Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Největší letošní stavby v Opavě se odkládají, město nemá zhotovitele

  9:35
Měly to být největší investice letošního roku, růst cen na stavebním trhu a malý zájem firem je však prozatím poslal k ledu. Po novostavbě bytového domu nemá Opava zhotovitele ani na stavbu plaveckého bazénu.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Do výběrového řízení, v němž město žádalo bazén postavit o 50 milionů levněji, než je projektová cena, se nikdo nepřihlásil. O 12 milionů více žádají stavebníci i za kanalizaci ve Vlaštovičkách. Opava teď rozhoduje, čemu dát přednost, a mezi zastupiteli to vře.

„Bytový dům v Hálkově ulici zatím dofinancovávat nebudeme, počkáme na nabídky u dalších investic. Ceny stavebních prací se zvedají a my máme vyhlášených několik výběrových řízení,“ uvedl primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD).

Opava chtěla dům s městskými byty určenými především pro seniory postavit za 80 milionů, nejnižší nabídka v soutěži však byla zhruba o 20 milionů vyšší.

Okamžité dofinancování žádala na posledním zastupitelstvu opozice. „Jsme povinni utvořit rezervu na všechny investiční akce, které jsme na rok 2018 naplánovali. Zrušením výběrového řízení, protože nebyla splněná vyhlášená cena, se zarazila investice, která je pro Opavu stěžejní a strategická,“ kritizoval zastupitel Marek Veselý (ODS).

Podle vedení opavské radnice je to však předčasné. Stejně jsou na tom další investice a Opava musí vybrat ty nejdůležitější.

„Podobnou situaci máme s kanalizací ve Vlaštovičkách a dofinancování 12 milionů korun jsme i tam zatím odročili na příští týden,“ uvedl Křupala s tím, že v pondělí Opava otvírá obálky s nabídkami zhotovitelů na další investice: opravu kina Mír a Základní školy Otická. I ty mohou být vyšší, než město čeká.

V úterý se mimořádně sejdou radní. Rozhodovat budou nejprve o kanalizaci ve Vlaštovičkách. Nejvíce spěchá a z velké části ji kryje dotace. K bytovému domu se vrátí později. „Budeme už znát další finanční požadavky, abychom rozhodli, zda je správný čas se pokusit o jeho uskutečnění,“ dodal primátor.

U bazénu možná zmíní kvalifikační podmínky

Bazén se město pokusí zlevnit a vyhlásit novou soutěž. Podle stávajícího projektu by měl přijít na zhruba 400 milionů korun, zastupitelé si však v prosinci schválili maximální hranicí pro jeho stavbu 350 milionů. Do soutěže za tuto cenu se žádná firma nepřihlásila.

„Budeme hledat úspory, abychom dosáhli co nejnižší projektové ceny. Abychom mohli znovu vyhlásit zakázku. Na pořadu dne je i zmírnění kvalifikačních podmínek, abychom rozšířili okruh možných žadatelů,“ vysvětlil primátor s tím, že město nebude automaticky vylučovat všechny, kdo žádanou cenu v nabídce přesáhnou.

Ještě před několika měsíci v Opavě tomu, že by se plánované investice neměly uskutečnit, nic nenasvědčovalo. „Nárůst investic v příštím roce bude výrazný. Mezi nejvýznamnější akce patří stavba nového bazénu v Městských sadech, stavba penzionu pro seniory s pěti desítkami bytů či opravy škol,“ avizoval při schvalování rozpočtu primátor Radim Křupala.

V Kylešovicích se dočkají kanalizace

Opava počítala také s nástavbou, výměnou oken a zateplením na ZŠ Otická za necelých 47 milionů či přístavbou k ZŠ Boženy Němcové za 25 milionů. Plán nástavby a přístavby se ale rovněž rozplývá, jeho uskutečnění je vázané na dotaci, kterou město podle všeho nedostane. Uskuteční se tak zřejmě jen zateplení a výměna oken v Otické.

A to je jádrem dalšího sporu mezi zastupiteli. Někteří žádají, aby město nástavbu na Otickou zaplatilo ze svého. „Jakmile uděláme okna a zateplení, přijdeme o ty odborné učebny, které mají v nástavbě vzniknout,“ argumentuje Petr Czudek (ODS), že později rozbíjet nové zateplení je nehospodárné.

Podle zastupitelky Simony Bierhausové (nez.) je naopak potřebnější přístavba pro ZŠ Boženy Němcové, jež bojuje s prostorem, k čemuž se přiklání i vedení města.

Peníze zastupitelé žádali z přebytku za loňský rok, jenž činí 106 milionů. Ty nakonec půjdou jinam. Čtyřicet milionů například do vybudování kanalizace v části Opavy-Kylešovic, jejíž obyvatelé na ni roky čekají, deset milionů na chodníky, cesty a další projekty technických služeb, osm milionů na inženýrské sítě v Kylešovicích, další peníze pak na opravy budov či výkup pozemků.

  • Nejčtenější

Nejdražší auto v Česku koupíte jen v beskydské vsi. Připravte si 67 milionů

V Česku se začalo prodávat nejvýkonnější italské auto za 67 milionů korun. Obci Čeladná, která se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji v podhůří Beskyd, se dostalo privilegia stát...

26. července 2024

Dronaři jsou problém, řešili jsme desítky nelegálních průletů, říká mluvčí Colours

Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava je minulostí. Areál někdejších dolů a huti Dolní Vítkovice se opět zaplnil desítkami tisíc lidí, přičemž odborníci kvitují pestrost nejen hudební skladby....

22. července 2024  9:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemocná matka mu darovala pozemky za 40 milionů, policie viní syna z podvodu

Dědictví v řádu desítek milionů korun na sebe nechal podvodem přepsat syn starší nemocné ženy z Karvinska. Jeho matku postihla vážná zdravotní indispozice a starají se o ni pečovatelé. Toho muž...

24. července 2024  13:36

V osudí už i Slavia s Plzní. Los třetího předkola: Spartě nahrálo zužování

Ač teprve v týdnu vstoupí do druhého předkola evropských pohárů, Sparta, Mladá Boleslav i Baník Ostrava se v pondělí po polední dozví soupeře pro případnou další část kvalifikace. Poprvé v osudí jsou...

21. července 2024  17:24,  aktualizováno  22.7 9:58

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Jsem zvědavá, jak to bude vypadat, říká před hrami badmintonistka Švábíková

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková se i vinou zdravotních problémů na minulé olympijské hry v Tokiu neprobojovala. Tentokrát v boji o Paříž uspěla a už se těší na silné soupeřky.

26. července 2024  21:25

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Pirátská politička podala trestní oznámení kvůli vyvádění peněz z huti Liberty

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty...

26. července 2024  15:12

Obří sochu Krista nezvedlo ani šest chlapů. Pomohlo až lešení a lana

Hned několik variant řešení, přes tři hodiny práce. Zavěsit více než dvě stě kilogramů těžkou bronzovou sochu Krista na kříž v kapli zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku nebylo vůbec jednoduché.

26. července 2024  14:14

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....