Tou hlavní je kyselina listová, vitamin skupiny B, který brání poklesu kognitivních schopností ve vysokém věku.
Profesorka Katherine L. Tuckerová z univerzity v Bostonu prokázala, že mužům, kteří v potravě přijímali vyšší množství kyseliny, to v pozdějším věku lépe myslelo a byli lepšími řečníky.
Jejich promluva byla plynulá a obratnější než řeč kolegů, jejichž strava byla na folát (kyselinu listovou) chudá.
Vysoké dávky této látky chrání mozek a brání rozvoji degenerativních poruch. Pomáhají mimo jiné zlepšovat prostorovou představivost.
"Muži podstoupili řadu kognitivních testů na počátku studie a poté tyto testy zopakovali po třech letech. Srovnávali jsme první a druhé výsledky, pak je porovnali se stravovacími návyky dobrovolníků. Více folátů skutečně znamenalo lepší mentální schopnosti a bystřejší mozek," prohlásila profesorka Tuckerová.