Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fekální transplantace: když průjmy nezastaví léky, pomůže cizí stolice

  17:30
Když selžou léky, snaží se lékaři vytlouci klín klínem. Lidem s klostridiovou infekcí, jejichž život ohrožují opakované úporné průjmy, nabízejí nemocnice v Moravskoslezském kraji léčbu stolicí. Většinou od příbuzného. Metoda zabírá.

Úporné průjmy jsou životu nebezpečné. Ale právě stolice je paradoxně i spásou. (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Pacienti ani lékaři se touhle poněkud nechutnou novinkou dosud moc nechlubili.

Přiznávají ale, že přibývá nejen lidí ohrožených klostridiovou infekcí s úpornými průjmy, křečemi a horečkami, ale i pracovišť, která těžce nemocné zachraňují podáváním roztoku ze stolice od dárce. Tím musí být někdo ze zdravých příbuzných nebo blízkých, s nímž je pacient v úzkém kontaktu.

Dobrou zkušenost s léčbou má například 65letá žena, která je rok po léčbě bez potíží. S nezvyklou metodou souhlasila, protože ji ničily silné průjmy. Její stav už byl velmi vážný. Léky pomohly jen na chvíli. Hrozilo, že při dalším návratu klostridiové infekce žena zemře.

Jak pomáhá cizí stolice

Stolici tvoří z 90 procent mikrobi. Toho využívají už delší dobu lékaři v cizině a teď i v tuzemsku. Stolici dárců vpravují do střev lidem, kteří trpí záněty, protože jejich mikroflóru vyhubila antibiotika.

Přenos stolice je schválený. Metoda má víc názvů: fekální mikrobiální transplantace nebo fekální bakterioterapie.

„Trpěla různými nemocemi. Musela užívat antibiotika. Ta vyhubila nejen škodlivé, ale i zdraví prospěšné bakterie v tlustém střevě. Poté se tam rozmnožily nebezpečné bakterie Clostridium difficile. Ty vyvolaly u ženy úporné průjmy a zánětlivou reakci v celém organismu. Abychom pacientku zbavili trápení, nabídli jsme jí fekální transplantaci - léčbu stolicí,“ líčí primář interního oddělení v Novém Jičíně Roman Černohorský.

Stejnou metodou pomohla novojičínská nemocnice za poslední rok už šesti pacientům. Lékaře překvapilo, jak je metoda účinná u lidí, kterým se přes podání obvyklých léků klostridiové infekce vracely.

„S výjimkou jedné ženy, která musela bohužel znovu dlouhodobě užívat antibiotika na jinou nemoc, se nikomu z pacientů léčených stolicí úporné průjmy nevrátily. Z klostridiové infekce jsou vyléčení,“ říká Černohorský.

Zatímco dvěma lidem podali lékaři přefiltrovaný roztok ze stolice (bez pevných částic) od zdravého dárce dvakrát po sobě žaludeční sondou zavedenou přes nos a žaludek do dvanáctníku, dalším vpravili roztok přímo do tlustého střeva dvojím nálevem přes konečník.

Podání stolice konečníkem vyzkoušeli i další lékaři v Moravskoslezském kraji. Jako první před dvěma lety gastroenterologové ve Vítkovické nemocnici.

„Dosud jsme tak léčili opakované klostridiové infekce šesti pacientů. Nepoužíváme však nálev, ale při kolonoskopickém vyšetření naneseme kolonoskopem zdravé bakterie ze stolice dárce přímo na nemocnou sliznici tlustého střeva pacienta. Jde o třetí cestu, jak lze do střev dostat užitečné bakterie, které pak samy zahubí ty škodlivé,“ vysvětluje primář Centra péče o zažívací trakt Ondřej Urban.

Technet.cz: Fekální transplantace má budoucnost

Podotkl, že čtyři pacienti jsou bez potíží. Dva zemřeli. „Jejich úmrtí ale nijak nesouviselo s naší léčbou. Opakovanými klostridiovými infekcemi totiž většinou trpí starší lidé, kteří mají řadu jiných vážných nemocí. Oba naši pacienti zemřeli na jiné onemocnění,“ dodal Ondřej Urban.

Jen jednoho pacienta zatím léčila podáním stolice přes konečník klinika infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava. Metodu se brzy chystá zavést i infekční oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Tamní primář Petr Kümpel na jednu stranu lékaře chválí, že se věnují léčbě klostridiových infekcí, na které se dřív nebral příliš zřetel a kterých v poslední době rapidně přibývá. „Před deseti lety jsme léčili pět pacientů za celý rok, ale loni téměř 180,“ říká.

Jako místopředseda České společnosti infekčního lékařství je ale přesvědčený, že pacienty s opakovanou klostridiovou infekcí by měli lékaři jiných odborností posílat právě na infekční oddělení.

„Klostridiové infekce jsou nakažlivější než třeba mononukleóza nebo zánět mozkových blan. Spóry bakterií se mohou v nemocnicích snadno šířit a nakazit tak další pacienty,“ upozorňuje Petr Kümpel.

Léčbu na infekčním oddělení doporučují i hygienici, ale ne striktně. „Je to žádoucí, pokud to dovolí základní onemocnění pacienta,“ říká mluvčí hygieniků Radim Mudra.

„Většina pacientů leží v nemocnici kvůli jiným chorobám, někdy na ARO nebo JIP. Klostridie jsou přidružený problém, který jejich stav zhoršuje, proto vyžaduje léčbu. Ale kdyby měli ležet na infekčním oddělení, musela by za nimi docházet řada jiných odborníků na jiné choroby,“ shodli se Roman Černohorský a Ondřej Urban.

Navíc tvrdí, že klostridiových infekcí už je tolik, že by jejich léčbu nemohla infekční oddělení stíhat. Toho se bojí i lékařka Alena Zjevíková z ostravské fakultní nemocnice: „Nemyslím, že je nutné všechny pacienty převážet na infekční oddělení. Chyběla by nám lůžka. Stačí, když člověka s klostridiovou infekcí izoluje nemocnice, ve které leží.“

„Přesně tak to děláme. Teď mám na interně jen jednoho pacienta. Když je jich víc, jsou v jednom pokoji,“ říká primář Černohorský.

Hygienikům loni lékaři z regionu ohlásili „jen“ 127 klostridiových onemocnění. Podle primáře Kümpela jich mohl být ve skutečnosti až desetinásobek.

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

Třinec přivedl z Hradce tvrďáka Janka. Trenér Országh se vrací na Slovensko

1. května 2024  12:54,  aktualizováno  15:27

Hokejový obránce Bohumil Jank se po šesti letech vrací do extraligového Třince. Jedenatřicetiletý...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Krutost k hororu patří, vyvoláváme emoce, říká autorka Nelly Černohorská

1. května 2024

Premium Oko čarodějnice a Zlovolné bytosti, to jsou názvy dvou novel, které vydala spisovatelka Nelly...

Zoo v Ostravě chce mít za dva roky tučňáky, vodní areál osídlí i další ptáci

1. května 2024  6:11

Tučňáky na souši i pod vodou budou moci sledovat návštěvníci ostravské zoologické zahrady....

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...