Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Černý domov důchodců? O maminku se tady starají lépe než v tom legálním

  21:35aktualizováno  2. listopadu 8:47
Úřady potírají nelegální domovy pro seniory, příbuzní však tento byznys podporují. Většinou proto, že stát jinou péči nenabízí buď vůbec, nebo dokonce v horší kvalitě než „černé domovy“.

Společenská místnost v penzionu pro seniory v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Matka Petra Dudka z Frýdku-Místku, která se už pohybuje jen na invalidním vozíku, byla ještě loni v péči registrovaného zařízení v okrese.

Kvůli nevyhovujícímu stavu budovy se však musel domov přestěhovat do hotelového domu v jiném městě a nastal problém. „Předstírali, že se starají, ale maminka tam nebyla spokojená. Brali jí všechny peníze, přitom strava špatná, neměla ani televizi a komunikace s příbuznými taky nestála za nic, dodnes nám dluží tři tisíce. Navíc mamku bez našeho vědomí přeregistrovali k jiné zdravotní pojišťovně,“ popisuje Dudek.

Protože chodí do práce a jeho manželka se stará o svou nemohoucí matku, celodenní péči o další seniorku by nezvládli. Muž se obrátil na radnici městečka, ve kterém jeho matka dřív žila, ale neuspěl. „Nedokázali pomoci. Jen poradili, abych se zeptal v blízkých Palkovicích,“ říká Dudek, který se po návštěvě tamního domova pro devět klientů rozhodl maminku přestěhovat.

Senioři v Palkovicích

I když mu po pravdě řekli, že oficiálně jde o „běžný“ penzion, který nemá registrovanou sociální službu. Riskl to a nelituje. Jeho matka spokojeně žije v tomto domově už sedm měsíců.

„Jsem rád, že je v klidu a pohodě. Když má dobré dny, směje se. Bydlí v samostatném pokoji s televizí, další je ve společenské místnosti. Zůstává jí část peněz, přitom strava, hygiena i celková péče jsou velmi dobré. Když potřebuje, přijede za ní lékařka. Personál je vstřícný ke klientům i příbuzným. Na návštěvy chodím kdykoliv a ještě jsem se nesetkal s problémem,“ vychvaluje domov Dudek.

Srovnává ho i s legálním domovem důchodců, ve kterém žije jeho otec. Netvrdí, že je tam vyloženě špatná péče. „Ale rozhodně tam není takové rodinné prostředí jako v tomhle malém penzionu, kde jsou lidé pořád pospolu. Otec mnohdy jen sedí na balkoně a kouká, nic se neděje. V Palkovicích vymýšlejí různé aktivity.“

Lůžek pro lidi, kteří vyžadují trvalou ošetřovatelskou péči nebo alespoň dohled, je málo. A seniorů, o které se jejich pracující děti nemohou starat, je stále víc. A to je hlavní důvod, proč bují „černý byznys se stářím“ a přibývá nelegálních domovů, proti kterým brojí veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Ombudsmanka: Kvalitní zařízení legalizovat, ostatní zrušit

„Navštívili jsme sedm takových zařízení a péče o seniory v nich byla otřesná. Byl tam cítit zápach moči, lidé byli přivazováni k postelím a zamykáni v pokojích, nekvalifikovaný personál jim podle vlastního zvážení podával tlumící léky...“ říká ombudsmanka s tím, že taková zařízení je nutné zavřít.

„Platí jasná pravidla. Nelze přistoupit na argumenty nelegálních provozovatelů, že se o seniory starají dobře. Pokud se však najdou zařízení, která poskytují kvalitní péči, měla by se zlegalizovat, tedy požádat o registraci,“ říká Šabatová s tím, že dohlédnout na to mají krajské úřady.

V Moravskoslezském kraji úředníci jen v letošním prvním pololetí odhalili šest nelegálních domovů asi se stovkou seniorů. S provozovateli zahájili správní řízení o neoprávněném poskytování sociálních služeb, která mohou skončit pokutami do výše jednoho milionu korun. Na dva domovy dokonce podali podněty státnímu zastupitelství. Patří k nim i ten v Palkovicích.

Na legální zařízení se čeká minimálně rok

Šéf moravskoslezského sociálního odboru Daniel Rychlik varuje, že senioři mohou přijít o příspěvky na péči, které dostávají podle stupně závislosti na druhých v rozmezí od 800 do 12 tisíc korun měsíčně.

Smůla je, že nikdo nemá kloudnou radu pro příbuzné, kteří by chtěli přemístit své rodiče z nelegálních domovů jinam. „Ať se obrátí na radnici v místě bydliště seniora, případně na krajský úřad,“ říká Rychlik.

 Jenže lidé, kteří už to zkusili, zjistili, že na místo v legálním zařízení by museli čekat třeba rok nebo dva. Rychlik připouští, že nikdo neví, kolik lůžek pro seniory v regionu je a kolik by jich bylo potřeba. „Snahou je podpořit péči o seniory v rodinném prostředí, i proto dostávají příspěvky,“ vysvětluje.

Ostravský praktický lékař a geriatr Hugo Přibyl míní, že problémy domácí péče ani neregistrovaných pobytových sociálních služeb nelze vnímat černobíle. „Většinou jde jen o byznys se stářím a nemohoucností, ale třeba Palkovice mají dobrou pověst a jejich klienti jsou opravdu spokojení. Na druhou stranu existují registrované domovy, kde péče není ideální: chybí personál, klienti nemají dostatek soukromí, někdy ani vhodnou stravu.“

Člověk s demencí může být pro okolí nebezpečný

 Registraci ukládá zákon o sociálních službách. Neregistrovaná zařízení si podle Přibyla odporují v tom, co deklarují. Oficiálně poskytují jen ubytování, ne sociální služby, ale na webových stránkách nabízejí komplexní péči o seniory.

V registrovaných soukromých domovech, které se musí přizpůsobit vyhláškám, se pro změnu mohou náklady seniora vyšplhat i na dvacet tisíc korun měsíčně bez příspěvku na péči a některé ještě vyžadují například vlastní lůžkoviny.

„Obecně samozřejmě doporučuji registrovanou službu. Ale co je lepší pro člověka, který má těžkou demenci: být v neregistrovaném domově, kde je o něj alespoň nějak postaráno, nebo přežívat sám doma a být rizikem pro sebe i sousedy? Hrozí třeba, že bude bloudit po městě, vytopí dům nebo pustí plyn a zaviní explozi,“ upozornil lékař Přibyl.

  • Nejčtenější

Nejdražší auto v Česku koupíte jen v beskydské vsi. Připravte si 67 milionů

V Česku se začalo prodávat nejvýkonnější italské auto za 67 milionů korun. Obci Čeladná, která se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji v podhůří Beskyd, se dostalo privilegia stát...

26. července 2024

Dronaři jsou problém, řešili jsme desítky nelegálních průletů, říká mluvčí Colours

Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava je minulostí. Areál někdejších dolů a huti Dolní Vítkovice se opět zaplnil desítkami tisíc lidí, přičemž odborníci kvitují pestrost nejen hudební skladby....

22. července 2024  9:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemocná matka mu darovala pozemky za 40 milionů, policie viní syna z podvodu

Dědictví v řádu desítek milionů korun na sebe nechal podvodem přepsat syn starší nemocné ženy z Karvinska. Jeho matku postihla vážná zdravotní indispozice a starají se o ni pečovatelé. Toho muž...

24. července 2024  13:36

V osudí už i Slavia s Plzní. Los třetího předkola: Spartě nahrálo zužování

Ač teprve v týdnu vstoupí do druhého předkola evropských pohárů, Sparta, Mladá Boleslav i Baník Ostrava se v pondělí po polední dozví soupeře pro případnou další část kvalifikace. Poprvé v osudí jsou...

21. července 2024  17:24,  aktualizováno  22.7 9:58

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Obří těžní věž Dolu Lazy na Karvinsku padla k zemi, lidi zahalil oblak prachu

Betonová těžní věž někdejšího černouhelného Dolu Lazy v Orlové, jedna z dominant Karvinska, zmizela. Monstrum vysoké 85 metrů poslalo k zemi osmdesát kilogramů trhaviny. Po dopadu věže oblak prachu...

27. července 2024  10:42,  aktualizováno  11:11

Jsem zvědavá, jak to bude vypadat, říká před hrami badmintonistka Švábíková

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková se i vinou zdravotních problémů na minulé olympijské hry v Tokiu neprobojovala. Tentokrát v boji o Paříž uspěla a už se těší na silné soupeřky.

26. července 2024  21:25

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Pirátská politička podala trestní oznámení kvůli vyvádění peněz z huti Liberty

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty...

26. července 2024  15:12

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....