Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Města chtějí připomenout těžbu, v břidlicovém dole svezou návštěvníky loďky

  18:20
Někdejší těžbu břidlice v oblasti Oderských vrchů desítky let oficiálně nic nepřipomínalo, od roku 1995 pak jen muzeum v Budišově nad Budišovkou. Ale před třemi roky nadšenci zpřístupnili břidlicovou štolu a další projekty spojené s kdysi hojně využívanou horninou jsou v různé fázi připravenosti.
Odry nejspíše letos v červnu zpřístupní břidlicový Flascharův důl.

Odry nejspíše letos v červnu zpřístupní břidlicový Flascharův důl. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Města Odry, Vítkov a Budišov nad Budišovkou na pomezí Novojičínska a Opavska nyní dokonce zakládají spolek s názvem Krajina břidlice a zvažují začlenění do seznamu unikátních geoparků.

Nejblíže k dalšímu turistickému lákadlu mají v Odrách. V útrobách Veselského kopce pustí lidi do někdejšího Flascharova dolu. „Pokud půjde všechno dobře, tak v květnu končíme s přípravami a hned v červnu otevřeme,“ nastínil starosta Oder Libor Helis.

Turisté nafasují holiny, pláštěnku, svítilnu i přilbu a vyrazí do nitra kopce. Tam pak poznají, jak náročná byla těžba břidlice. A uvidí i geologický unikát, takzvanou skalní oderskou vrásu.

„Tak rok až dva necháme stav stabilizovat, zjistíme zájem lidí a uvidíme. Případně máme ještě možnost otevřít jeden důl,“ nastínil oderský starosta, který ocenil i úspěch na současném veletrhu cestovního ruchu Holliday World a Region World v Praze. „Máme tam stánek, ukazujeme štípání břidlice, lidé mají o to velký zájem,“ těší starostu.

Naprostý unikát: do břidlicového dolu na lodičkách

Naprostý unikát pak chystají v katastru Budišova nad Budišovkou. Až se jim podaří zpřístupnit takzvaný Jezerní důl, projedou se v něm lidé na lodičkách. Podobně jako po říčce Punkva v Moravském krasu.

„Zatím tam je jen naučná stezka, díra do země, třináctimetrový komín a vodní hladina. Ale pak to bude nádhera,“ neskrývá nadšení budišovský starosta Patrik Schramm.

Ztrátu na oderský projekt odhadl asi na dva roky. „Museli jsme totiž nejdříve směnit pozemky s Vojenskými lesy,“ vysvětlil starosta s tím, že letos snad dokončí projektovou dokumentaci a zjistí finanční možnosti. Schramm bude rád, když se Jezerní důl podaří zpřístupnit v roce 2022.

Petr Zahnaš je s návštěvností Raabovy štoly v lokalitě Zálužná, místní čísti Vítkova, spokojený. „Zájem je někdy tak veliký, až nestíháme,“ přiznal s tím, že někdy ani seskupování návštěvníků nepomáhá. Právě v Zálužné, části Mokřinky, plánovali otevřít štolu Carl. Ale asi se tak nestane.

„Bohužel jsme narazili na pozemkové problémy, zatím se nepovedlo dohodnout s vlastníky některých parcel. Takže do budoucnosti zůstává velký otazník,“ smutně připustil Zahnaš.

18. února 2017

Města zakládají spolek, loni na podzim už tak učinili starostové a odborníci jako fyzické osoby. „Vstup měst musejí totiž schválit zastupitelstva, což snad nebude problém,“ nastínil starosta Oder Helis.

Cílem pak zůstává začlenění do soustavy geoparků, tedy oblastí s mimořádným geologickým dědictvím. V regionu existuje zatím jen geopark Podbeskydí s centrem ve Štramberku, v celé zemi je pak devět geoparků, například Český ráj nebo Železné hory.

Břidlice kryla třeba pražské Národní divadlo

Pomáhat hodlá i krajský úřad. „Břidlice je určitým fenoménem a tamnímu regionu může pomoci. Například projížďka na lodičkách v břidlicovém dole bude velkou turistickou atrakcí,“ poznamenal náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Břidlice je hornina vzniklá z jílovců. Mívá šedou až černou barvu.

Nejčastěji se využívala jako krytina, dále se z ní kdysi dělaly například brousky, dlažby nebo školní psací tabulky. Z velkých plátů se vyráběly i stoly a z břidlicové směsi dokonce gramofonové desky.

V oblasti Nízkého Jeseníku a Oderských vrchů fungovalo velké množství břidlicových štol, vrchol těžby byl ve druhé polovině 19. století. Tamní břidlice kryla například střechu Národního divadla v Praze nebo budapešťský parlament.

Oderské vrchy v Nízkém Jeseníku  stále více propagují někdejší těžbu břidlice.

Oderské vrchy v Nízkém Jeseníku stále více propagují někdejší těžbu břidlice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Nejdražší auto v Česku koupíte jen v beskydské vsi. Připravte si 67 milionů

V Česku se začalo prodávat nejvýkonnější italské auto za 67 milionů korun. Obci Čeladná, která se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji v podhůří Beskyd, se dostalo privilegia stát...

26. července 2024

Dronaři jsou problém, řešili jsme desítky nelegálních průletů, říká mluvčí Colours

Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava je minulostí. Areál někdejších dolů a huti Dolní Vítkovice se opět zaplnil desítkami tisíc lidí, přičemž odborníci kvitují pestrost nejen hudební skladby....

22. července 2024  9:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemocná matka mu darovala pozemky za 40 milionů, policie viní syna z podvodu

Dědictví v řádu desítek milionů korun na sebe nechal podvodem přepsat syn starší nemocné ženy z Karvinska. Jeho matku postihla vážná zdravotní indispozice a starají se o ni pečovatelé. Toho muž...

24. července 2024  13:36

V osudí už i Slavia s Plzní. Los třetího předkola: Spartě nahrálo zužování

Ač teprve v týdnu vstoupí do druhého předkola evropských pohárů, Sparta, Mladá Boleslav i Baník Ostrava se v pondělí po polední dozví soupeře pro případnou další část kvalifikace. Poprvé v osudí jsou...

21. července 2024  17:24,  aktualizováno  22.7 9:58

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Jsem zvědavá, jak to bude vypadat, říká před hrami badmintonistka Švábíková

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková se i vinou zdravotních problémů na minulé olympijské hry v Tokiu neprobojovala. Tentokrát v boji o Paříž uspěla a už se těší na silné soupeřky.

26. července 2024  21:25

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Pirátská politička podala trestní oznámení kvůli vyvádění peněz z huti Liberty

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty...

26. července 2024  15:12

Obří sochu Krista nezvedlo ani šest chlapů. Pomohlo až lešení a lana

Hned několik variant řešení, přes tři hodiny práce. Zavěsit více než dvě stě kilogramů těžkou bronzovou sochu Krista na kříž v kapli zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku nebylo vůbec jednoduché.

26. července 2024  14:14

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....