné ženy z Karvinska. Jeho matku postihla vážná zdravotní indispozice a starají se o ni pečovatelé. Toho muž...

24. července 2024  13:36

V osudí už i Slavia s Plzní. Los třetího předkola: Spartě nahrálo zužování

Ač teprve v týdnu vstoupí do druhého předkola evropských pohárů, Sparta, Mladá Boleslav i Baník Ostrava se v pondělí po polední dozví soupeře pro případnou další část kvalifikace. Poprvé v osudí jsou...

21. července 2024  17:24,  aktualizováno  22.7 9:58

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Jsem zvědavá, jak to bude vypadat, říká před hrami badmintonistka Švábíková

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková se i vinou zdravotních problémů na minulé olympijské hry v Tokiu neprobojovala. Tentokrát v boji o Paříž uspěla a už se těší na silné soupeřky.

26. července 2024  21:25

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Pirátská politička podala trestní oznámení kvůli vyvádění peněz z huti Liberty

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty...

26. července 2024  15:12

Obří sochu Krista nezvedlo ani šest chlapů. Pomohlo až lešení a lana

Hned několik variant řešení, přes tři hodiny práce. Zavěsit více než dvě stě kilogramů těžkou bronzovou sochu Krista na kříž v kapli zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku nebylo vůbec jednoduché.

26. července 2024  14:14

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....